IFK Malmö gjorde målen

Man spelade egentligen inte bra i mer än 20 minuter. Men det gäller att göra flest mål och det gjorde IFK Malmö i lördagens heta Malmöderby i Södertvåan mot Malmö Anadolu BI som man vann med 2-1.

Då det dessutom var tidig seriefinal så passade "gulingarna" på att passera MABI i tabellen trots en match mindre spelad. Sex plusmål skiljer nu till IFK Malmös fördel när det återstår allt mellan sex och fyra matcher för lagen att spela.

– Det är alltid roligt att spela mot ett bra fotbollslag och det var MABI. Om man sedan också vinner mot ett sådant svårfångat lag, så är det ännu roligare, sade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Han kunde vara nöjd rent resultatmässigt i en match som logiskt borde ha slutat 1-1, som det också stod under stora delar av den andra halvleken. Men så är de det här med att göra mål på sina chanser, det räcker inte med att ha ett stort bollinnehav.

Det förstnämnda gällde IFK Malmö även om man faktiskt inte kunde tro det efter den första halvleken. Efter 45 spelade minuter så skulle det ha stått 3-0, eller möjligtvis 3-1, till hemmalaget, trots att MABI haft mer boll.

IFK Malmö fick dock nöja sig med 1-0, ett mål som kom i den 22:e minuten. Som så många gånger förr var det också efter en fast situation då Niklas Hansson kunde nicka in en välplacerad frispark från 25 meter av Daniel "Bato" Jovanovic.

Drygt tio minuter efter 1-0-målet slog Fisnik Alaj sedan ett inlägg som Daniel Jovanovic alldeles framför mål på något sätt lyckades få strax utanför stolpen. En lika dålig träff strax före paus av "Bato" och bollen satt i stolpen.

– Vi hade enorma chanser att göra både 2-0 och 3-0, så visst skulle vi ha avgjort redan före pausvilan. De skapade ju heller inte mer än en målchans i första. Men nu gjorde vi tyvärr inte fler mål och då det blev det också som det blev, menade Anders Grimberg.

Nu kvitterade Malmö Anadolu istället drygt tre minuter in på den andra halvleken. Det gula försvaret stod bokstavligen och sov när MABI-anfallaren Adem Özay ostört kunde forcera in 1-1-målet.

De närmaste tio minuterna var lika dåliga av IFK Malmö, medan MABI dominerade fullständigt ute på planen, med ett betydligt bättre tempo och passningsspel. Samme Adem Özay hade också en chans att göra 2-1, men IFK-målvakten Magnus Ringdahl räddade.

IFK-tränaren Anders Grimberg var mycket besviken över spelet som presterades.
– Det var långtifrån bra spel och många mil från normal standard sett till 90 minuter. Vi var alldeles för stela och på många håll syntes nervositeten lång väg, så vi har en del att jobba med inför nästa match.

Efter den inledande kvarten i andra halvlek så kändes det som att det hade kunnat gå i princip hur som helst. Och tvärtemot matchbilden efter vilan så var det IFK Malmö som fick avgå med segern.

För andra matchen i rad var det också lagkaptenen Martin Abrahamsson som hade ett finger med i spelet.

Med tre minuter kvar av ordinarie tid så mötte han ett inlägg från Fisnik Alaj, med pannan, och bollen satt otagbart i MABI-målvakten Daniel Podes bortre kryss. Målet var Abrahamssons nionde i årets Södertvåa.

– Det är alltid speciellt att besegra MABI eftersom det är ett Malmöderby och vi har ju haft sådana problem mot dem tidigare. Dessutom var det en seriefinal den här gången, så det kändes extra kul, kommenterade matchhjälten Martin Abrahamsson.

Då det tredje topplaget Helsingborgs Södra BIS dessutom högst oväntat förlorade med 0-2 borta mot nästjumbon Laholms FK, så har IFK Malmö bäddat väl för sig inför avslutningen av serien. Men ännu återstår det fem matcher.

– Vi har satt oss i en perfekt sits, men det är ju också där vi vill vara, myste Martin Abrahamsson. Detta är mitt fjärde år i klubben och de tredje tidigare har det bara varit bottenstrid så det känns skönt att vi nu kan vara med i toppen.

Martin Abrahamsson hade sina skönhetsfläckar (bland annat inblandad i 1-1-målet), men gjorde ändå på det stora hela en bra match mot MABI. Det faktum att han blev matchhjälte drog inte heller ner betyget.

Men bäst var ännu en gång det ena höstlånet från Malmö FF, mittbacken Niklas Hansson, som också gjorde sitt första mål i IFK-tröjan. Säker var även hans mittbackskollega, Jörgen Svensson.

Anders Grimberg blickade framåt.
– Det gäller att vi kan hantera den här situationen, kan man inte det så ska man inte ligga där vi ligger. Matchen på onsdag mot Helsingborgs Södra är minst lika viktig så vi måste tända om snabbt och inte slå oss till ro.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: MALMÖ ANADOLU BI
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-0
Scorefull: 2-1
Arena: Malmö IP
Crowd: 678
Referee: Andreas Ekberg, Lund, Toni Kacaniklievski, Malmö, Tony Culjak, Malmö
Goal: 1-0 (22) Niklas Hansson, 1-1 (49) Adem Özay, 2-1 (87) Martin Abrahamsson
Homewarning: Ali Jasim, Jörgen Svensson
Home sent of: –
Homempv: Niklas Hansson
Awaympv: Erol Demir
Hometeam Squad: Magnus Ringdahl

Philip Brandgård
Niklas Hansson
Jörgen Svensson
Gamal Bin Saaid

Ali Jasim
Joakim Persson
Robert Kjellin
Martin Abrahamsson

Daniel Jovanovic
Zoran Jovanovic
Hometeam Sub: Fisnik Alaj (Zoran Jovanovic 17)
Blerim Mullici (Philip Brandgård 72)
Michal Aksamit (Joakim Persson 82)
Azeem Razwan
Nezir Mehmeti (målvakt)
Awayteam Squad: Daniel Pode

Andreas Persson
Ercan Okur
Erol Demir
Johan Åkesson

Martin Ingelsson
Alvaro Olguin
Fredrik Nilsson
Murat Kücükvardar

Adem Özay
Liridon Rrustemaj
Awayteam Sub: Vladimir Kostic (Johan Åkesson 79)
Alban Shipshani
Florent Fazliv
Labinot Dreshaj
Fisnik Qeriqi (målvakt)