Historiskt sett har en trÀnare haft hela ansvaret i IFK Malmö. Men nÀr Jonas Danielsson och Jimmi Olsson pÄ tisdag i nÀsta vecka trÀffar sina spelare för första gÄngen sÄ gör man det pÄ exakt samma villkor.

– Vi fick en gemensam inbjudan och IFK Malmö var redan frĂ„n början inne pĂ„ att vi skulle ha delat ansvar. Men det Ă€r inga problem, jag och Jonas kĂ€nner varandra sedan tidigare, sĂ„ det ska bara bli kul, sĂ€ger Jimmi Olsson, 34, till ifkmalmo.com.

Han fÄr medhÄll av sin nye trÀnarkollega, Jonas Danielsson, 33.
– Fifty-fifty Ă€r det sagt att det ska vara och sĂ„ kommer det ocksĂ„ att bli. Det passar dessutom bĂ„das sociala situation bra att göra pĂ„ det sĂ€ttet, Ă€ven om jag i stort sett sjĂ€lv kan styra nĂ€r ska jobba.

Sedan nÄgra Är tillbaka driver Jonas Danielsson en spelbutik pÄ Limhamn och det var en av anledningarna till att han valde att lÀmna IFK Malmö efter fem Är, bland annat tre Är i Superettan, inför sÀsongen 2005.

– Jag har kommit till ett steg dĂ€r jag kĂ€nner att jag har gjort mitt. Det Ă€r bĂ€ttre att lĂ€mna över till ungdomarna. Dessutom vill jag ha mer tid över till annat, sade Jonas Danielsson till hemsidan dĂ„ det begav sig (2004-10-28).

Han var dÄ samtidigt noga med att betona, att han förr eller senare, skulle komma tillbaka till IFK Malmö. Men det tog alltsÄ inte mer Àn tvÄ Är och en mÄnad för att den forne lagkaptenen och mittfÀltsgiganten skulle infria sitt löfte.

– Det var en hĂ€rlig tid under Ă„ren som jag spelade i IFK Malmö. Jag har hela tiden satsat pĂ„ att komma tillbaka i nĂ„gon form, men nog hade jag förvĂ€ntat mig att det skulle ta betydligt lĂ€ngre tid, förklarar Jonas Danielsson.

NÀr erbjudandet kom för ungefÀr tvÄ veckor sedan var det sÄledes bara att "gilla lÀget".
– Jag kunde ju inte gĂ€rna tacka nej till ett sĂ„dant fint erbjudande. Att fĂ„ ta över ett nyblivet division 1-lag och dessutom göra det med Jimmi Olsson, som jag kĂ€nner sedan tidigare, kĂ€nns sĂ„klart mycket inspirerande.

En hel del har hÀnt för Jonas Danielsson efter det att han gick till Limhamns IF 2005. TvÄ sÀsonger har han spelat i division 3 och dessutom har han och sambon Jackie fÄtt en liten dotter, Filippa, som nu Àr 15 mÄnader gammal.

Men dÄ han nu inleder trÀnarkarriÀren i IFK Malmö sÄ Àr det slutspelat för egen del.
– Hade jag inte fĂ„tt det hĂ€r erbjudandet sĂ„ hade jag nog tagit ett Ă„r till i Limhamn, men att hoppa pĂ„ det och spela igen i IFK Malmö kommer aldrig att bli aktuellt. Det Ă€r trĂ€narsysslan som gĂ€ller för mig framöver.

SÄ det blir ingen comeback likt GAIS-trÀnaren Roland Nilsson vid nÀstan 43 Ärs Älder?
– Som sagt, jag hoppas att jag slipper det och kan koncentrera mig pĂ„ trĂ€narjobbet.

Varken Jonas Danielsson eller Jimmi Olsson har nÄgon lÀngre trÀnarerfarenhet. För Danielsson blir de det allra första uppdraget, medan Olsson de tvÄ senaste sÀsongerna har trÀnat Stavsten (Stavsten/Ymor 2006) i trean och fyran.

– Ska man vara petig sĂ„ tog jag över i Stavsten redan inför kvalet 2004, betonar Jimmi Olsson. Vi skulle försöka klara oss kvar i division 4 och det gick ju bra. Året efter kvalade vi oss upp i trean och dĂ€r spelade vi 2006.

NÄgot större problem tror han inte att det ska bli.
– Vi hade aldrig hoppat pĂ„ detta om vi inte hade trott pĂ„ sjĂ€lva idĂ©n och att vi skulle klara av det. Jag tror att jag och Jonas Danielsson kommer att reda ut detta pĂ„ ett bra sĂ€tt, trots allt har vi ju spelat en del Ă„r sjĂ€lva.

SjÀlv har Jimmi Olsson förutom SuperettanÄren i IFK Malmö, 2001-2002, bland annat spelat i Trelleborgs FF, som dessutom Àr hans moderklubb. Och sÄ har han varit i Stavstens IF och IFK Trelleborg.

– Det sista ett och ett halvt Ă„ret i TFF, 2003 till sommaren 2004, var jag mer eller mindre skadad, sĂ„ det blev tyvĂ€rr inte sĂ„ mycket spel dĂ„, men annars har jag ju spelet en hel del pĂ„ hyfsat hög nivĂ„.

Han tycker att det ska bli kul att komma tillbaka till IFK Malmö.
– Jag Ă€r jĂ€tteglad över att fĂ„ den hĂ€r chansen. Visst var det lite trĂ„kigt att berĂ€tta för Stavsten/Ymor dĂ€r jag redan hade lovat att fortsĂ€tta, men de hade full förstĂ„else för mitt beslut, avrundar Jimmi Olsson.