Handlingsförlamat IFK föll

Säsongens bottennapp? Ja, åtminstone nästintill. För det var inte mycket som stämde för allsvenska topplaget IFK Malmö i bortamötet med IF Hallby HK uppe i Idrottshuset i Jönköping.

Smålänningarna vann med 29-24 (15-10). Siffror som ganska väl präglade matchbilden. För IFK Malmö var inte ens i närheten av att öka på sin poängskörd. Det var helt enkelt en dålig dag på jobbet för det för dagen vitskrudade Malmölaget.

Det finns alltid förklaringar till förluster, så även denna. En stor anledning till att IFK Malmö aldrig kom upp i sin normala standard den här matchen var att högernian Trond Förde Eriksen fick stiga av redan efter fem minuter.

Orsaken var den sträckning han ådrog sig i lördagens hemmamatch mot Tumba.
– Det gick helt enkelt inte att fortsätta. Det högg till direkt så fort jag tog ut rörelsen, sade Trond Förde Eriksen, vars sträckning sitter strax under revbenen på högra sidan.

Så länge Trond var på planen gick det bra för IFK. Han fick själv nöjet att ge gästerna ledningen med 2-1.

Därefter tog gästfriheten slut för skåningarna. Hallby sprang snabbt upp i en tremålsledning, 7-4, anfört av den forne landslagsspelaren Johan Petersson, nu 33 år gammal. Trollgubben Petersson bokfördes för hela tolv mål, nio av dem var spelmål.

IFK Malmö gjorde visserligen en replik med tre raka mål, vilket betydde 7-7. I det skedet hade man även möjlighet att på nytt ta ledningen. Men en rad missade frilägen bidrog till att Hallby, på nio minuter gjorde 6-1, vilket ledde fram till 13-8. Den marginalen släppte Jönköpingslaget sedan aldrig ifrån sig.

Trond Förde Eriksen tidiga sorti medförde en oro i IFK Malmö. Tränaren Dragan Brljevic fick plottra med en rad olika niometersuppställningars utan att hitta en vägvinnande konstellation.

– Trond är något av en nyckelspelare för oss i vårt anfallsspel. När han fick utgå visste jag att det skulle bli tufft, sade IFK-tränaren Dragan Brljevic.

Det blev heller inte bättre för gästerna när Kalle Sjödin, förhållandevis tidigt i matchen blev golvad, för att därefter användas ytterst sparsamt.

– Visst, men det var inte hela sanningen för att jag bänkade Kalle. Han är för tillfället inte lika het som Mads Isbrand, så det var delvis ett medvetet val att låta honom vila, utvecklade Dragan vidare.

Den andra halvleken fick en katastrofal inledning för IFK Malmö, som i det skedet av matchen uppträdde nästintill handlingsförlamat och med ett självförtroende som uppenbarligen lämnats kvar i omklädningsrummet.

Utan att direkt spela bra gled Hallby ifrån ytterligare och när anslagstavlan visade 23-14 i hemmafavör var IFK Malmö lika rökta som ålarna på Österlen på höstkanten.

Den avslutande kvarten blev något bättre. Men då var det så dags. Klas Hermansson kom in i målet igen och bidrog med sitt spel till att slutresultatet inte rann i väg.

Nu stannade det vid 24-29, men det kunde således varit värre.
– Vi gjorde Hallby bra i den här matchen. De är i mitt tycke inte bättre som lag betraktat än Tumba, så det känns surt att behöva förlora, suckade Dragan.

Fanns där då något positivt för IFK Malmö att ta med till måndagens "måstematch" mot IVH Västerås?

Nja, det skulle i så fall vara just den avslutande kvarten. Spelmässigt var matchen mot Hallby ett riktigt bottennapp.

Ska någon nämnas blir det, i vanlig ordning, Johnni Pedersen. En spelare som alltid visar rätt inställning och attityd. Nämnas bör även Mads Isbrand. Han blev IFK:s bäste skytt med fem mål.

En annan detalj som var positiv var att Per Ögren fick göra sina två första mål för IFK i seriesammanhang. Apropå mål så bidrog faktiskt alla IFK:s spelare med denna vara.

Och då bör man som lagledaren Johnny Rosblad mycket riktigt inflikade:
– Vinna matchen!

Nu gäller det för IFK att snabbt slicka såren efter det mindre angenäma besöket upp i Sveriges Jerusalem och ta nya tag mot IVH Västerås på måndag hemma i Malmö.

Då måste det till två poäng. Om inte, ja då blir IFK:s eventuella väg till landets högsta säkerligen både brokig och smått mödosam.

Text: Stefan Hegenius

Hometeam: IF HALLBY HK
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: –
Scorehalf: 15-10
Scorefull: 29-24
Arena: Jönköpings Idrottshus
Crowd: 816
Referee: Peter Hansson, Helsingborg, Peter Olsson, Helsingborg
Goal: –
Homewarning: Jonatan Jepson 2, Martin Jönsson 2
Home sent of: –
Homempv: Johan Petersson
Awaympv: Johnni Pedersen
Hometeam Squad: Joakim Svensson
Mats Erlandsson

Anders Hedman
Mikael Lindström
Johan Petersson
Tom Wiksten
Jonatan Jepson
Christian Holm
Anders Hass
Henrik Gustafsson
Per Larsson
Alexander Åkerberg
Martin Jönsson
Anders Lithstrand
Hometeam Sub: Johan Petersson 12 (3)
Anders Hedman 8
Alexander Åkerberg 5
Mikael Lindström 2
Jonatan Jepson
Tom Wiksten
Awayteam Squad: Tomas Drivstedt
Klas Hermansson

Jonas Jensen
Daniel Hedlund
Fredrik Koos
Daniel Thysell
Rickard Roos
Johnni Pedersen
Trond Förde Eriksen
Niclas Ljungqvist
Per Ögren
Jimmy Östling
Kalle Sjödin
Mads Isbrand
Awayteam Sub: Mads Isbrand 5
Johnni Pedersen 4
Kalle Sjödin 3 (3)
Fredrik Koos 2
Niclas Ljungqvist 2
Per Ögren 2
Daniel Hedlund
Daniel Thysell
Jimmy Östling
Jonas Jensen
Rickard Roos
Trond Förde Eriksen