Bra, dåligt, bra, dåligt, och så bra igen. Det har varit stor skillnad på division 1-nykomlingen IFK Malmös prestationer i träningsmatcherna. Men mot fjolårets seriekollega Laholms FK så visade "di gule" klass och vann med 5-1 (2-1).

För första gången i år så klarade IFK Malmö av att föra en match på allvar. Det som inte alls gick mot Lunds BK, Limhamns IF och bara delvis mot Malmö Anadolu BI, fungerade nu helt tillfredsställande.

– Vi ville att det tydligt skulle synas vilket lag som var högst placerat och det gjorde det. De hade faktiskt inte särskilt mycket på hela matchen och vi var totalt överlägsna, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Om man nu ändå ska vara lite kritisk så var det att "gulingarna" inte lyckades hålla nollan. Ett missförstånd efter en hörna renderade i att Mats Gustavsson kunde ge Laholm ledningen i den 17:e minuten.

Det var också i stort sett det enda som hallänningarna hade på hela matchen.
– Vi försvarade oss bra, men den gången blev det en markeringsmiss för att spelarna inte kunde komma överens om vem skulle ta markeringen, förklarade Jonas Danielsson.

Faktum var att det bortsett från det lilla missödet såg oerhört stabilt ut över hela planen. Och till skillnad från en del av de tidigare matcherna var det också "rätt" lag som hade det mesta av bollen och skapade mängder av målchanser.

Det ska också sägas att Laholm inte klarade av att bjuda till i mer än en knapp halvlek. Efter pausvilan fanns det bara ett lag på planen och det kunde mycket väl ha runnit iväg till betydligt större siffror.

– Riktigt stort kunde det ha blivit om vi bara varit fullt skärpta i alla lägen, men fem mål är ändå inte fy skam och detta var precis vad vi behövde inför fortsättningen, menade Jonas Danielsson, med all rätt.

Några riktigt snygga mål var det också som IFK Malmö gjorde.

 • 1-1 (22): Efter en hörna av Zoran Jovanovic så slog Niklas Hansson till i utkanten av straffområdet.
 • 2-1 (37): Zoran Jovanovic neddragen innanför straffområdet. Lagkaptenen Martin Abrahamsson visade sedan ingen pardon på straffen som han satte säkert i det högra krysset.
 • 3-1 (46): En soloprestation. Blerim Mullici löpte sig fri längs kanten och lade bollen i målvaktens bortre hörn.
 • 4-1 (62): Magnus Bönnemark slog bollen stolpe in efter ett snyggt förarbete av Daniel "Bato" Jovanovic.
 • 5-1 (74): Soloprestation nummer två. André Grabowski snurrade runt i straffområdet, vände bort ett par försvarare och avslutade kallt.

  Så pass överlägset var IFK Malmö att man dessutom kostade på sig att bränna en straff i den 54:e minuten.

  Men så hör det heller inte till vanligheterna att samme spelare lägger båda straffarna. Den här gången tyckte domaren Jesper Persson att Robin "Malaga" Nilsson hade blivit fälld och åter stegade Martin Abrahamsson fram.

  – Vi hade faktiskt sagt åt Zoran Jovanovic att ta straffen, men han ville inte. Han skulle egentligen ha tagit den första straffen också, men det gick att köpa eftersom han själv hade blivit fälld, sade IFK-tränaren.

  Den andre straffen som Martin Abrahamsson slog hade inte mer än knapp styrfart. Så lös blev den att LFK-målvakten inte hade några större problem att peta ut den nere vid den ena stolproten.

  – Jag kan inte förstå varför Abrahamsson tog den, men det var ju som tur var bara en träningsmatch och då vi redan hade en stor ledning så var det inte av någon större vikt. Så får vi dock inte agera när det kommer till seriespelet.

  Det mesta som IFK Malmö har gnuggat på under veckan följdes annars till punkt och pricka.
  – Vi har tränat mycket uppspel och att ha tålamod när vi håller i bollen och det gjorde vi på ett alldeles utmärkt sätt. Vårt tålamod i den här matchen var mycket stort, betonade Jonas Danielsson.

  En del kan dock givetvis fortfarande bli bättre.
  – Det kan såklart gå ännu snabbare än vad de gjorde idag (läs lördag). Emellanåt tog vi nämligen lite väl långsamma beslut, så det måste gå snabbare senare och det tror jag också att det kommer att göra.

  Jonas Danielsson efterlyser också en helt annan stabilitet i fortsättningen.
  – Vi måste kunna hålla jämn standard i två raka matcher. Hittills har vi varit ett varannandagslag, men nu gäller det att fortsätta på samma sätt mot Höllviken och kanske också höja oss ytterligare några snäpp.

  Ingen nämnd, och inte heller någon glömd i ett IFK Malmö, där det snarare var kollektivet som glänste mer än någon enskild spelare.

  Text: Michael Lindholm

  Hometeam: IFK MALMÖ
  Hometeam form: 4-4-2
  Awayteam: LAHOLMS FK
  Awayteam form: –
  Scorehalf: 2-1
  Scorefull: 5-1
  Arena: Malmö Stadion, plan 4
  Crowd: 40
  Referee: Jesper Persson, Malmö, Faruk Halilovic, Malmö, Jerker Kjellander, Malmö
  Goal: 0-1 (17) Mats Gustavsson, 1-1 (22) Niklas Hansson, 2-1 (37) Martin Abrahamsson (straff), 3-1 (46) Blerim Mullici, 4-1 (62) Magnus Bönnemark, 5-1 (74) André Grabowski
  Homewarning: Lirim Sali, Zoran Jovanovic
  Home sent of: –
  Homempv: –
  Awaympv: –
  Hometeam Squad: Niclas Jeppson

  Ali Jasim
  Niklas Hansson
  Lirim Sali
  Philip Brandgård

  Magnus Bönnemark
  Martin Abrahamsson
  Zoran Jovanovic
  André Grabowski

  Robin "Malaga" Nilsson
  Blerim Mullici
  Hometeam Sub: Jimmie Hermansen (Ali Jasim 46)
  Daniel Jovanovic (Robin "Malaga" Nilsson 61)
  Ahmedin Sudic (Lirim Sali 62)
  Michal Aksamit (Blerim Mullici 75)
  Edin Cakovic
  Magnus Ringdahl (målvakt)
  Awayteam Squad: –
  Awayteam Sub: –