Fortsatt fördel för IFK Malmö

Det ser riktigt ljust ut för Södertvåans serieledare IFK Malmö även efter den andra seriefinalen på fem dagar. Visserligen oavgjort, 1-1 (0-1), mot Helsingborgs Södra BIS, men det viktigaste var att inte förlora.

Och då ska man ändå ha i åtanke att det var oerhört nära att bli en trepoängare. Strax före full tid så hade inhopparen Nana Piesie ett skott i ribban och in på stopptid hade såväl Martin Abrahamsson som Joakim Persson bra lägen.

– Tittar man på bollens närhet till mållinjen så var vi definitivt närmast segern. Men vi ska ändå inte klaga, fyra av sex poäng på bara några dagar mot våra toppkonkurrenter, tyder på styrka, sade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

För trots att det blev oavgjort så var det ett resultat som "gulingarna" tjänade mest på. Helsingborgs Södra är även vid vinst i den uppskjutna matchen mot Höllviken tre poäng bakom och försprånget till Malmö Anadolu BI är en poäng för IFK Malmö.

– Det är klart att 1-1 känns som en vinst, men om vi har någon direkt fördel är väl mer tveksamt. Vi har fyra svåra matcher kvar på programmet så även om läget i tabellen ser bra ut, så ska det spelas klart först.

Liksom mot Malmö Anadolu så gjorde IFK Malmö bara en bra halvlek. Den här gången var det dock den andra, efter man uppträtt ganska svagt under de första 45 minuterna och haft svårt att skapa chanser.

Men några ord i pausen och taktiska justeringar gav resultat.
– För att få tag på dem så gick vi över till att spela ett renodlat 4-3-3-spel där även Blerim Mullici ingick i anfallet. Och det var ju sånär att denna offensiva förändring även hade gett oss segern, konstaterade Anders Grimberg.

Gräset släppte och bollen var slipprig så förhållandena på Malmö IP spelade en hel del spratt, framförallt för målvakterna. Faktum är att det nästan gick att lägga ett karbonpapper mellan de båda målen.

Logiskt var det när Helsingborgs Södras Viktor Welander tryckte in 1-0 efter att IFK-målvakten Magnus Ringdahl släppt retur i den 23:e minuten även om det inte var Södras hetaste chans i första halvlek.

En snabb utdelning blev det för IFK Malmö i den andra halvleken. Klockan hade inte tickat upp till en minut då skyttekungen (tionde målet i år!), Martin Abrahamsson, höll sig framme på Charlie Fälts målvaktretur efter ett skott av Fisnik Alaj.

– De unga spelarna är ju kvicka så det är ofta som sådana här en mot en situationer uppstår och vid mitt mål var det ju också på det viset. En dribbling, ett skott, en retur från målvakten och jag var där jag skulle, sade Martin Abrahamsson.

Sedan tog IFK Malmö över matchen, hade ett flertal skott som gick strax utanför eller över, men så kom då utvisningen i den 64:e minuten på innermittfältaren, Michal Aksamit, som fick lämna planen efter två gula kort.

Detta påverkade matchbilden och Helsingborgs Södra som var på väg att släppa greppet fick nu ny ork att anfalla och hade några riktigt heta målchanser, bland annat ett friläge av Robin Staaf, innan tröttheten tog ut sin rätt.

Sista tio var åter "di gules" och man var bara en hårsmån från att göra ett segermål. Anfallaren Nana Piesie kom in, oroade och hade sånär blivit matchhjälte. En soloprestation ledde till ett skott som strök ribban i den 90:e minuten.

Två minuter in på stopptid hade IFK Malmö en dubbelchans. Både Martin Abrahamsson och Joakim Persson hade bra lägen, men lyckades inte få in bollen och Charlie Fält i Södramålet blev till slut något av en räddande ängel.

– Det var knappt att jag förstod själv vilket bra läge jag hade rakt framför målet. Synd för annars hade det nog kunnat vara mål där, menade Martin Abrahamsson, som ändå kunde vara nöjd med sin och lagets insats.

– En poäng i den här matchen var viktigt för annars hade vi släppt in Södra i matchen igen. Jag tar dock inte ut något i förskott och fyra matcher återstår, de två närmaste mot Karlskrona och Lund, som vi alltid har svårt för.

Tränaren Anders Grimberg öste lovord över sin lagkapten.
– Den här gången var han ett härligt föredöme och visade varför vi har utnämnt honom till lagkapten. Han styrde och ställde på planen, skötte snacket och var utan tvivel vår bäste spelare i den här matchen.

Han hyllade den här gången (undantaget då Martin Abrahamsson), endast kollektivet. Men ifkmalmo.com kan ändå inte undgå att nämna mittbacken Niklas Hansson, som nästan höll samma klass som Abrahamsson.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: HELSINGBORGS SÖDRA BIS
Awayteam form: 4-3-3
Scorehalf: 0-1
Scorefull: 1-1
Arena: Malmö IP
Crowd: 402
Referee: Fredrik Pettersson, Älmhult, Lars Hellman, Lönashult, Hans Eng, Älmhult
Goal: 0-1 (23) Viktor Welander, 1-1 (46) Martin Abrahamsson
Homewarning: Michal Aksamit 2, Fisnik Alaj
Home sent of: Michal Aksamit
Homempv: Martin Abrahamsson
Awaympv: Felix Erlanson
Hometeam Squad: Magnus Ringdahl

Robert Kjellin
Niklas Hansson
Jörgen Svensson
Philip Brandgård

Joakim Persson
Michal Aksamit
Martin Abrahamsson
Blerim Mullici

Fisnik Alaj
Daniel Jovanovic
Hometeam Sub: Nana Piesie (Daniel Jovanovic 78)
Azeem Razwan (Philip Brandgård 82)
Gamal Bin Saaid
Jeton Krasniqi
Nezir Mehmeti (målvakt)
Awayteam Squad: Charlie Fält

Martin Persson
Marcus Rietz
Mickael Wickander
Daniel Olsson

Magnus Högberg
Fredrik Skarp
Felix Erlanson

Viktor Welander
Christoffer Haggren
Björn Sjöberg
Awayteam Sub: Robin Staaf (Viktor Welander 67)
John Andersson (Björn Sjöberg 72)
Daniel Stjernqvist (Daniel Olsson 90+1)
Henrik Hermansson
Alexander Rodriguez Eliasson (målvakt)