IFK Malmö vek ned sig fullständigt

IFK Malmö kunde tagit ett jättekliv mot elitserien i händelse av en seger i bortamatchen mot IFK Tumba.

Men det klivet kom fullständigt av sig och någon seger var det för dagen vitsvartskrudade Malmölaget överhuvudtaget aldrig i närheten av. Tumba körde totalt över sin kamratkollega från Malmö och vann med, för alla IFK Malmö-anhängarna, smått genanta 37-29.

Siffror som talar sitt tydliga språk och speglar matchbilden därtill tämligen väl. För så stor var skillnaden mellan lagen. IFK Malmö hade en synnerligen mörk dag på jobbet, i så pass hög grad att man önskat att laget aldrig hade stämplat in.

"Di gule" vek fullständigt ned sig mot ett Tumba som hade allt IFK saknade, vilja, kunnande och en attityd IFK aldrig kunde mäta sig med.

Efter slutsignalen var IFK-tränaren Dragan Brljevic av naturliga skäl mycket besviken.
– Det här var en ren blackout från vår sida rakt igenom, suckade han, välmedveten om att två för toppstriden ack så viktiga poäng rök all världens väg.

Någon djupare matchanalys är i det här fallet av överflöd. För någon match var det aldrig tal om.

Tumba ägde den totalt, frånsett i matchöppningen när IFK för enda gången var i ledningen, 2-1. Mycket på grund av ett bländande målvaktsspel av Klas Hermansson som svarade för fyra kvalificerade räddningar innan matchuret visat fem minuter.

Ett litet hopp för IFK tändes när Daniel Thysell med ett riktigt viljemål såg till att det blev kontakt vid ställningen 13-11. Men därefter tog gästfriheten definitivt slut.

Tumba drog ifrån, anförda av storskyttarna Marcus Berg och Sebastian Johansson. Två spelare IFK aldrig lyckades eliminera.

I paus var ställningen 17-12. Och efter sidbytet var förnedringen snudd på att bli total när hemmalaget som mest ledde med elva bollar. Att IFK sedan lyckades snygga till slutresultatet berodde delvis på att Tumba-tränaren började vädra sitt "bänkfolk".

– Det här var en kollektiv kollaps. Tråkigt när så mycket stod på spel, kommenterade IFK:s fyramålsskytt Kalle Sjödin, innan han steg på tåget vid Stockholms Central för den mindre angenäma hemresan till Malmö.

För Kalles vidkommande blev den dock inte lika mödosam då han steg av i Lund. Resten av lirarna äntrade Malmö tio minuter senare som en hoper utslagna hjältar vars resa nu till elitserien blir minst sagt tuff.

Ska laget lyckas hitta vägen dit krävs betydligt mer än vad där gavs prov på i Tumba Idrottshus. Stundtals trodde man att det var Tumba som krigade om en elitseriebiljett.

För det IFK Malmö presterade var nästintill ynkligt, höll laget medelmåttig division 2-klass var det allt. Så uselt var det.

– Visst, ändå kan jag inte klaga på att vår inställning var bristfällig. Vi räckte helt enkelt inte till och det är beklagligt, avslutade Dragan.

Nu krävs det med största sannolikhet maximal poängutdelning i de två avslutande matcherna om IFK ska ta steget upp direkt. Och därtill ska laget ha lite flyt med en del andra resultat också.

Att utse matchens bästa lirare i IFK var allt annat en lätt uppgift. Juryns val föll på Johnni Pedersen. Det kunde varit vem f-n som helst, för där var ingen, absolut ingen, som kom upp i en acceptabel nivå.

Ska man nämna något positivt bör det ändå bli sexmålsskytten Mads Isbrand, som åtminstone försökte. Kul att skåda var även Per Ögrens andra halvlek, den klart bästa han gjort hittills i IFK-tröjan.

Men det är en klen tröst en dag som denna då det fina spelet från Hallby-matchen var totalt bortblåst.

Före avresan sade Trond Förde Eriksen till undertecknad: "Vi lever på en härlig moral".

Jag ställer frågan: "var fanns den i Tumba när den behövdes som mest"?

Till sist, härnäst väntar IFK Kristianstad hemma på lördag. Då måste IFK Malmö lyfta sig flera nivåer, både försvars- och anfallsmässigt, annars kommer lagets andra förlust som ett säkert brev på posten.

Text: Stefan Hegenius

Hometeam: IFK TUMBA
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: –
Scorehalf: 17-12
Scorefull: 37-29
Arena: Tumba Idrottshus
Crowd: 167
Referee: Patrick Ericsson, Eskilstuna, Joakim Gillman, Kumla
Goal: –
Homewarning: Anton Larsson, Jesper Linell
Home sent of: –
Homempv: Emil Koplimaa
Awaympv: Johnni Pedersen
Hometeam Squad: Max Fors
Mikael Aggefors

Oskar Lindholm
Jesper Linell
Christian Karlsson
Emil Koplimaa
Igor Pajovic
Darko Todosijevic
Anton Larsson
Jesper Karlkvist
Marcus Berg
Roger Järeholm
Daniel Jovanovski
Sebastian Johansson
Hometeam Sub: Emil Koplimaa 7
Marcus Berg 6
Sebastian Johansson 5
Oskar Lindholm 4
Roger Järeholm 4
Anton Larsson 3
Igor Pajovic 3
Jesper Karlkvist 3
Daniel Jovanovski (1)
Jesper Linell
Awayteam Squad: Tomas Drivstedt
Klas Hermansson

Marius Vargalui
Jonas Jensen
Daniel Hedlund
Daniel Thysell
Johnni Pedersen
Trond Förde Eriksen
Per Ögren
Jimmy Östling
Kalle Sjödin
Mads Isbrand
Awayteam Sub: Mads Isbrand 6
Johnni Pedersen 4
Kalle Sjödin 4 (1)
Per Ögren 4
Jonas Jensen 3
Marius Vargalui 3
Daniel Hedlund 2
Daniel Thysell
Jimmy Östling
Trond Förde Eriksen