Det var med allra största sannolikhet mil från en tilltänkt startelva. Men även om det fattades många spelare så gjorde division 1-nykomlingen IFK Malmö en fullt godkänd första träningsmatch för året mot sjuan i den danska Superettan, BK Frem.

Och det var inte bara en helt okej match som "gulingarna" gjorde. Det var snudd på bra om man ska se till helheten. Vissa delar var till och med mycket bra, medan andra, som det offensiva spelet, inte fungerade helt tillfredsställande.

– Det var glädjande att det var så mycket som såg så bra ut. Framförallt av försvarsspelet fick vi ut en hel del av det som vi hade önskat på förhand, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com, efter 1-2 mot BK Frem.

Sett till hur uppställningen såg ut ifjol var det massor av förändringar i IFK Malmö. Två av de klara nyförvärven, försvararen Jimmie Hermansen och anfallaren Edin Cakovic, debuterade och dessutom fanns det några tilltänkta förvärv med på planen.

En av spelarna som eventuellt kan bli aktuell så småningom är anfallaren Robin "Malaga" Nilsson från Malmö FF:s utvecklingslag.

Mot BK Frem övertygande han stort. Efter drygt 20 minuter så var Robin Nilsson med om att dra upp ett anfall på kanten, som hade utmynnat i en straff om bara domaren Bjarne Nigaard hade uppmärksammat den klockrena handsen på en liggande Frem-spelare.

– Den var innanför straffområdet och domaren såg ju den, så varför då inte bara blåsa? Vad jag fick höra så var det inte straff bara för att spelaren låg ner, men det är ju lika avsiktligt i vilket fall som helst, menade Jonas Danielsson.

Samtidigt var Jonas Danielsson inte ett dugg förvånad över domarens beslut.
– Det brukar tyvärr vara lite på det viset när man är härinne och spelar träningsmatcher. Många av besluten är ganska godtyckliga, så det är faktiskt tur att det inte är några poäng som det spelas om.

Robin Nilsson skulle dock ändå bli målskytt lite senare. En lyftning över Frem-försvaret av Zoran Jovanovic friställde "Malaga" som enkelt kunde placera bollen fram till 1-1 i den 29:e minuten.

Dessförinnan, redan i den sjunde minuten, hade Martin Jeppesen gett Frem ledningen på en frisparksretur. Faktum var att det var en riktig målvaktstavla där frisparken gick mellan benen på IFK-målvakten Nezir Mehmeti för att sedan petas i mål.

Mehmeti fick förresten tidigare i veckan reda på att det inte blir någon fortsättning för honom i den gula tröjan. Men då Magnus Ringdahl är bortrest och Niclas Jeppson inte kände sig riktigt kry imorse, så valde han ändå att ställa upp.

Efter den olyckliga starten så spelade Nezir Mehmeti upp sig betydligt, gjorde några fina räddningar och kunde ändå till slut kvittera ut ett snudd på godkänt betyg.

– Så det är bara att önska honom lycka till var han än kommer att hamna. Han har väl snackat lite om att sluta helt, men jag hoppas verkligen att han fortsätter, även om han nu inte platsar hos oss, förklarade Jonas Danielsson.

Danskarna var snabbare och lite rappare än IFK Malmö. Det märktes att de redan har några träningsmatcher i kroppen och även ligger några veckor längre fram i förberedelserna inför säsongen.

Det var också det som till slut skulle fälla avgörandet. Med sju minuter kvar att spela kunde Tommy Olsen lite turligt stå vid den ena stolpen och rulla in segermålet, vilket betydde 2-1 till danskarna.

Ett mål som möjligtvis också var offside.
– Jag kan inte svära på det, men det såg misstänkt ut. Strunt samma, det är inte hela världen att förlora en träningsmatch även om vi den här gången lika gärna kunde ha vunnit, inflikade IFK-tränaren.

Så sant, för även om danskarna skapade några fler chanser, hade IFK Malmö med lite flyt kunnat gå segrande ur matchen. Förutom Robin Nilsson, så hade även Zoran Jovanovic, Blerim Mullici och Martin Abrahamsson, fina lägen att göra mål.

Nu var dock ändå inte anfallsspelet helt tillfredsställande. Anfallaren var lite för korta och dessutom var inte tålamodet det bästa i alla lägen. Och brist på tålamod det hade IFK Malmö stundtals även i försvaret.

– Vi hade prioriterat ett lågt försvarsspel och det mesta var ungefär som vi hade förväntat oss. Dock måste vi som sagt jobba lite mer med tålamodet, samt att ge understöd åt varandra. Vi vill ju inte behöva hamna i nöd där bak, avrundade Jonas Danielsson.

Förutom Robin "Malaga" Nilsson i anfallet så gladde även Zoran Jovanovic, som gjorde en mycket bra match på mittfältet, och försvararen Lirim Sali, som var tillbaka efter att under hösten varit utlånad till FBK Balkan.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: BK FREM
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-1
Scorefull: 2-1
Arena: Club Danmark Hallen
Crowd: 40
Referee: Bjarne Nigaard, Per Doberck, Michael Möller
Goal: 1-0 (7) Martin Jeppesen, 1-1 (29) Robin Nilsson, 2-1 (83) Tommy Olsen
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: –
Awaympv: –
Hometeam Squad: Jörgen Nielsen

Dalibor Gotovac
Morten Hamm
Atli Danielsen
Aske Krohn

Thomas Krause
Mikael Simonsen
Martin Jürgensen
Nikolaj Mikkelsen

Wassim El Banna
Martin Jeppesen
Hometeam Sub: Tommy Olsen (Nikolaj Mikkelsen 46)
Tim Madsen (Dalibor Gotovac 55)
Rasmus Pryts
Awayteam Squad: Nezir Mehmeti

Ali Jasim
Niklas Hansson
Philip Brandgård
Lirim Sali

Blerim Mullici
Martin Abrahamsson
Zoran Jovanovic
Magnus Bönnemark

Edin Cakovic
Robin "Malaga" Nilsson
Awayteam Sub: André Grabowski (Edin Cakovic 32)
Jimmie Hermansen (Magnus Bönnemark 66)
Azeem Razwan (Zoran Jovanovic 75)
Jeton Krasniqi