Onödigt dramatiskt för IFK Malmö

Under drygt 75 minuter så var det division 1-nykomligen IFK Malmö som hade greppet om bortamatchen mot Visby IF Gute. Ett nytt ras bjöd in gotlänningarna i matchen och övertygande 4-0 blev till seger med knappa 4-3.

Det ska först som sist sägas att oavgjort inte hade varit ologiskt sett till chanserna. Men leder man med 4-0 så ska man givetvis inte falla ihop så som "gulingarna" gjorde mot slutet av matchen.

– Ett totalt hjärnsläpp, ansåg tvåmålsskytten Robin Nilsson Bogdanovic. Det är dock inte första gången som vi slutar spela vid ledning med 4-0. Hemma mot Kristianstads FF tappade vi som bekant till 4-2.

Strax efter att Visby reducerat till 3-4 i den 86:e minuten så lyckades man också få in bollen som kunde ha gett 4-4.

Det var en frispark som gick igenom hela IFK-försvaret och letade sig in i det bortre hörnet av målet. Umeå-domaren Lars Olsson tyckte dock att det var en knuff på IFK-målvakten Niclas Jeppson och målet dömdes bort.

– Jag var lite rädd för att det var 4-4 i den situationen. Domaren blåste ju, men jag hörde först inte signalen, sade Robin Nilsson Bogdanovic som byttes ut i den 71:e minuten och således fick följa det dramatiska slutskedet från bänken.

Som alltså inte borde ha blivit så dramatiskt. För efter de strålande inledningarna med mål efter tre minuter och 18 sekunder i den första halvleken och 3-0 på de första 13 minuterna i andra så talade allt för IFK Malmö.

När "di gule" väl anföll så var det med variation, teknik och fart. Det varierades friskt mellan långa och korta bollar, smarta instick och annan teknisk briljans. Ofta också med ett eller två tillslag.

 • 0-1 (4): Var det ett skott, inspel eller ett inlägg? Bollen kom i varje fall från högerkanten och Ali Jasim skickade in den mot straffområdet. Enligt Jasim var det ett skott och bollen letade sig in i det bortre hörnet av målet.
 • 0-2 (52): Robin Nilsson Bogdanovic vann en duell med Visby Gute-målvakten Goran Johansson och nickade in bollen efter ett inlägg från Daniel Jovanovic.
 • 0-3 (54): Storebror Zoran Jovanovic serverade Jörgen Svensson med ett inlägg. Svensson stod sedan perfekt placerad i straffområdet och drog till på volley.
 • 0-4 (58): Robin Nilsson Bogdanovic blev tvåmålsskytt. Daniel Jovanovic slog ett inlägg, Jörgen Svensson nickade ner och Nilsson Bogdanovic avslutade med att enkelt sätta dit fyran med en bredsida.

  Efter en någorlunda jämn första halvlek så tog Visby tag i det hela direkt i andra halvlek. Men medan Visby missade sina chanser så var IFK Malmö oerhört effektiva och satte ungefär 50 procent av avsluten under matchen.

  De tre första skotten i andra gick i mål för bortalaget och inte heller 5-0 var långt borta innan man slappnade av.

  Daniel Engström skruvade in en frispark i den 77:e minuten, Edib Kurtovic lyfte bollen över IFK-målvakten Niclas Jeppson med fem minuter kvar och minuten senare nickade Daniel Engström in 3-4-målet.

  – Jag förstår inte varför det bli så gång på gång, men vi har helt enkelt svårt att hålla koncentrationen uppe när vi får stora ledningar, så vi måste bli bättre på det, förklarade Robin Nilsson Bogdanovic.

  Sett till hela matchen så tyckte Robin Nilsson Bogdanovic, som gjorde både sitt andra och tredje seriemål i IFK Malmö-tröjan, ändå att insatsen var helt okej.

  – Vi spelade jättebra under framförallt de första tjugo minuterna i andra halvlek. Deras utdelning var egentligen också rättvis med tanke på vad de skapat tidigare under matchen, så det var skönt att vi vann.

