Inför 781 betalande åskådare i Kristianstad Idrottshall så ramlade IFK Malmös två första allsvenska poäng in. Sexmålssegern borta mot IFK Kristianstad 36-30 (14-15) var en seger som därmed kom i grevens tid.

– Ja verkligen, vår senaste vinst i seriesammanhang daterar sig så långt tillbaka som i slutet av november då vi besegrade Hästö hemma, sade IFK Malmö-tränaren Dragan Brljevic till ifkmalmo.com.

Annars såg det dystert ut i matchinledningen för det för dagen vitskrudade Malmölaget. Kristianstad gick på knock direkt och ryckte åt sig en fyramålsledning, 6-2. Något som utmynnade i att IFK Malmö tvingades ta en förhållandevis tidig timeout.

Och då blev det lite bättre. "Di gule" åt successivt in hemmalagets försprång och när Trond Förde Eriksen (lysande i den första akten) knorrade in 13-13 såg det ljust ut för gästerna. Detta till trots var det Kristianstad som gick till pausvila med en uddamålsledning, 15-14.

Att IFK kom in i matchen berodde delvis på ett målvaktsbyte. Klas Hermansson kom in direkt och knep en straff. Hans kollega Tomas Drivstedt hade dessförinnan inte haft någon av sina bättre dagar.

– Vårt försvarsspel var direkt uselt i den första halvleken, konstaterade IFK:s ordförande Tommy Thysell under pausvilan.

Även den andra akten fick en tung upptakt för IFK Malmö. Kristianstad drygade ut sin ledning till 18-15. I samma veva tvingades Klas Hermansson lämna holken på grund av en stukad fot. I det läget såg det mörkt ut för IFK.

– Trots det var jag aldrig riktigt orolig. Jag litade fullt på Tomas i det läget, fortsatte Dragan.

Som fick rätt. "Drivan" svarade för ytterligare ett lyckat inhopp och var en av många som bidrog till vändningen.

IFK Malmö var ikapp vid ställningen 23-23. I det läget började hemmalaget gå på knäna. Och då trädde Mads Isbrand in i handlingen och mer eller mindre sköt i sönder Kristianstad-försvaret. Sex mål, varav fem i den andra halvleken blev Mads fina dagsverk.

Kalle Sjödin satt därmed bänkad i stort sett hela andra halvlek, Utom när det handlade om straffkast. IFK fick nämligen hela nio stycken av den varan. Kalle visade sig från sin bästa sida från sjumeterslinjen och gjorde sex mål därifrån, på lika många försök.

Den sista kvarten gick sedan helt i IFK Malmös favör. "Gulingarna" vann den perioden med 13-7 och därmed matchen med 36-30.

– När vi gick ner på ett 6-0-försvar kom Kristianstads anfallsspel totalt av sig. Det är just den sista kvarten vi får ta med oss till matchen mot Tumba på lördag. Kan vi vinna även den matchen ser det bra ut, avrundade Dragan Brljevic.

Segern i mot Kristianstad bör tillskrivas hela kollektivet. Det var svårt att utse IFK:s bäste lirare för dagen. Nu föll valet på Mads Isbrand. Där fanns dock fler som kandiderade till den utmärkelsen. Inte minst mittsexan Johnni Pedersen. Han var kanske rent av den bäste sett till 60 minuter.

Noterbart i övrigt var att IFK:s mittsexa Jonas Jensen fick rött kort vid ställningen 25-27. Då gick Daniel Thysell in och ersatte på ett förtjänstfullt sätt. Daniel gjorde tre mål i matchepilogen och bidrog därmed också till den makalösa vändningen under den avslutande kvarten.

Hela 22 mål i den andra akten således! När hände det senast?
– Förmodligen 1988 mot Irsta, påpekade Anders Hellberg, som själv var med plan den gången.

Text: Stefan Hegenius

Hometeam: IFK KRISTIANSTAD
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: –
Scorehalf: 15-14
Scorefull: 30-36
Arena: Kristianstad Idrottshall
Crowd: 781
Referee: Stefan Axell, Hisings Kärra, Jan Johansson, Göteborg
Goal: –
Homewarning: Tobias Fredriksson 2, Mattias Jönsson
Home sent of: –
Homempv: Filip Karlsson
Awaympv: Mads Isbrand
Hometeam Squad: Ted Hermansson
Adam Nouno

Mattias Jönsson
Daniel Johansson
Pär Karlsson
Andreas Andersson
Anders Andersson
Filip Karlsson
Tobias Fredriksson
Martin Hermansson
Christian Sandberg
Johan Jepson
Jonas Bondesson
Christian Olsson
Hometeam Sub: Johan Jepson 7
Filip Karlsson 6
Christian Sandberg 5
Martin Hermansson 5
Pär Karlsson 5
Tobias Fredriksson 2
Awayteam Squad: Tomas Drivstedt
Klas Hermansson

Jonas Jensen
Daniel Hedlund
Fredrik Koos
Daniel Thysell
Rickard Roos
Johnni Pedersen
Trond Förde Eriksen
Niclas Ljungqvist
Per Ögren
Jimmy Östling
Kalle Sjödin
Mads Isbrand
Awayteam Sub: Kalle Sjödin 7 (6)
Daniel Hedlund 6 (2)
Mads Isbrand 6
Trond Förde Eriksen 5
Johnni Pedersen 4
Daniel Thysell 3
Niclas Ljungqvist 3
Jonas Jensen 2