IFK Malmö klart för Svenska Cupen

IFK Malmö hade inga som helst problem att besegra division 3-klubben Sjöbo IF i söndagens DM-åttondelsfinal. "Gulingarna" kunde kosta på sig att missa en hel del chanser och ändå vinna med komfortabla 6-1.

Med söndagens vinst är IFK Malmö dessutom klart för spel i Svenska Cupen 2007 för första gången sedan 2004. Såväl 2005 som 2006 missade klubben då man valde att inte ställa upp i DM, som är kvalificering för lagen under Superettan.

– Vårt mål med deltagandet i DM var ju främst att nå en plats i Svenska Cupen. För det visste vi att det skulle krävas två segrar och nu är vi där, vilket såklart känns skönt, sade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Resan dit blev behaglig för "di gule" som redan efter tolv minuter hade gått upp till 2-0. Det tredje målet lät sedan vänta på sig till strax före halvtid, men då både 4-0 och 5-0 kom i början av den andra halvleken, så var det aldrig något snack om saken.

I ungefär en timme, eller snarare fram tills att det femte målet kom i den 59:e minuten spelade IFK Malmö en riktigt fin fotboll i den 27-gradiga värmen. Och som så många gånger förr var det Zoran och Daniel Jovanovic som stod för mycket av kreativiteten.

 • 1-0 (9): Ett fint samarbete av bröderna Jovanovic. Efter en utsökt passning av Daniel så slet sig Zoran fri, tog sig in i banan och satte bollen behärskat bakom Ola Olsson i Sjöbo-målet.
 • 2-0 (12): Ett solonummer signerat Daniel Jovanovic. Han snappade själv upp bollen och avlutade sedan med en lobb som han från 25 meter skruvade in i målvaktens bortre hörn.
 • 3-0 (45): Satte lagkaptenen Martin Abrahamsson på nick efter en frispark av Daniel Jovanovic.
 • 4-0 (52): Enda målet där inte någon av bröderna Jovanovic var inblandade. Blerim Mullici frispelade Fisnik Alaj som sedan inte hade några större problem att sätta bollen i nät.
 • 5-0 (59): Daniel Jovanovic lade både hörnan och stod för avslutet. Hörnan, en kort sådan, slog han till Blerim Mullici, som genast valde att passa tillbaka. "Bato" fick därefter praktträff utifrån 20 meter och bollen satt där den skulle i det bortre hörnet.
 • 6-1 (89): Zoran Jovanovic rundade målvakten efter att ha blivit frispelad av Nana Piesie.

  Matchens nummer var när Fisnik Alaj och Zoran Jovanovic snyggt väggspelade sig igenom Sjöbos försvar i mitten av den andra halvleken. Efter att bollen passerat ett antal gånger så valde man att passa till Daniel Jovanovic som dock inte fick ordning på avslutet.

  – Så det borde faktiskt ha blivit ännu mer. Med tanke på målchanserna så hade vi kunnat göra tvåsiffrigt, men 6-1 måste ändå anses vara fullt godkänt för den knappa timmen som vi spelade fotboll, menade Anders Grimberg.

  – Matchen var ganska död därefter. Men det är ju förståeligt eftersom det är svårt att hålla koncentrationen uppe fullt ut när man är så överlägsna. Viktigast för oss var ju heller inte antalet mål, utan att vi vann matchen.

  Nästa match i DM, kvartsfinalen borta mot Ängelholms FF, kommer antagligen att spelas redan i början av vecka 31. Dit är det inte mer än en dryg vecka, men först ska Södertvåans höstpremiär, nu på lördag, borta mot Sölvesborgs GoIF, klaras av.

  Text: Michael Lindholm

  Hometeam: IFK MALMÖ
  Hometeam form: 4-5-1
  Awayteam: SJÖBO IF
  Awayteam form: 4-4-2
  Scorehalf: 3-0
  Scorefull: 6-1
  Arena: Malmö IP
  Crowd: 129
  Referee: Jesper Persson, Malmö, Johnny Babic, Malmö, Jonas Andersson, Malmö
  Goal: 1-0 (9) Zoran Jovanovic, 2-0 (12) Daniel Jovanovic, 3-0 (45) Martin Abrahamsson, 4-0 (52) Fisnik Alaj, 5-0 (59) Daniel Jovanovic, 5-1 (70) Ted Petrusson, 6-1 (89) Zoran Jovanovic
  Homewarning: Alexander Nunez
  Home sent of: –
  Homempv: Daniel Jovanovic
  Awaympv: Ted Petrusson
  Hometeam Squad: Magnus Ringdahl

  Azeem Razwan
  Philip Brandgård
  Jörgen Svensson
  Alexander Nunez

  Ali Jasim
  Michal Aksamit
  Martin Abrahamsson
  Robert Kjellin
  Daniel Jovanovic

  Zoran Jovanovic
  Hometeam Sub: Blerim Mullici (Azeem Razwan 34)
  Fisnik Alaj (Zoran Jovanovic 41)
  Nana Piesie (Fisnik Alaj 73)
  Migjen Shaqiri
  Joakim Moberg (målvakt)
  Awayteam Squad: Ola Olsson

  Fredrik Nilsson
  Gustav Andersson
  Rickard Strand
  Jens Larsson

  Ted Petrusson
  Magnus Petrusson
  Lars Andersson
  Wellington Munemo

  Ted Helmesjö
  David Persson
  Awayteam Sub: Hampus Persson (Ted Petrusson 30)
  Henrik Palmqvist (Magnus Petrusson 30)
  Oskar Uhlén (Ted Helmesjö 39)
  Jacob Svantesson (David Persson 40)