Knapp förlust för IFK Malmö

Rena mardrömsöppningen råkade IFK Malmö ut för i onsdagens träningsmatch mot den danska division 1-klubben Hellerups IK. Med dryga kvarten spelad stod det redan 0-3 på Malmö Stadions konstgräsplan.

Sedan vaknade "gulingarna" verkligen till liv. Man tog kontroll över matchen, krympte ytorna väsentligt för danskarna och vaskade fram den ena målchansen efter den andra. Det räckte dock inte till mer än hedersamma 2-3 (1-3).

– Men det var ändå bra att vi tog oss i kragen efter den otroligt jobbiga inledningen. Efter halvtidsvilan ägde vi matchen och borde faktiskt ha gjort ett antal mål ytterligare, sade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Det gick riktigt snabbt under merparten av de 90 minuterna. Danskarna trillade på i ett oerhört högt bolltempo, men IFK Malmö hängde med bra i spelet bortsett från den så olyckssaliga första kvarten.

Redan efter tre minuters spel rasslade det till för första gången sedan Jesper Kolze hållit sig framme för Hellerup. Fyra minuter senare var det dags igen, på nytt genom Jesper Kolze och i den 16:e minuten var det Emil Dyres tur att sätta 3-0.

– Den absolut sämsta öppningen som vi kunde få på den här matchen. Även om det var en del otur med i bilden vid åtminstone två av målen, så måste vi bli mer rejäla och få bort bollarna, menade IFK:s tränare Anders Grimberg.

0-3-underläget blev rena väckarklockan för "di gule" som därefter tog över matchen. Fyra minuter efter Hellerups tredje mål fick Alexander Nunez en kalasträff från tjugo meter och det var reducerat till 1-3.

IFK Malmö saknade sedan knappast möjligheter att både reducera och kvittera. Men det skulle dröja till den 90:e minuten innan lagkaptenen Martin Abrahamsson var påpasslig och tryckte in 2-3 från nära håll.

– Det var skönt att få lite upprättelse där i slutet av matchen. Med tanke på att vi hade såväl två stolpskott, som två frilägen och två straffsituationer, så tycker jag inte att det var annat än rättvist att vi vann andra halvlek, sade Anders Grimberg.

Om de uteblivna straffarna, den ena efter en klockren kapning och den andra efter ett bakåtpass till målvakten, fick han också medhåll om efter matchen av en ursäktande Andreas Ekberg, domare från Lund.

– Han säger sig inte ha sett situationerna riktigt i mörkret. Synd, då det annars var två solklara straffar, som antagligen hade gett minst oavgjort för vår del, påpekade IFK-tränaren Anders Grimberg.

Martin Lundgren, det årsfärska nyförvärvet från Ystads IF, var den som låg bakom mycket framåt i IFK Malmö. Två rena frilägen hade han, ett i vardera halvleken, som med lite mer flyt, hade letat sig in i det danska målet.

– Lundgren gör helt enkelt att vi får betydligt längre anfall än vad vi har haft tidigare. Det är riktigt stärkande för oss och även som helhet känns laget stråna vassare än vad det var ifjol, avrundade Anders Grimberg.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: HELLERUPS IK
Awayteam form: –
Scorehalf: 1-3
Scorefull: 2-3
Arena: Malmö Stadion, plan 4
Crowd: 30
Referee: Andreas Ekberg, Lund, André Ovenberger, Södra Sandby, Ola Möller, Hjärup
Goal: 0-1 (3) Jesper Kolze, 0-2 (7) Jesper Kolze, 0-3 (16) Emil Dyre, 1-3 (20) Alexander Nunez, 2-3 (90) Martin Abrahamsson
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: –
Awaympv: –
Hometeam Squad: Joakim Moberg

Ali Jasim
Philip Brandgård
Jörgen Svensson
Karim El hage

Martin Abrahamsson
Michal Aksamit
Robert Kjellin
Alexander Nunez

Zoran Jovanovic
Martin Lundgren
Hometeam Sub: Migjen Shaqiri (Michal Aksamit 63)
Azeem Razwan
Daniel Jovanovic
Fisnik Alaj
Haris Xhemajli
Lirim Sali
Nana Piesie
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)
Awayteam Squad: –
Awayteam Sub: –