Slagläge för IFK Malmö

Det var inte någon trevlig match att titta på. Men det primära för topplaget och enpoängaren tidigare i höst, IFK Malmö, var att man lyckades vinna lördagens division 2-derby mot Kirseberg IF, som slutade 1-0.

Då tidigare tabellettan Malmö Anadolu BI samtidigt förlorade hemma mot Lunds BK så har "gulingarna" skaffat sig ett bra utgångsläge. Vinst i tisdagens hängmatch mot nästjumbon Laholms FK och man har samma poäng som Helsingborgs Södra BIS och MABI.

– Vi njuter idag (läs lördag) och imorgon, sedan är det dags att börja ladda. Det är vår första av totalt fyra hemmamatcher i höst, resten ska vi spela borta och vi har redan klarat av tre stycken, sade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Så vidare vackert var det definitivt inte det som bjöds de 224 åskådarna på Kirsebergs IP. De måste ha vandrat hem besvikna över vad de spel- och chansmässigt fick se av de annars så målglada lagen (IFK Malmö 29 mål, Kirseberg 26 mål, före matchen).

– Men det skiter jag fullständigt i, kommenterade IFK Malmö-tränaren Anders Grimberg. Det jag ville med den här matchen var att ha en trepoängare och vi höll ju dessutom nollan så det var bonus.

Flera matcher har IFK Malmö nämligen spelat en fin fotboll, men ändå inte vunnit.
– Vi spelade ju bra uppe mot Sölvesborg och även mot Höllviken, men fick bara en poäng med oss totalt på de två matcherna. Så vacker fotboll är inte ett likhetstecken med seger.

Daniel "Bato" Jovanovic var tillbaka efter att i veckan ha spelat två matcher i Finland med juniorlandslaget och agerade den här gången på topp tillsammans med två år äldre brorsan, Zoran.

Lika vass som han varit tidigare under säsongen var han inte riktigt i den här matchen. Men Kirsebergs försvar hade ändå fullt upp med att stoppa honom och några nummer lyckades han också bjuda publiken på.

Den bästa prestationen för dagen var när han tog sig förbi två försvarare längs kanten och tänkte sätta bollen i det bortre hörnet. Men vinkeln var för snäv när han väl kravlat sig förbi KIF-målvakten David Engler-Ludviksson.

– Det behövs ständig bevakning för två sådana kreatörer som Zoran och Daniel, som gör mycket bra saker i fart. De kom dock inte riktigt loss på samma sätt idag som vi är vana vid att de gör, menade "Grimman".

Bröderna Jovanovic skulle dock också ha ett finger med i matchens enda mål, det som kom med bara sekunder kvar till pausvilan.

Daniel snurrade först runt, slog en passning bakåt till Alexander Nunez, som med ett inlägg sökte Zoran. Lille Zoran (176 centimeter) nådde dock inte och bollen dök istället upp hos Martin Abrahamsson som vid bortre stolpen kunde trycka upp den i nättaket.

Men att det var kapten Abrahamsson (sju mål i år) som avgjorde, överraskade inte.

– De flesta hade förväntat sig någon av bröderna Jovanovic, men så blev det inte den här gången. Vi har många kreatörer som kan avgöra sådana här matcher och det var Martin Abrahamssons tur idag, sade Anders Grimberg.

Försvaret var annars den stora behållningen i IFK Malmö. Och matchens bäste spelare gick ännu en gång att hitta i mittförsvaret, höstlånet från Malmö FF, Niklas Hansson, vars misstag var tämligen lätträknade.

– Vår defensiv var väldigt bra och det var också roligt att få hålla nollan igen, det har vi inte gjort sedan vi mötte Kirseberg senast. Men tro inte för den sakens skull att vi känner mättnad, det är bara fortsatt hårt jobb som gäller.

Om det var tätt i de bakre leden så var dock inte anfallsspelet lika upplyftande. Man kom stundtals fram bra, men den sista tredjedelen kärvade det och de riktigt heta chanserna var få under matchen. IFK hade tre, KIF hade inte en enda.

– Egentligen en typisk 0-0-match, tyckte Magnus "Bloody" Nilsson, besviken tränare i Kirseberg. Små marginaler var det och hade vi varit i toppen istället för IFK Malmö så hade vi haft det rätta flytet.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: KIRSEBERG IF
Hometeam form: 4-5-1
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-1
Scorefull: 0-1
Arena: Kirsebergs IP
Crowd: 224
Referee: Alexander Bergström, Hanaskog, Håkan Ringström, Kristianstad, Ile Milkov, Eslöv
Goal: 0-1 (45) Martin Abrahamsson
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: Miklos Kriz
Awaympv: Niklas Hansson
Hometeam Squad: David Engler-Ludviksson

Marko Mitic
Ivan Milosevic
Valon Muslijaj
Jonas Hansson

Andy Borg
Jesper Löfgren
Joakim Rannamaa
Stefan Bjerkegren
Miklos Kriz

Salif Jönsson
Hometeam Sub: Mickey Oliwer (Andy Borg 64)
Andrei Moticeac
Nenad Mitrovic
Rasmus Nilsson
Jesper Norberg (målvakt)
Awayteam Squad: Magnus Ringdahl

Ali Jasim
Niklas Hansson
Jörgen Svensson
Gamal Bin Saaid

Martin Abrahamsson
Joakim Persson
Robert Kjellin
Alexander Nunez

Daniel Jovanovic
Zoran Jovanovic
Awayteam Sub: Fisnik Alaj (Daniel Jovanovic 72)
Philip Brandgård (Martin Abrahamsson 78)
Blerim Mullici (Zoran Jovanovic 78)
Michal Aksamit
Nezir Mehmeti (målvakt)