Skador knäckte IFK Malmö

Trots en ledning med sex mål en bit in på andra halvlek så lyckades inte IFK Malmö freda sig mot ett frenetiskt kämpande IFK Kristianstad. När krutröken hade skingrats stod nordostskåningarna som segrare med 24-22 (10-15).

Då Johnni Pedersen (ljumsken) och Trond Förde Eriksen (baksida lår) försattes ur stridbart skick en kort stund in på den andra halvleken blev omdisponeringarna för stora och alternativen för få och IFK Malmö lyckades inte hålla Kristianstad ifrån sig.

De passade då också på att punktmarkera Kalle Sjödin, och därmed gick anfallsspelet nästan helt i stå. Fredrik Koos och Rickard Roos fick en otacksam uppgift att med begränsad speltid tidigare under säsongen försöka hålla tempo i det gula anfallsspelet.

IFK Malmö inledde annars matchen magnifikt och hade fullständig kontroll på Kristianstad. Framförallt i anfallsspelet hade Kristianstad stora problem att komma till avslut och IFK Malmös kontringsspel firade stora triumfer.

Målvakten Klas Hermansson spelade stabilt och tog hand om merparten av det som ramlade igenom försvarsspelet.

IFK Malmö gick till halvtidsvila med en ledning på 15-10. Det syntes verkligen inte att Malmö bara hade äran att spela för och att Kristianstad spelade för att säkra allsvenskt spel efter jul.

Andra halvleks inledning kännetecknades mer av ett ställningskrig där IFK Malmö i stort sett behöll försprånget i målprotokollet fram till 20-14 efter knappt 42 minuters spel.

Så kom då de olyckssaliga skadorna i rask följd och IFK tappade alltför mycket slagkraft i sitt anfallsspel.

Försvarsspelet höll sig under hela matchen på en anständig nivå men då hemmalagets målfabrikation nästan helt avstannade lyckades Kristianstad till slut knappra in försprånget och ta sig förbi i målprotokollet.

Det visar att IFK Malmö är sårbart för alltför många skador på nyckelspelare samtidigt. Att inom ett par minuters mellanrum bli av med både sin spelmotor och enda vänsterhänta alternativ på nio meter blev ikväll ödesdigert.

Förlusten kan väl gå att smälta (ja kanske inte Kalle Sjödin förstås), men värre är naturligtvis skadorna på Trond Förde Eriksen och Johnni Pedersen som båda i och för sig kan vara läkta på en vecka, men det kan också dröja en månad eller mer.

Inte så bra med tanke på att träningsprogrammet nu lagts om till tung fysträning, och skador i det här läget kan betyda att spelarna inte är helt fit for fight när allsvenskan drar igång. Båda är hur som helst säkerligen borta i sista matchen i höst, den mot Karlskrona borta nästa söndag.

Bäst var Klas Hermansson i holken som gjorde en mycket stabil första halvlek, och Tomas Drivstedt som fick chansen i andra gjorde även han en helt okej halvlek. Bra att hålla igång båda målvakterna, men det hade varit bra om även de utespelare med kort speltid under hösten hade fått mer tid på planen.

Nästa vecka blir det som sagt mycket fokus på fysträning, med bland annat ett brottningspass nere hos IK Sparta, men tyvärr kan alltså inte alla spelare deltaga, men sådant är livet.

Den 11 december avslutar vi så division 1-säsongen i Karlskrona, och precis som förra gången vi var där då vi mötte Hästö, så har vi två, om det inte blir fler i veckan förstås, niometersspelare på skadelistan.

Inte så bra kanske, men samtidigt så får andra spelare chansen att skaffa sig lite matchrutin, en chans som det bara är att hoppas att vi utnyttjar.

Avslutningsvis så gratulerar vi Kristianstad till den allsvenska platsen. Man kämpade och stred hela matchen och lyckades vända matchen genom att taktiskt utnyttja den situation som uppstod i och med hemmalagets skador.

Text: Anders Hellberg/Tommy Thysell

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: –
Awayteam: IFK KRISTIANSTAD
Awayteam form: –
Scorehalf: 15-10
Scorefull: 22-24
Arena: Baltiska Hallen
Crowd: 245
Referee: Fredrik Johansson, Ystad, Johan Sonesson, Ystad
Goal: –
Homewarning: Daniel Hedlund, Niclas Ljungqvist, Trond Förde Eriksen
Home sent of: –
Homempv: Klas Hermansson
Awaympv: Christian Sandberg
Hometeam Squad: Tomas Drivstedt
Klas Hermansson

Jonas Jensen
Daniel Hedlund
Fredrik Koos
Daniel Thysell
Rickard Roos
Johnni Pedersen
Trond Förde Eriksen
Niclas Ljungqvist
Jimmy Östling
Kalle Sjödin
Ken Persson
Hometeam Sub: Daniel Hedlund 5 (2)
Niclas Ljungqvist 4
Johnni Pedersen 3
Jonas Jensen 3
Kalle Sjödin 3
Rickard Roos 2
Trond Förde Eriksen 2
Awayteam Squad: Ted Hermansson
Adam Nouno

Mattias Jönsson
Christian Olsson
Johan Jepson
Per Carlsson
Andreas Andersson
Filip Karlsson
Martin Hermansson
Christian Sandberg
Olle Stenius
Andreas Haas
Tobias Fredriksson
Christopher Björklund
Awayteam Sub: Christian Sandberg 7
Johan Jepson 5
Martin Hermansson 5 (3)
Filip Karlsson 4
Christopher Björklund
Olle Stenius
Per Carlsson