Gul seger med nöd och näppe

Förutsättningarna inför matchen var att IFK Malmö spelade för elitstatus och Kristianstad endast för sin heder. Av den matchbild som spelades upp skulle man kunna tro att det var tvärtom.

Slutligen var det en Kristianstadutvisning med påföljande protest som gjorde att Malmö kunde vända på matchen de sista tio minuterna. IFK vann med knappa 26-24 efter paussiffrorna 11-12.

Matchen inleddes med att IFK Malmö direkt ryckte till 4-1 efter att stabilt försvars- och målvaktsspel. Gästerna såg precis så ointresserade och oinspirerade ut som man kanske förväntat sig då man inte hade något att spela för.

Tyvärr var IFK Malmös anfallsspel för dagen av den kvalitet att man formligen bjöd in Kristianstad i matchen. Siffror som borde ha varit 6-1, 7-1 blev snabbt 4-3 och då de okoncentrerade Malmöanfallen fortsatte kunde Kristianstad sakta men säkert sno åt sig ett grepp om matchen.

Samtidigt som IFK Malmö inte förvaltade mer än 50-60 procent av de hyfsade avslut man lyckades vaska fram, började en viss oro och osäkerhet sprida sig i hemmalägret. Kristianstad var inte sena att utnyttja detta faktum och tuppkammen växte betydligt på en motståndare som inledningsvis såg väldigt beskedlig ut.

Tränaren Dragan Brljevic instämde också i kritiken i en snabbanalys efter matchen.
– De tunga benen i anfallsspelet berodde mycket på att vi för första gången på länge lyckats få till tre tuffa träningspass i rad under veckan.

Men att de skulle bli så tunga hade han inte ens kunnat tro i sin vildaste fantasi.
– Speciellt inte som passen inte innehöll någon tuffare fysträning utan bestod av tuffa spelsekvenser, menade Dragan Brljevic.

Kanske får man bättre nytta av detta i serieavslutningen mot Helsingborg nästa söndag.

Trots den bleka första halvleken trodde man att hemmalaget skulle samla sig så pass mycket att man direkt kopplade grepp på Kristianstad i andra halvlek. Speciellt då mycket stod på spel och matchen inte fick förloras.

Men trots detta var det gästerna som visade störst vilja och sakta, men säkert, drygade ut sin pausledning. En kvart in på andra halvlek ledde gästerna med 20-16 och en gul vinst såg avlägsen ut.

Då började IFK återigen hitta rätt i sitt försvarsspel och IFK:s, enligt undertecknad, för dagen bäste spelare, målvakten Tomas Drivstedt började göra de extra avgörande räddningarna som bidrog till att Malmö återigen fick kontakt med Kristianstad.

Då tidtagaruret visade på 53:24 hade IFK ätit sig ikapp till 21-22.

Gästernas Mattias Jönsson drog då på sig en tvåminutersutvisning som följdes av en protest, som undertecknad inte observerade. Påföljden blev rött kort och Kristianstad fick ytterligare påspädning av tvåminutersutvisningen till fyra minuter.

Denne Jönsson får nog se sig starkt bidragande till att hemmalaget lyckades vända matchbilden. Hemmalaget gick upp i ledningen för första gången sedan minut 15 då Kristianstad reducerade till 5-6, och ställningen var nu 23-22.

Med endast en minut kvar chansade Kristianstad med ytterligare en utespelare och plockade ut målvakten Ted Hermansson. Lyckligtvis för hemmalaget så kunde man inte utnyttja situationen.

IFK Malmös Mads Isbrand läste spelet föredömligt, bröt en lång Kristianstadpassning och kunde defilera in slutresultatet 26-24, i som man säger på hockeyspråk, tom kasse. Ett förlösande mål för ett hemmalag som stundtals uppträdde krampaktigt.

Johnni Pedersen fick priset som matchens lirare, men enligt undertecknad borde det ha gått till målvakten Tomas Drivstedt. Andra som bör nämnas är Jonas Jensen som starkt bidrog till Malmös upphämtning vid underläget 16-20.

Jonas gjorde några viktiga mål i det skedet av matchen samt skapade en del numerära överlägen med sin fysik. Daniel Thysell hade också del av upphämtningen med sitt pådrivande och uppoffrande slit i försvaret.

Nu väntar serieettan och förhoppningsvis redan elitserieklara OV Helsingborg nästa söndag.

Vi hoppas att man i denna omgång gör processen kort med IVH Västerås och säkrar sin elitserieplats. Då kommer slutomgången att bli en riktig nagelbitare då tre lag har chans på den sista åtråvärda direktplatsen till elitserien.

Text: Anders Hellberg

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: –
Awayteam: IFK KRISTIANSTAD
Awayteam form: –
Scorehalf: 11-12
Scorefull: 26-24
Arena: Baltiska Hallen
Crowd: 351
Referee: Gattas Malki, Hallsberg, Markus Winberg, Solna
Goal: –
Homewarning: Mads Isbrand 2, Daniel Hedlund
Home sent of: Daniel Hedlund
Homempv: Johnni Pedersen
Awaympv: Pär Karlsson
Hometeam Squad: Tomas Drivstedt
Klas Hermansson

Marius Vargalui
Jonas Jensen
Daniel Hedlund
Fredrik Koos
Daniel Thysell
Rickard Roos
Johnni Pedersen
Trond Förde Eriksen
Niclas Ljungqvist
Per Ögren
Kalle Sjödin
Mads Isbrand
Hometeam Sub: Jonas Jensen 5
Kalle Sjödin 5 (5)
Niclas Ljungqvist 4
Johnni Pedersen 3
Mads Isbrand 3
Marius Vargalui 2
Trond Förde Eriksen 2
Daniel Hedlund
Daniel Thysell
Awayteam Squad: Adam Nouno
Ted Hermansson
Björn Skoglund

Mattias Jönsson
Timmy Andersson
Daniel Johansson
Pär Karlsson
Andreas Andersson
Filip Karlsson
Martin Hermansson
Christian Sandberg
Johan Sandberg
Tobias Fredriksson
Christian Olsson
Awayteam Sub: Christian Sandberg 10 (4)
Daniel Johansson 4
Pär Karlsson 4
Martin Hermansson 3
Tobias Fredriksson 2
Andreas Andersson