Danielsson/Olsson: "Det blir fifty-fifty"

Historiskt sett har en tränare haft hela ansvaret i IFK Malmö. Men när Jonas Danielsson och Jimmi Olsson på tisdag i nästa vecka träffar sina spelare för första gången så gör man det på exakt samma villkor.

– Vi fick en gemensam inbjudan och IFK Malmö var redan från början inne på att vi skulle ha delat ansvar. Men det är inga problem, jag och Jonas känner varandra sedan tidigare, så det ska bara bli kul, säger Jimmi Olsson, 34, till ifkmalmo.com.

Han får medhåll av sin nye tränarkollega, Jonas Danielsson, 33.
– Fifty-fifty är det sagt att det ska vara och så kommer det också att bli. Det passar dessutom bådas sociala situation bra att göra på det sättet, även om jag i stort sett själv kan styra när ska jobba.

Sedan några år tillbaka driver Jonas Danielsson en spelbutik på Limhamn och det var en av anledningarna till att han valde att lämna IFK Malmö efter fem år, bland annat tre år i Superettan, inför säsongen 2005.

– Jag har kommit till ett steg där jag känner att jag har gjort mitt. Det är bättre att lämna över till ungdomarna. Dessutom vill jag ha mer tid över till annat, sade Jonas Danielsson till hemsidan då det begav sig (2004-10-28).

Han var då samtidigt noga med att betona, att han förr eller senare, skulle komma tillbaka till IFK Malmö. Men det tog alltså inte mer än två år och en månad för att den forne lagkaptenen och mittfältsgiganten skulle infria sitt löfte.

– Det var en härlig tid under åren som jag spelade i IFK Malmö. Jag har hela tiden satsat på att komma tillbaka i någon form, men nog hade jag förväntat mig att det skulle ta betydligt längre tid, förklarar Jonas Danielsson.

När erbjudandet kom för ungefär två veckor sedan var det således bara att "gilla läget".
– Jag kunde ju inte gärna tacka nej till ett sådant fint erbjudande. Att få ta över ett nyblivet division 1-lag och dessutom göra det med Jimmi Olsson, som jag känner sedan tidigare, känns såklart mycket inspirerande.

En hel del har hänt för Jonas Danielsson efter det att han gick till Limhamns IF 2005. Två säsonger har han spelat i division 3 och dessutom har han och sambon Jackie fått en liten dotter, Filippa, som nu är 15 månader gammal.

Men då han nu inleder tränarkarriären i IFK Malmö så är det slutspelat för egen del.
– Hade jag inte fått det här erbjudandet så hade jag nog tagit ett år till i Limhamn, men att hoppa på det och spela igen i IFK Malmö kommer aldrig att bli aktuellt. Det är tränarsysslan som gäller för mig framöver.

Så det blir ingen comeback likt GAIS-tränaren Roland Nilsson vid nästan 43 års ålder?
– Som sagt, jag hoppas att jag slipper det och kan koncentrera mig på tränarjobbet.

Varken Jonas Danielsson eller Jimmi Olsson har någon längre tränarerfarenhet. För Danielsson blir de det allra första uppdraget, medan Olsson de två senaste säsongerna har tränat Stavsten (Stavsten/Ymor 2006) i trean och fyran.

– Ska man vara petig så tog jag över i Stavsten redan inför kvalet 2004, betonar Jimmi Olsson. Vi skulle försöka klara oss kvar i division 4 och det gick ju bra. Året efter kvalade vi oss upp i trean och där spelade vi 2006.

Något större problem tror han inte att det ska bli.
– Vi hade aldrig hoppat på detta om vi inte hade trott på själva idén och att vi skulle klara av det. Jag tror att jag och Jonas Danielsson kommer att reda ut detta på ett bra sätt, trots allt har vi ju spelat en del år själva.

Själv har Jimmi Olsson förutom Superettanåren i IFK Malmö, 2001-2002, bland annat spelat i Trelleborgs FF, som dessutom är hans moderklubb. Och så har han varit i Stavstens IF och IFK Trelleborg.

– Det sista ett och ett halvt året i TFF, 2003 till sommaren 2004, var jag mer eller mindre skadad, så det blev tyvärr inte så mycket spel då, men annars har jag ju spelet en hel del på hyfsat hög nivå.

Han tycker att det ska bli kul att komma tillbaka till IFK Malmö.
– Jag är jätteglad över att få den här chansen. Visst var det lite tråkigt att berätta för Stavsten/Ymor där jag redan hade lovat att fortsätta, men de hade full förståelse för mitt beslut, avrundar Jimmi Olsson.