Storseger för ojämnt IFK Malmö

Det är inte alltid som en utvisning är lika med seger för motståndarlaget. För division 1-nykomlingen IFK Malmö var det dock precis vad som behövdes för att kunna besegra Torslanda IK med hela 4-1 (1-0).

Förmodligen var det den tidigaste utvisningen någonsin på Malmö Idrottsplats. En minut och 26 sekunder hade endast hunnit ticka upp på matchuret då domaren Roger Persson drog upp det röda kortet för Torslandas mittback Joakim Andersson.

– Ja, tidigt var det allt och det var också skönt att få ett tidigt ledningsmål. Vi spelade ju sedan bra fotboll i en dryg halvtimme därefter innan spelet tyvärr blev lite förryckt, sade den ena halvan av den gula tränarduon, Jimmi Olsson.

Joakim Andersson såg sig tvungen att fälla när IFK-anfallaren Jörgen Svensson hade ryckt loss och var fri med Torslandamålvakten Magnus Berglöf. Det röda kortet för målchansutvisning var oundvikligt och också den efterföljande straffen var solklar.

Den här gången var det heller ingen tvekan om att den gula straffen skulle gå i mål. Daniel "Bato" Jovanovic sköt i samma hörn som Berglöf gick, men skottet var tillräckligt hårt och därmed var 1-0 ett faktum efter drygt två minuter.

Segern var dock inte på något sätt självklar. Under den första halvleken såg den ut att vara det. Men sedan kom Torslanda tillbaka starkt, kvitterade till 1-1 och var bara en hårsmån från 2-2 innan "gulingarna" kunde rinna ifrån på slutet.

– Det blev faktiskt ganska likt matchen mot Kristianstads FF. Vi kan tacka Niklas Hanssons storspel för att vi trots allt lyckades hålla ihop och vinna den här matchen, betonade IFK Malmö-tränaren Jimmi Olsson.

Så var det fast det skiljde ändå en hel del jämfört med förra gången. Nu saknade IFK Malmö redan på förhand fyra givna spelare i 16-mannatruppen och lägg till två ytterligare skador på två "doldisar" så var sex av 23 spelare borta.

De som var kvar hade dock bestämt sig för att ge Torslanda en match. Efter 1-0-målet hade Daniel "Bato" Jovanovic flera fina avslut och inlägg från kanten som i sin tur gav fritt spelrum för Jörgen Svensson, som även han hade några farligheter.

Så länge Srdjan Remetic var kvar på planen så var det IFK Malmös match. Han sög åt sig och fördelade mängder av bollar från sin defensiva innermittfältsposition. Detta tills han fick utgå med en befarad bristning i låret i den 42:e minuten.

– Mycket synd när han hade fått en så bra start på matchen. Och tyvärr lär han väl nu bli borta i ett par veckor. Som om vi inte redan hade skador så det räckte och blev över, suckade den andre IFK-tränaren, Jonas Danielsson.

Torslanda fick bästa möjliga start på den andra halvleken då skyttekungen, Hector Svensson, kunde slå in kvitteringsbollen i den 48:e minuten.

Jublet i Torslanda hade sedan inte ens hunnit lägga sig innan IFK:s Robin Nilsson Bogdanovic i nästa anfall sköt in 2-1 över en liggande Magnus Berglöf. Detta efter en utsökt löpning och frispelning av högerbacken Ali Jasim.

På slutet flyttade Torslanda upp allt i jakten på en kvittering. Och som så många gånger då ett lag ligger på för att nå ett mål så blottade man sig istället rejält bakåt och IFK Malmö hade det ena friläget efter det andra.

En offsideavblåsning på inhoppande debutanten Edin Cakovic gjorde IFK-tränaren Jonas Danielsson riktigt förbannad i den 81:e minuten. Han lämnade den tekniska zonen för att protestera mot domslutet och blev korrekt uppvisad på läktaren.

