IFK Malmö klarade inte av Hästö

Det är ytterst sällan det blir förlust om man bara släpper in tjugo bollar. Men då måste man förstås också göra fler. Det gjorde inte IFK Malmö som något överraskande förlorade tisdagens allsvenska toppmöte mot Hästö IF med 19-20 (10-9).

Före matchen var det annars som upplagt för "gulingarna". Efter Ystads IF:s något överraskande förlust, 26-31, hemma mot IF Hallby hade IFK Malmö chansen att gå upp på en andra plats i tabellen.

– Men tyvärr fick vi inte alls anfallsspelet att fungera. Samtidigt hade de en målvakt i Jens Olander som tog dubbelt så många skott som våra båda målvakter gjorde tillsammans, sade en besviken Dragan Brljevic, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Matchen började annars som planerat för "di gule". Ledning under större delen av den första halvleken, utan att direkt kunna rycka ifrån. Som mest ledde man med två bollar, bland annat vid 10-8, som sedermera blev 10-9 i halvtid.

Den andra halvleken var dock inte lika rolig. Hästö IF gjorde de två första målen fram till 11-10. Sedan låg hemmalaget mestadels före med en eller två bollar ända fram till slutsignalen ljöd och det stod 20-19 på anslagstavlan.

– Efter 10-9 så ledde vi bara en gång vid 14-13, så egentligen var det inte så konstigt att vi inte vann. Men vi kunde mycket väl ha vunnit om Johnni Pedersen bara satt sin straff fram till 19-19 med knappt två minuter kvar, menade IFK-tränaren Dragan Brljevic.

Så sant som det var sagt. Men även om man kan kräva mer än 19 mål framåt så var det inte bara därför som IFK Malmö förlorade den här matchen. De alternerande målvakterna, Tomas Drivstedt och Sinisa Strmecki, tog nämligen inte många skott.

Jens Olander i Hästö-målet agerade däremot nästintill mänsklig vägg i den andra halvleken. Hade det inte varit för säsongens totalt sett bästa försvarsspel med toppar i Theis Husfeldt och Daniel Hedlund så hade det kunnat sluta ännu värre för IFK Malmö.

– Det är många om och men. Men jag anser att det var målvakterna som den här gången var den stora skillnaden mellan lagen. Man måste kunna kräva mer än runt tio räddningar på en hel match, konstaterade Dragan Brljevic.

Med tisdagens förlust tappade IFK Malmö ytterligare mark i den allsvenska toppen och ligger nu på en fjärde plats. Men med tanke på att det endast skiljer två poäng till ettan IFK Trelleborg och en till såväl Ystads IF som Hästö IF så är det långtifrån kört.

– Jag hade helst sett att vi vunnit idag (läs tisdag), men kan vi bara bibehålla det fina försvarsspelet som vi hade så är jag säker på att vi vinner returen mot Hästö och sedan även bortamatchen mot IFK Trelleborg, sade IFK-tränaren Dragan Brljevic.

Det vill nog till att det blir vinst i de två matcherna för att den gula drömmen om ett direktavancemang till elitserien skall leva.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: HÄSTÖ IF
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: –
Scorehalf: 9-10
Scorefull: 20-19
Arena: Karlskrona Idrottshall
Crowd: 1107
Referee: Jonas Åström, Kristianstad, Niclas Widell, Eslöv
Goal: –
Homewarning: Christoffer Sevestedt 2, Henrik Reiz 2, Magnus Nilsson, Martin Svensson
Home sent of: –
Homempv: Jens Olander
Awaympv: Theis Husfeldt
Hometeam Squad: Jens Olander
Jonas Mazetti

Daniel Persson
Daniel Hofflander
Pelle Carlsson
Ola Karlsson
Ivica Kankaras
Anders Willram
Martin Svensson
Mirsad Pecikoza
Magnus Nilsson
Christoffer Sevestedt
Marcus Sandström
Henrik Reiz
Hometeam Sub: Christoffer Sevestedt 6 (3)
Marcus Sandström 3 (1)
Mirsad Pecikoza 3
Daniel Hofflander 2
Daniel Persson 2
Martin Svensson 2
Ivica Kankaras
Magnus Nilsson
Awayteam Squad: Tomas Drivstedt
Sinisa Strmecki

Theis Husfeldt
Jonas Jensen
Daniel Hedlund
Fredrik Koos
Daniel Thysell
Rickard Roos
Johnni Pedersen
Trond Förde Eriksen
Niclas Ljungqvist
Mads Isbrand
William Magnusson
Johan Andersson
Awayteam Sub: Theis Husfeldt 5
Daniel Hedlund 4
Trond Förde Eriksen 3
Johnni Pedersen 2 (2)
Jonas Jensen 2
Niclas Ljungqvist 2
Mads Isbrand