IFK Malmö upp på Superettanplats

Utvisning för motståndarna och tre friska poäng. Det är så här långt synonymt på hemmaplan för nykomlingen IFK Malmö som på söndagen slog Qviding FIF med 2-1 (0-1) och därmed övertog andraplatsen i division 1 Södra.

Torslanda IK (4-1, hemma), Visby IF Gute (4-3, borta) och Qviding FIF (2-1, hemma). Således var det den tredje raka vinsten totalt för "di gule" som nu är uppe på en Superettanplats efter sex omgångar. Bara fullpoängaren Ängelholms FF är före.

– Jag är fruktansvärt nöjd med matchen. Och det är klart med att jag är nöjd även som helhet. Det här var vår tredje raka vinst och som nykomling är vi också oerhört glada över vår placering, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Precis som i de två tidigare hemmamatcherna mot Kristianstads FF och Torslanda IK var det en utvisning som skulle komma att sätta sin prägel på matchförloppet.

Björn Andersson hade redan ett gult kort efter fult spel tidigt i den första halvleken. Och efter en brysk tackling på IFK Malmös Zoran Jovanovic hade domaren Denan Cisic från Värnamo inget annat val än att visa det röda kortet i den 55:e minuten.

– Det gjorde att vi ännu en gång fick matchen dit vi ville. Samtidigt så var det chanser åt båda hållen, så hade vi haft otur så hade vi kunnat få en käftsmäll i baken istället, förklarade IFK-tränaren Jonas Danielsson.

Efter en första halvlek där Qviding haft ett visst övertag chansmässigt så kunde Björn Andersson nickskarva in 0-1 på en minuts stopptid. Ett inkast nådde Andersson som kyligt nickade över Magnus Ringdahl i IFK-målet.

Det var dock ett mål som inte borde ha godkänts enligt IFK Malmö-tränaren Jonas Danielsson. Han menade att Qviding-spelaren som hade gjort inkastet var en bit inne på planen och det var det tydligen fler som tyckte.

Så kom utvisningen tio minuter in på den andra halvleken och en dryg halvminut senare så var det kvitterat efter att IFK växlat till ett högre tempo.

Det krävdes tre avslut innan 1-1-målet låg i buren i den 56:e minuten. Daniel Jovanovic sköt, men målvakten Johan Hagman räddade två gånger innan bollen nådde fram till Jörgen Svensson som kunde forcera in kvitteringen vid den ena stolpen.

Minuten senare var det nära 2-1 och i 76:e minuten var de 316 åskådarna på läktaren övertygade om att det var mål. Men liksom Robin Nilsson Bogdanovic i första halvlek så sköt en helt ren Ali Jasim rakt på Qviding-målvakten.

– Vi visste om Qvidings cupmatch med förlängning i veckan så vi backade medvetet hem i första halvlek för att lura in dem i falsk säkerhet. Sedan satte vi högre press i andra och det lyckades, förklarade Jonas Danielsson.

Och med mindre än två minuter kvar av ordinarie matchtid så gjorde IFK Malmö också segermålet. Ali Jasim gav bollen till Magnus Bönnemark, Bönnemark passade till inhopparen Blerim Mullici som tog sig fram längs kortlinjen och sköt förbi målvakten.

– Jag bytte position med Daniel Jovanovic, såg bollen komma från Magnus Bönnemark, löpte ifrån backen, kroppsfintade målvakten och lade in den i bortre hörnet, var Blerim Mullicis egen beskrivning av målet.

Mullici var säker på sin sak trots den snäva vinkeln.

– Det var oerhört skönt att sätta den och bli matchhjälte, men det är ju inte första gången jag gör ett sådant mål så jag kände på mig att det skulle gå bra, berättade den ständige inhopparen på presskonferensen.

Centrallinjen med Niklas Hansson, Joakim Persson och Jörgen Svensson, var matchens bästa spelare i IFK Malmö. Och allra bäst var evigt unge Svensson som tog mycket stryk och vann boll i anfallet.

Nästa match för IFK Malmö spelas om exakt en vecka borta mot Skövde AIK.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: QVIDING FIF
Awayteam form: 4-3-3
Scorehalf: 0-1
Scorefull: 2-1
Arena: Malmö IP
Crowd: 316
Referee: Denan Cisic, Värnamo, Stefan Svensson, Ängelholm, Jonas Ljungberg, Landskrona
Goal: 0-1 (45+1) Björn Andersson, 1-1 (56) Jörgen Svensson, 2-1 (89) Blerim Mullici
Homewarning: Robin Nilsson Bogdanovic
Home sent of: –
Homempv: Jörgen Svensson
Awaympv: Johan Hagman
Hometeam Squad: Niclas Jeppson

Ali Jasim
Michal Aksamit
Niklas Hansson
Ahmedin Sudic

Magnus Bönnemark
Joakim Persson
Zoran Jovanovic
Daniel Jovanovic

Jörgen Svensson
Robin Nilsson Bogdanovic
Hometeam Sub: Magnus Ringdahl (målvakt, Niclas Jeppson 33)
Blerim Mullici (Robin Nilsson Bogdanovic 67)
Edin Cakovic
Jimmie Hermansen
Kristoffer Bertolino
Awayteam Squad: Johan Hagman

Ante Maletic
Björn Andersson
Mattias Lundström
David Björkeryd

Julio Cesar Mozeli
Josef Karlsson
Andreas Holmberg

Hannes Sahlin
David Wiklander
Tomas Eriksson
Awayteam Sub: Peter Elmander (Hannes Sahlin 60)
Rickard Hansson (Tomas Eriksson 67)
Alan Dari Lindahl (Julio Cesar Mozeli 80)
Marcus Cederqvist
Mattias Sandsten (målvakt)