Hemmasviten bruten för IFK Malmö

Underlaget på Malmö IP liknande faktiskt mer en bassäng än en fotbollsplan. Division 1-nykomlingen IFK Malmö kunde dock ändå spela en bra fotboll, men förlorade snöpligt med 1-2 (0-0) mot Carlstad United BK.

Sviten med inte en enda förlust på hemmaplan i seriesammanhang sedan den 11 september 2005 är därmed bruten. Det var också första gången i år som man förlorade två raka matcher i serien.

– Vi skulle inte ha gjort det nu heller för det var vi som styrde och ställde totalt. Nästa gång är det vår tur att göra ingenting och ändå vinna, för det där med marginaler brukar som bekant jämna ut sig, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Det var givetvis inte lätt att spela fotboll på det hala underlaget. Högsommarvädret hade lämnat Malmö för några dagar sedan så spelarna hade nog helst undvikit doppen som man tvingades till i vattenpölarna längs med huvudläktaren.

Om det hade varit ifjol hade det mesta största sannolikhet inte blivit något spel. Men planen är betydligt bättre i år och dessutom är det drygt 50 mil till Karlstad så dem ville man inte gärna skicka hem efter den långa resan.

– Många trodde väl inte att det inte skulle bli någon match. Men det är ju domaren som bestämmer. Och då han sa ja så var det bara att ställa in huvudena på att gå ut och göra sitt bästa, förklarade Jonas Danielsson.

Riktigt snopen var förlusten. Sett till vad som skapades så borde "di gule" ha vunnit klart. Tolv målchanser antecknades IFK Malmö för, medan motståndaren Carlstad United, enligt IFK-tränaren bara hade en enda.

– Jag får noga ringa deras tränare och höra var de kör för avslutsövningar. De hade en enda målchans på hela matchen och gjorde ändå två mål, så högeffektiva var de verkligen, menade Jonas Danielsson.

Helt sant var det inte. Magnus Ringdahl i IFK-målet hade en strålande enhandsräddning där han tippade ut ett skott till hörna i den första halvleken. Och i samband med en frispark så blev det också lite farligt.

Baklängesmålen då? Det första var en hörna som Dan Wingskog omarkerat kunde nicka in i den 55:e minuten. Och två minuter senare sipprade bollen ur händerna på Magnus Ringdahl, som sedan fick se när Erik Vennberg påpassligt rullade in 0-2.

Ett mål som egentligen uppstod ur ingenting och som Ringdahl får ta på sig.

– Han vet om att han gjorde ett misstag, så det är inte så mycket att säga om. Vi hade dock fullt kontroll på matchen i det läget, så det kändes inte särskilt logiskt att de skulle få göra två så snabba mål, suckade Jonas Danielsson.

Inte förrän i den 80:e minuten gjorde IFK Malmö, som hade gått över till 3-4-3, mål. Det var ett snyggt anfall där Robin Nilsson Bogdanovic slog inlägget och Jimmie Hermansen spelade bak till Jörgen Svensson som bredsidade in reduceringen.

Möjligheter till fler mål saknades, som sagt, heller knappast för hemmalaget som försökte spela en positiv fotboll på det svårbemästrade underlaget.

 • (3): Jörgen Svensson var fri och sköt i stolpens insida för att sedan se bollen gå längs med mållinjen och ut istället för att landa i det bortre hörnet av målet.
 • (7): Skott av en fri Blerim Mullici som täcktes av back och gick strax utanför.
 • (38): Blerim Mullici drogs omkull och ville ha straff. Solklar enligt både spelare och ledare i IFK Malmö, men svårt att avgöra från läktarplats där det såg lite ut som om det hala underlaget påverkade en del.
 • (41): Blerim Mullici sköt strax över efter ett inlägg av Magnus Bönnemark.
 • (45+1): Zoran Jovanovic nickade strax över efter en frispark av Blerim Mullici.
 • (51): Magnus Bönnemark hade fritt skottläge, men sköt strax över.
 • (63): En dubbelchans. Först räddade målvakten Gustav Johansson friläget från Zoran Jovanovic, men släppte också retur. Zoran fullföljde dock inte riktigt och bollen rensades undan.
 • (74): Ännu ett friläge. Men Carlstad United-målvakten Gustav Johansson gjorde sig stor och räddade skottet från Jimmie Hermansen, som i sin tur fått bollen efter ett inlägg av Jörgen Svensson.
 • (78): Joakim Persson drog till, men målvakten tippade bollen utanför.
 • (87): Sista målchansen där Jörgen Svensson nickade strax över.

  Jörgen Svensson, som spelade på topp, stångades rejält under matchen och såg till att vinna de flesta närkamperna. Hans anfallspartner Blerim Mullici lyckades också med en hel del av det han företog sig.

  Som mittback övertygade ännu en gång lagkaptenen Niklas Hansson. Och unge Ahmedin Sudic, född 1989, på vänsterbacken, som gjorde sin tionde division 1-match, var också säkerheten själv på sin kant.

  – Jag kan inte klaga på någonting, utan vi gjorde en bra match efter förutsättningarna. Därför tycker jag att alla killarna, som verkligen visade moral den här gången, ska ha en stor eloge, avrundade Jonas Danielsson.

  Text: Michael Lindholm

  Hometeam: IFK MALMÖ
  Hometeam form: 4-4-2
  Awayteam: CARLSTAD UNITED BK
  Awayteam form: 4-4-2
  Scorehalf: 0-0
  Scorefull: 1-2
  Arena: Malmö IP
  Crowd: 173
  Referee: Mattias Nyman, Kungsbacka, Lars Emanuelsson, Halmstad, Stefan Svensson, Ängelholm
  Goal: 0-1 (55) Dan Wingskog, 0-2 (57) Erik Vennberg, 1-2 (80) Jörgen Svensson
  Homewarning: Ali Jasim, Azeem Razwan, Jimmie Hermansen, Joakim Persson, Zoran Jovanovic
  Home sent of: –
  Homempv: Jörgen Svensson
  Awaympv: Gustav Johansson
  Hometeam Squad: Magnus Ringdahl

  Ali Jasim
  Srdjan Remetic
  Niklas Hansson
  Ahmedin Sudic

  Magnus Bönnemark
  Joakim Persson
  Zoran Jovanovic
  Azeem Razwan

  Jörgen Svensson
  Blerim Mullici
  Hometeam Sub: Robin Nilsson Bogdanovic (Azeem Razwan 59)
  Jimmie Hermansen (Srdjan Remetic 65)
  André Grabowski
  Michal Aksamit
  Niclas Jeppson (målakt)
  Awayteam Squad: Gustav Johansson

  Jacob Feltsten
  Andreas Sjöstedt
  Dan Wingskog
  Patrik Skanfors

  Fredrik Törnqvist
  Lars-Olof Andersson
  Erik Vennberg
  Mathias Wahl

  Pär Eriksson
  Erik Jernberg
  Awayteam Sub: Erik Rådberg (Jacob Feltsten 15)
  David Stefansson (Mathias Wahl 71)
  Jonas Ryen
  Oscar Johansson
  Stefan Remnér (målvakt)