– Jag tänkte ju inte att på att jag inte fick lämna markeringen så jag fick såklart stå mitt kast. Det var dock en lindrig förvisning så jag slipper i varje fall stå över nästa match, förklarade Jonas Danielsson.

Det skulle dock komma mer. Och efter två missade frilägen signerade Edin Cakovic och André Grabowski så lyckades IFK Malmö få till två ordentliga avslut som renderade i såväl 3-1 som slutresultatet 4-1.

Frågan var bara vem som skulle göra 3-1-målet i den 86:e minuten då Daniel "Bato" Jovanovic och Edin Cakovic var minst lika fria. Jovanovic kom dock lite ur balans och valde att servera Cakovic som enkelt placerade bollen bredvid Magnus Berglöf.

En annan debutant, Jimmie Hermansen, hade bara varit på planen i drygt två minuter då han halvminuten in på stopptid frispelade en centralt placerad Edin Cakovic. Den före detta Brantevikspelaren var sedan hur iskall som helst och rullade in 4-1.

– Jag tycker att de två sista målen var lite lättvindiga, så visst var segern aningen i överkant. Det var dock riktigt skönt att vi fick tre poäng med oss efter den senaste veckans strul, sade Jimmi Olsson.

Bland kuggarna som saknades fanns två hjärtespelare i Martin Abrahamsson och Philip Brandgård.

– Det är nog de två största hjärtespelarna som vi har i truppen och de jobbar alltid för laget, så visst saknar vi dem mycket.

Den här gången gjorde IFK Malmö det ändå bra utan sina största kämpar. De som fanns på planen tog för sig, framförallt i den första halvleken, där "di gule" långa stunder spelade en fin fotboll.

Ojämnheten fanns där dock och då IFK gick ner sig fick Torslanda ett visst övertag.

– Vi har ju många yngre spelare och det går i vågor. Det är höga toppar, men det är också djupa dalar. Man kan säga att det ibland är lite rysk roulett över det hela, det hade inte skadat med lite mer stabilitet, förklarade Jimmi Olsson.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: TORSLANDA IK
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-0
Scorefull: 4-1
Arena: Malmö IP
Crowd: 282
Referee: Roger Persson, Kristianstad, Bujar Fetiu, Malmö, Toni Kacaniklievski, Malmö
Goal: 1-0 (3) Daniel Jovanovic (straff), 1-1 (48) Hector Svensson, 2-1 (49) Robin Nilsson Bogdanovic, 3-1 (86) Edin Cakovic, 4-1 (90+1) Edin Cakovic
Homewarning: Ali Jasim, Joakim Persson, Robin Nilsson Bogdanovic, Srdjan Remetic
Home sent of: –
Homempv: Niklas Hansson
Awaympv: Hector Svensson
Hometeam Squad: Niclas Jeppson

Ali Jasim
Michal Aksamit
Niklas Hansson
Ahmedin Sudic

Magnus Bönnemark
Srdjan Remetic
Joakim Persson
Daniel Jovanovic

Jörgen Svensson
Robin Nilsson Bogdanovic
Hometeam Sub: André Grabowski (Srdjan Remetic 42)
Edin Cakovic (Robin Nilsson Bogdanovic 69)
Jimmie Hermansen (Daniel Jovanovic 88)
Azeem Razwan
Magnus Ringdahl (målvakt)
Awayteam Squad: Magnus Berglöf

Dan Fransson
Jonatan Gerth
Joakim Andersson
Mikael Bjärsmyr

Joakim Ahlgren
Fredrik Apell
Ehiorobo Prince Efe
Michell Hansson

Richard Pelzer
Hector Svensson
Awayteam Sub: Joakim Viberg (Michell Hansson 26)
Nicklas Asp (Fredrik Apell 53)
Tor Isaksson (Joakim Ahlgren 66)
Henry Blake
Christopher Solberg (målvakt)