Hegenius: En vår som gav mersmak

Halva säsongen i division 1 Södra-fotbollen är avverkad. Nu är det dags för "andra halvlek". Den första för IFK Malmös vidkommande skulle få betyget VG (väl godkänd), om man talar skolspråk.

På de inledande 13 omgångarna har "di gule" samlat ihop 22 poäng. En bra grund att stå på inför en synnerligen intressant höst. Efter en vår som gav mersmak har de allra mest optimistiska IFK-supporterna redan tagit Superettan i sin mun.

Men man får inte glömma bort att de unga och utvecklingsbara IFK trots allt är en nykomling. Därav är det lite fega, men samtidigt primära målet, att förnya kontraktet.

Något som IFK i praktiken redan har gjort. Tar laget åtta "pinnar" till är saken klar för en förnyad division 1-status säsongen 2008. För så många poäng som 30 lär inte den redan avhängda (?) duon Visby och Kristianstad samla ihop.

Med tanke på det gynnsamma slagläge IFK har skapat inför hösten är det självklart lockande att blicka uppåt i tabellen.

Ska IFK på riktigt allvar vara med och utmana om den andra Superettanbiljetten (den första lär vara vikt för Ängelholm) krävs det en positiv höstupptakt. "Di gule" möter i tur och ordning Norrby (b), V Frölunda (h) och Carlstad (b) i de tre inledande omgångarna.

Tar Jonas Danielsson och Jimmi Olssons adepter sex poäng eller fler i dessa matcher blir kamraterna från rikets tredje största stad att räkna med.

Vad som talar för IFK är att laget kan spela helt utan press i höst. En annan viktig detalj är att det unga laget blir allt bättre med tiden.

IFK har förmodligen det mest utvecklingsbara gänget i hela Söderettan. Det kryllar av talanger i laget, som i sina bästa stunder spelar en oerhört attraktiv fotboll.

Bevis på detta har laget gett i speciellt två matcher. Båda utspelade på Malmö IP. Då tänker jag på lagets andra akter mot tabelltvåan Qviding och i vårepilogen mot Norrby. Kan IFK plocka fram det spelet i höst blir man att räkna med.

För ska man vara uppriktig har där även funnits djupdykningar i vår. Bortamötena med Trollhättan och Skärhamn var inga roliga upplevelser.

Men samtidigt får man ha i beaktning att 2007 års IFK-upplaga till stora delar är orutinerat. De flesta av spelarna har aldrig spelat på en så hög nivå som division 1. Därav måste anhängarna ha tålamod.

Där är många av lirarna som höjt sig i vår. Bröderna Jovanovic, Zoran och Daniel, har blommat ut ytterligare, liksom Ali Jasim.

Nyförvärvet från Myresjö, Magnus Bönnemark, har visat sig vara en nyttig kugge på mittfältet med sin stora löpvillighet. Mittbacken Niklas Hansson har också varit en riktig klippa med sitt mogna spel, sin förhållandevis unga ålder till trots.

Så visst finns där resurser inför framtiden. En framtid som kan bli mycket innehållsrik om "di gule" kan få behålla det här manskapet två år till. Blir fallet så är undertecknad tämligen övertygad om att det kommer att spelas Superettanfotboll igen på Malmö IP 2010.