IFK Malmö vägrar förlora

Det skall tydligen mycket till för att besegra IFK Malmö i årets Södertvåa. Sju lag har hittills försökt att rubba "gulingarna" och samtliga har misslyckats. Nära var det dock i lördagens toppmatch mot Helsingborgs Södra BIS som slutade 1-1.

Och då de tre tippade toppkonkurrenterna nu är avklarade på bortaplan så ser det riktigt bra för IFK Malmö. En ynka poäng skiljer till serieledande Malmö Anadolu BI och det återstår som bekant 15 omgångar.

– Det har inte blivit några segrar på de här tre bortamatcherna. Men oavgjort mot dessa lag är inte dåligt, tvärtom är jag mycket nöjd med vår utdelning så här långt, sade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Fast det var verkligen på håret att det blev poäng mot Helsingborgs Södra BIS.
– Med tanke på andra halvlek så var det faktiskt de som var närmast segern. De var tyvärr betydligt aggressivare än vad vi var efter pausvilan och hade också fler chanser att avgöra matchen.

Med facit i hand så var nog ändå 1-1 ganska rättvist.

Första halvlek gick nämligen klart till IFK Malmö. Och det tog heller inte mer än lite drygt fyra och en halv minut innan 1-0-målet satt säkert bakom annars stabile Charlie Fält i Helsingborgs Södra BIS-målet.

Det var matchens första egentliga farlighet som resulterade. Blerim Mullici fick ett inlägg från vänster av Zoran Jovanovic, tog ner bollen, gjorde en dragning och klippte till i höjd med straffområdesgränsen.

IFK Malmö saknade sedan knappast chanser att göra både ett andra och tredje mål. Men trots det fina anfallsspelet med bröderna Jovanovic, Zoran och Daniel i spetsen, samt Fisnik Alaj och Blerim Mullici, så stannade ledningen vid 1-0 i halvtid.

– Om vi bara också hade fått 2-0, så tror jag att det mycket väl hade kunnat bli några strutar till. De hade stora problem att hänga med oss i första, så det var synd, menade Anders Grimberg.

Frågan är vad Per-Ola Ljung, Södras tränare, sade till sina adepter i halvtid för man kom ut som ett nytt lag till den andra halvleken, medan IFK Malmö verkade nöjda med vad man uträttat i första och inte alls var lika mycket på hugget.

Det tog inte mer än nio minuter så var det utjämnat. Efter lite flyt inne i straffområdet så hittade bollen fram till Viktor Welander som med sitt tredje seriemål för säsongen såg till att nicka in 1-1.

– Vi visste att de skulle försöka pressa oss direkt från start i andra. Tyvärr fick de också en ganska så tidig utdelning, hade de inte fått det så hade det inte varit omöjligt att vi hade kunnat hålla undan matchtiden ut.

Nu hade IFK Malmö dock möjligheter att göra mål även efter pausvilan.
– Egentligen hade vi för lite anfallsspel i andra för att vinna, men både Zoran Jovanovic och Blerim Mullici hade varsitt läge. Dessutom borde vi ha fått en straff vid ett tillfälle, då det var en solklar hands, påpekade Anders Grimberg.

– Bortsett från att vi lyckades klara oavgjort så var det dock inte mycket som gick vår väg i andra halvlek. De fifty-fifty-bollarna som vi vann efter pausvilan var faktiskt tämligen lätträknade.

Arrangören utsåg Alexander Nunez till matchens lirare i IFK Malmö och ifkmalmo.com kunde inte annat än att hålla med. Nunez, som var för dagen var placerad på det centrala mittfältet, där han förtjänstfullt ersatte avstängde Michal Aksamit.

Magnus Ringdahls nolla sprack efter 389 minuter men i övrigt var han stabil och gjorde inga direkta misstag. Även fyrbackslinjen med Robert Kjellin och Philip Brandgård i spetsen gjorde en bra match.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: HELSINGBORGS SÖDRA BIS
Hometeam form: 4-3-3
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-1
Scorefull: 1-1
Arena: Hedens IP
Crowd: 124
Referee: Mats Hansson, Tygelsjö, Toni Kacaniklievski, Malmö, Bujar Fetiu, Malmö
Goal: 0-1 (5) Blerim Mullici, 1-1 (54) Viktor Welander
Homewarning: Fredrik Skarp
Home sent of: –
Homempv: Marcus Rietz
Awaympv: Alexander Nunez
Hometeam Squad: Charlie Fält

Martin Persson
Mickael Wickander
Marcus Rietz
Christian Stålhammar

Magnus Högberg
Fredrik Skarp
Felix Erlanson

Viktor Welander
Christoffer Haggren
Björn Sjöberg
Hometeam Sub: Pierre Larsson (Christoffer Haggren 72)
Kristoffer Kittel (Felix Erlanson 81)
Damir Softic
John Andersson
Alexander Rodriguez Eliasson (målvakt)
Awayteam Squad: Magnus Ringdahl

Philip Brandgård
Jörgen Svensson
Robert Kjellin
Karim El hage

Blerim Mullici
Martin Abrahamsson
Alexander Nunez
Daniel Jovanovic

Zoran Jovanovic
Fisnik Alaj
Awayteam Sub: Martin Lundgren (Daniel Jovanovic 72)
Haris Xhemajli (Zoran Jovanovic 87)
Lirim Sali
Migjen Shaqiri
Joakim Moberg (målvakt)