Seriesegern i hamn för IFK Malmö

Först timmen efter att domaren blåst av matchen på Stendösvallen i Gantofta så fick IFK Malmö jubla över att ha säkrat seriesegern i division 2 Södra Götaland och därmed också avancemanget till Söderettan.

Om inte Malmö Anadolu BI hade tappat poäng så hade nämligen inte "gulingarnas" 2-0-vinst på lördagen mot Gantofta IF räckt. Men nu förlorade MABI mot Kirseberg IF med 0-2 och därmed är avståndet ointagliga fem poäng med en omgång kvar att spela.

Beskedet fick IFK Malmö således först när spelarbussen närmade sig Malmö.
– Jag är oerhört glad och känner en fantastisk tillfredsställelse med tanke på allt arbete som vi har lagt ner under det här året, sade en överlycklig Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Man kan faktiskt förstå honom. För efter två raka år med bottenstrid och med kniven i princip hela tiden mot strupen, så har 2006 varit ett framgångsrikt år i princip från början till slut.

– Mina två första år i klubben, med en rejäl generationsväxling, var oerhört tuffa. Men ungdomarna har mognat och det är skönt att utbildningen verkligen har börjat ge resultat, menade IFK-tränaren.

Det finns såklart många förklaringar till framgången. Framförallt har försvarsspelet firat stora triumfer under säsongen. Man har så här långt inte släppt in mer än ett mål i snitt (21 mål på 21 matcher), vilket är överlägset bäst i serien.

– Vi har jobbat väldigt hårt med organisationen under säsongen och har på så sätt också fått en otroligt bra balans i gruppen. Så sett till hela året så tycker jag att vår seger är fullt rättvis.

När "di gule" under sommaruppehållet dessutom förstärkte med Malmö FF-lånen, Joakim Persson och Niklas Hansson, samt Gamal Bin Saaid från den danska division 1-klubben Hellerup IK, så stärktes konkurrensen i truppen.

– De har betytt mycket på alla sätt och vis. Inte bara för att konkurrensen har hårdnat, utan även för att de har tagit med sig den professionella atmosfären från där de tidigare har vistats, till IFK Malmö, sade Anders Grimberg.

Matchen mot Gantofta var annars inte någon av IFK Malmös mest minnesvärda insatser den här säsongen.

Då himlen öppnade sig strax före avspark så var det inga förutsättningar som direkt gynnade IFK Malmö. På det såphala underlaget fick "di gules" spelare inte alls något utrymme för sin teknik och passningsspelet var också under all kritik.

Chanserna var därför ovanligt få i den första halvleken. Fyra rätt så bra möjligheter hade ändå IFK, men närmast var faktiskt Gantoftas David Ianos som prickade stolpen fyra minuter före pausvilan.

– Visst gjorde underlaget sitt till, men vi måste ändå kunna göra det bättre än vad vi gjorde i första halvlek. Det var för krampaktigt helt enkelt och det var långtifrån det fina spel som vi har presterat tidigare, kommenterade Anders Grimberg.

Den andra halvan blev bättre utan att för den sakens skull bjuda på IFK Malmös allra bästa fotboll.

Halvleken var bara drygt fem minuter gammal då "gulingarna" fick en hörna. Alexander Nunez slog den, Jörgen Svensson nickskarvade vidare och vid bortre stolpen fanns Robert Kjellin, som kunde nicka in sitt sjunde mål för säsongen.

Med tio minuter kvar att spela så visade sedan vänsterbacken Philip Brandgård en enorm vilja. Först tog han sig förbi en man på kanten, avancerade in längs kortlinjen, dribblade av ytterligare två och spelade in till Joakim Persson, som snubblade in 0-2.

– Vi vet att vi får våra chanser, bara vi spelar bra försvarsspel och visar tålamod. Och det var mycket bra organiserat i andra halvlek där vi inte tillät Gantofta att skapa en enda målchans, betonade Anders Grimberg.

Matchens lirare var ännu en gång lagkaptenen Martin Abrahamsson. Minst lika roligt var det dock att se Philip Brandgårds kämparinsats. Han får ta emot mängder av stryk i varje match, men fortsätter ändå alltid med samma härliga vilja och frenesi.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: GANTOFTA IF
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 0-2
Arena: Stendösvallen
Crowd: 142
Referee: Pierre Crambé, Karlskrona, Henrik Svensson, Karlskrona, Kranislav Miletic, Kallinge
Goal: 0-1 (51) Robert Kjellin, 0-2 (80) Joakim Persson
Homewarning: Erik Thorén, Peter Stålhammar, Reda Chahrour
Home sent of: –
Homempv: Markus Wigström
Awaympv: Martin Abrahamsson
Hometeam Squad: Otto Martler

Markus Wigström
David Johnsson
Fredrik Karoliussen
Mattias Sonesson

Reda Chahrour
Erik Thorén
Peter Stålhammar
Pelle Mattsson

Björn Hyllén
David Ianos
Hometeam Sub: Jörgen Eriksson (David Ianos 61)
Kalle Söderström (Reda Chahrour 61)
Johan Stålhammar
Linus Bjärbo
Mattias Johansson
Awayteam Squad: Magnus Ringdahl

Ali Jasim
Niklas Hansson
Jörgen Svensson
Philip Brandgård

Joakim Persson
Michal Aksamit
Robert Kjellin
Alexander Nunez

Martin Abrahamsson
Daniel Jovanovic
Awayteam Sub: Gamal Bin Saaid (Alexander Nunez 76)
Nana Piesie (Daniel Jovanovic 76)
Azeem Razwan
Zoran Jovanovic
Nezir Mehmeti (målvakt)