Individen får större plats i IFK Malmö

De flesta större klubbarna har det redan. Men nu ger sig även division 2-klubben IFK Malmö in i leken och drar igång en egen fotbollsakademi med individanpassad träning en gång i veckan.

Den gula akademin startas för att ungdomsspelarna i "di gule" skall ha ett komplement till den vanliga lagträningen. Varje fredag är det tänkt att spelarna skall drillas i olika tekniska moment under ledning av A- (assisterande) och U-lagstränaren Alvaro Ripoll.

– Men det är viktigt att poängtera att det är högst frivilligt, säger Alvaro Ripoll, till ifkmalmo.com. Vill man inte komma så behöver man inte, men detta är en chans för spelarna att utvecklas lite mer individuellt.

Om även den yngsta åldersgruppen i IFK Malmö, P95-96, skall integreras i projektet är ännu inte bestämt. Men annars är samtliga spelare i klubben upp till och med P92 välkomna på träningarna.

– Det är den enskilde spelarens behov som vi kommer att se till så träningen kommer att vara krävande. Visst kan det hända att en del kommer att falla ifrån, men det är såhär man måste jobba med tanke på utvecklingen de senaste 10-15 åren.

Spelarna kommer därför framförallt att utbildas i funktionell teknik, rörelsemönster utan boll och taktiska beslut.

– Vi vill absolut inte forma fyrkantiga spelare utan vi vill forma tekniska och taktiska färdigheter. Det är nämligen minst lika viktigt att få fram spelare som verkligen förstår spelets idé, förklarar Alvaro.

Ripoll kommer till en början ha hjälp av de assisterande tränarna i U-laget, Jon Persson och Kim Kitambala. Persson kommer först och främst att ha hand om målvakterna, medan Kitambala får lite andra uppgifter.

– Det är dock meningen att även de andra ungdomsledarna skall komma in i bilden. Jag vill att alla skall få göra sin röst hörd och sedan är det tänkt att samtliga ledare skall arbeta efter samma linjer, berättar Alvaro Ripoll.

På tisdag den 25 april klockan 19:00 på kansliet är det därför inplanerat ett möte med alla ungdomsledarna.

– Jag vill träffa dem och diskutera tillvägagångssätt, metod och framtidsplaner för projektet. Det är viktigt att få igång en kommunikation och ett samarbete mellan var och en för att detta ska fungera.

– Med detta vill vi också höja seriositeten i vår ungdomssatsning och kanske så småningom även locka nya spelare till klubben. Som det är nu finns det nämligen ingen riktig enhet i verksamheten, betonar Alvaro.

Fakta/Den gula akademin

Individanpassad träning för alla ungdomar i IFK Malmö varje fredag med start den 28 april klockan 17:00 på Malmö Stadion plan 7. Projektledare är Alvaro Ripoll, men även de andra ungdomsledarna i klubben kommer att vara inblandade.