IFK Malmö reste sig och vann

Ett positivt trendbrott. Det kan det mycket väl ha varit då nykomlingen IFK Malmö på söndagen tog sin första meriterande bortaseger i Söderettan. 0-1 mot topplaget Västra Frölunda IF vändes till en 2-1-triumf.

Så fort ett mål har trillat in så har "di gule" fallit ihop. Det har varit fallet i samtliga sex bortamatcher fram till nu där fyra också har slutat med förlust. Men i den sjunde så var situationen den omvända.

– Efter två raka förluster så satt detta extra skönt. Det får oss att andas lite optimism istället för att sjunka som en sten. Jag tycker nämligen att vi är ett bättre lag än vad tabellen visat på sistone, sade Jimmi Olsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Nåja, tabellen ljuger aldrig, även om det inte hade varit orättvist om IFK Malmö hade vunnit vattenpolomatchen mot Carlstad United i förra omgången. Då var det närmast en orgie av missade målchanser.

Så var det inte borta mot Västra Frölunda där man istället hade det där lilla extra flytet som krävdes.

Under de första 20 minuterna uppträdde IFK Malmö närmast som ett pojklag. Det var oerhört virrigt i försvaret, samtidigt som Frölunda spelade bra och kom till det ena avslutet efter det andra.

Magnus Ringdahl i IFK-målet och mittbacken Niklas Hansson, som har en förmåga att hela tiden vara på rätt plats vid rätt tillfälle, förhindrade ett större underläge än de 0-1 som Chay Hews satte på ett friläge i den 15:e minuten.

Den mer defensiva modellen, 4-4-1-1, med Jörgen Svensson ensam på topp och Zoran Jovanovic lite mer bakom, gav dock sedan IFK Malmö den trygghet i spelet som man har eftersökt på bortaplan.

– Vi var rädda för att vi skulle fått jaga mycket boll annars så vi valde att låsa i mitten. Och efter att spelarna hittat sina positioner så fungerade taktiken precis som vi ville att den skulle göra, förklarade Jimmi Olsson.

Det var ett mönsteranfall – helt enligt instruktionsboken – som gav gul kvittering redan i den 29:e minuten.

Bollen hämtades på egen planhalva av Daniel "Bato" Jovanovic, som väggspelade med Jörgen Svensson. Ett kort inlägg från "Bato" gick sedan mot bortre stolpen och Magnus Bönnemark som bredsidade in bollen mellan benen på Frölundas målvakt Joakim Olsson.

Den andra halvleken inledde IFK Malmö piggt. Daniel Jovanovic slog en hörna från höger in i straffområdet. Hörnan nådde fram till Niklas Hansson som nickade mot mål och då Jasmin Klapija täckte med handen så var straffen ett faktum i den 49:e minuten.

Jovanovic den yngre tog straffen i vanlig ordning och satte den lågt till höger. Joakim Olsson, målvakt i Frölunda, gick rätt, men straffen var perfekt placerad och han var egentligen aldrig nära att ta den.

Sedan kunde Frölunda åter trycka på framåt, medan IFK Malmö satsade på snabba omställningar.

Det kraftiga spelövertaget gav dock bara en direkt farlig målchans på hela halvleken. "Di gule" däremot kunde mycket väl ha satt dit ett 3-1-mål, men då hade i och för sig flytet varit i det närmaste totalt under matchen.

– Jag tycker inte att vi ska be om ursäkt för segern då vi försvarade oss bättre och gjorde fler mål än dem, men om den var rättvis sett till 90 minuter är desto mer tveksamt, menade IFK-tränaren Jimmi Olsson.

Högerbacken Ali Jasim, som hade flyttats upp till innermittfältet, var utmärkt och dagens i genomgående bäste IFK-spelare.

Det var fler som utmärkte sig i ett starkt kollektiv. Srdjan Remetic, Ahmedin Sudic, Niklas Hansson, samt inhopparen Philip Brandgård, var mycket bra i försvaret. Och på mittfältet var bröderna Jovanovic, Daniel och Zoran, bra.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: VÄSTRA FRÖLUNDA IF
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-1-1
Scorehalf: 1-1
Scorefull: 1-2
Arena: Ruddalens IP
Crowd: 219
Referee: Jonas Hagberg, Kristinehamn, Mikael Hallin, Karlstad, Jakup Jakupovic, Göteborg
Goal: 1-0 (15) Chay Hews, 1-1 (29) Magnus Bönnemark, 1-2 (49) Daniel Jovanovic (straff)
Homewarning: Alexander Faltsetas, Kalle Lindgren
Home sent of: –
Homempv: Chay Hews
Awaympv: Ali Jasim
Hometeam Squad: Joakim Olsson

Anildo Spencer
Vladimir Majdandzic
Tommy von Brömsen
Calle Rendahl

Erik Johannessen
Alexander Faltsetas
Kalle Lindgren
Chay Hews

Muhamed Ali Khan
Henrik Andersson
Hometeam Sub: Jasmin Klapija (Muhamed Ali Khan 25)
Jonas Gustafsson (Erik Johannessen 63)
Ivan Ottordahl (Kalle Lindgren 70)
Krister Ucar
David Asmar (målvakt)
Awayteam Squad: Magnus Ringdahl

Azeem Razwan
Srdjan Remetic
Niklas Hansson
Ahmedin Sudic

Magnus Bönnemark
Ali Jasim
Michal Aksamit
Daniel Jovanovic

Zoran Jovanovic

Jörgen Svensson
Awayteam Sub: Philip Brandgård (Azeem Razwan 46)
Blerim Mullici (Magnus Bönnemark 70)
Robin Nilsson Bogdanovic (Daniel Jovanovic 79)
Jimmie Hermansen
Niclas Jeppson (målvakt)