Uddamålsseger för IFK Malmö

IFK Malmö borde ha vunnit klart i måndagens division 1-match mot jumbon BK Heid. Men gång på gång bjöd man in fjolårets elitserielag och fick nöja sig med att vinna med uddamålet, 28-27 (15-13).

För "gulingarna" var det första segern på en månad. Efter de två inledande vinsterna mot Olympic/Viking HK och Kärra HF, så har det blivit en enda poäng på fyra matcher, med bottennapp mot såväl H 65 som IFK Karlskrona.

– Därför betyder det mycket för självförtroendet att vi vann dagens match mot Heid. Med tanke på att vi fortfarande siktar på allsvenskan så var vinsten oerhört viktig för fortsättningen, sade Dragan Brljevic, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Länge såg det ut som att IFK Malmö skulle avgöra matchen redan i den första halvleken. Fram till 11-5, varav sex mål av Theis Husfeldt, efter 17 minuters spel talade det mesta för en solklar hemmaseger. Men sedan hände något.

Skotten satt inte längre där de skulle för "di gule". Och då IFK-målvakten Sinisa Strmecki släppte in det ena målet efter det andra, så närmade sig BK Heid successivt. Sexmålsledningen blev till två bollar och 15-13 i halvtid.

– Hade vi sedan inte bytt till Tomas Drivstedt sista fem i första hade de kanske till och med varit ikapp. Nu lyckades vi i varje fall behålla vår ledning inför den andra halvleken, menade Dragan Brljevic.

IFK Malmö utökade på nytt sitt försprång till fyra bollar, 20-16, i inledningen av andra. Men BK Heid bjöds in på nytt och med nio minuter kvar att spela var det lika, 24-24, för första gången sedan ställningen 0-0.

Två snabba strutar ledde fram till 26-24, vilket skulle visa sig vara det avgörande rycket. Heid hade visserligen både 26-25 och 27-26, men då Jonas Jensen omgående satte 28-26 med 42 sekunder kvar så var det klart.

– Skönt att det ändå gick vägen. Men det är lite synd att vi är för tunna på nio meter, för med vårt försvarsspel borde vi ha kunnat vinna med minst tio bollar. Så stor är egentligen skillnaden mellan lagen, sade Dragan.

Theis Husfeldt var duktig i den första halvleken där han gjorde sex av sina sju mål. Den andra var mindre lyckad. Men så kom han helt fel in i den efter att först ha bränt en straff och sedan också returen som gavs.

Den andre dansken, Jonas Jensen, var desto bättre efter pausvilan. Efter att endast ha gjort ett mål i första så satte han hela sju strutar i andra. Flera av målen kom i viktiga lägen och han utsågs välförtjänt till matchens lirare.

På söndag väntar bortamatch mot tabelltrean Hästö IF. En nog så tuff uppgift även om Hästö åkte på storstryk mot Olympic/Viking och i den senaste omgången endast fick en poäng med sig efter 28-28 borta mot Kärra HF.

– Det krävs att vi minimerar de tekniska felen och de bortslarvade bollarna om vi skall ha någon chans mot Hästö. Sedan måste vi bli kyligare i avsluten, kommenterade IFK Malmö-tränaren Dragan Brljevic.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: –
Awayteam: BK HEID
Awayteam form: –
Scorehalf: 15-13
Scorefull: 28-27
Arena: Baltiska Hallen
Crowd: 167
Referee: Ulf Andersson, Ystad, Christer Pettersson, Ystad
Goal: –
Homewarning: Daniel Thysell, Johnni Pedersen, Niclas Ljungqvist
Home sent of: –
Homempv: Jonas Jensen
Awaympv: Martin Clemons-Axelsson
Hometeam Squad: Tomas Drivstedt
Sinisa Strmecki
Fredrik Olofsson

Theis Husfeldt
Jonas Jensen
Daniel Hedlund
Fredrik Koos
Daniel Thysell
Rickard Roos
Johnni Pedersen
Trond Förde Eriksen
Niclas Ljungqvist
William Magnusson
Robin Kukec
Hometeam Sub: Jonas Jensen 8
Theis Husfeldt 7
Niclas Ljungqvist 4
Trond Förde Eriksen 4
William Magnusson 4 (2)
Daniel Thysell
Awayteam Squad: Daniel Holmén
Fredrik Östling

Mattias Gustavsson
Peter Andersson
Amir Limane
John Ying
Niclas Bheekharry
Daniel Ohlsson
Gino Giovinazzo
Richard Hermansson
Patrik Rodzewicz
Robert Fasnacht
Martin Clemons-Axelsson
Awayteam Sub: Martin Clemons-Axelsson 11 (5)
Mattias Gustavsson 5
Patrik Rodzewicz 4
John Ying 3
Daniel Ohlsson 2
Gino Giovinazzo
Robert Fasnacht