  Jimmi Olsson, den ende IFK-tränaren som fanns på plats i Visby eftersom Jonas Danielsson stannade hemma av flygplansmässiga skäl, var kluven efter matchen. Och detta trots den första segern och de fyra första målen på främmande mark.

  – Visst är det de tre poängen som räknas, men de tre insläppta målen tar ändå bort lite av glädjen över segern. En del av killarna var riktigt förbannade över vår avslutning på matchen och det ska de ju vara.

  Visby hade ett stort bollinnehav och skapade något fler chanser, men Olsson tyckte ändå att segern var rättvis.

  – Det var vår taktik att låta dem äga mycket boll och sedan sticka upp på kontringar. Men vi måste bli bättre på att vårda bollen och kunna hålla i matcher som egentligen är avgjorda, menade Jimmi Olsson.

  Tre segrar på fem matcher har i varje fall gett IFK Malmö lite arbetsro. Så även om det finns en del kvar att arbeta med så kan "di gule" inte vara annat än nöjda med den tredjeplats som man ligger på för tillfället.

  Zoran Jovanovic fick priset som matchens lirare av arrangören och ifkmalmo.com kunde bara hålla med. Efter att ha missat matchen mot Torslanda var Zoran tillbaka och gjorde en mycket bra match.

  Lillebror Daniel "Bato" Jovanovic var inte lika bra, men kom heller inte långt efter. Vid ett skede i den första halvleken så tog han sig förbi fyra man längs kortlinjen och var inte långtifrån att även sätta bollen i mål.

  Högerbacken Ali Jasim hade ett antal offensiva kantraider, blev målskytt och var bäst i försvaret tillsammans med mittbacken Niklas Hansson.

  På söndag spelar IFK Malmö hemma mot tabelltvåan Qviding FIF.

  Text: Michael Lindholm

  Hometeam: VISBY IF GUTE
  Hometeam form: 4-5-1
  Awayteam: IFK MALMÖ
  Awayteam form: 4-4-2
  Scorehalf: 0-1
  Scorefull: 3-4
  Arena: Gutavallen
  Crowd: 462
  Referee: Lars Olsson, Umeå, Ulf Wiberg, Östhammar, Magnus Jonsson, Dalhem
  Goal: 0-1 (4) Ali Jasim, 0-2 (52) Robin Nilsson Bogdanovic, 0-3 (54) Jörgen Svensson, 0-4 (58) Robin Nilsson Bogdanovic, 1-4 (77) Daniel Engström, 2-4 (85) Edib Kurtovic, 3-4 (86) Daniel Engström
  Homewarning: Carl Oscar Sjöström, Daniel Engström
  Home sent of: –
  Homempv: Daniel Engström
  Awaympv: Zoran Jovanovic
  Hometeam Squad: Goran Jovanovic

  Carl Oscar Sjöström
  Patrik Ronström
  Joakim Lindgren
  Mattias Harring

  Daniel Backéus
  Daniel Engström
  Jonas Lindstrand
  Mikael Åskoogh
  Jakob Widin

  Edib Kurtovic
  Hometeam Sub: Thorbjörn Ahlqvist (Carl Oscar Sjöström 72)
  Christian Hederstedt
  Hassan Hilowle
  Pontus Särland
  Jacob Gardell (målvakt)
  Awayteam Squad: Niclas Jeppson

  Ali Jasim
  Michal Aksamit
  Niklas Hansson
  Ahmedin Sudic

  Magnus Bönnemark
  Joakim Persson
  Zoran Jovanovic
  Daniel Jovanovic

  Jörgen Svensson
  Robin Nilsson Bogdanovic
  Awayteam Sub: Blerim Mullici (Robin Nilsson Bogdanovic 71)
  Kristoffer Bertolino (Michal Aksamit 71)
  Jimmie Hermansen (Magnus Bönnemark 85)
  Edin Cakovic
  Magnus Ringdahl (målvakt)