Underläge efter drygt två minuter. Sedan reste sig aldrig riktigt tabelltrean IFK Malmö som efter sex raka vinster åkte på en storförlust, 1-5 (0-1), borta mot IFK Värnamo och är nu fem poäng efter tvåan Qviding FIF.

Uppflyttning till Superettan är fortfarande ingen omöjlighet för "gulingarna". Då gäller det förstås att man inte springer på några fler förluster i matcher där man egentligen bara ska vinna och dessutom får hoppas på att Qviding börjar tappa poäng.

– Vi vägrar att se det som kört. Det är ju inte så att vi har Superettan som mål, men vi vill gärna jäklas så mycket det går. Vi måste dock hålla konceptet och inte falla ihop som mot Värnamo, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

IFK Malmö som har lyst av självförtroende under de senaste matcherna var för en gångs skull klar favorit inför en bortamatch. IFK Värnamo hade ju dessutom bara tagit två poäng på hemmaplan den här säsongen.

Det var dock IFK Värnamo som startade i ett rasande tempo och de tio första minuterna kunde det ha stått 3-0 sett till chanserna.

Man fick nöja sig med ett mål i det läget. Redan efter drygt två minuter så hade lånet från Östers IF, Sebastian Göransson, ryckt loss från IFK-försvaret och hunnit sätta 1-0 i målvakten Magnus Ringdahls bortre hörn.

Ett antal klara chanser hade IFK Malmö sedan att kvittera. Både Blerim Mullici och Zoran Jovanovic var fria. Målvakten Björn Åkesson gjorde en fin benparad på Mullicis skott, medan Jovanovics avslut gick strax utanför.

– Det borde kanske ha varit oavgjort efter den första halvleken. Jag tycker åtminstone att vi hade lika många målchanser som de, sedan att spelet bara fungerade sista kvarten var en annan sak, förklarade Jonas Danielsson.

Den andra halvleken började som den första slutade. IFK Malmö låg på, men istället så kunde 18-årige inhopparen Tobias Englund göra 2-0 via stolpen i den 60:e minuten, för övrigt hans första mål i Söderettan.

Zoran Jovanovic gjorde några minuter senare en rusch och blev fälld inne i straffområdet. Då Daniel "Bato" Jovanovic saknades så steg skyttekungen Blerim Mullici fram och satte den säkert i mitten av målet fram till 1-2 i den 64:e minuten.

Men närmare än så kom aldrig IFK Malmö. Tobias Englund nickade in 3-1 i den 71:e minuten, Freddy Söderberg satte 4-1 via stolpens insida i den 77:e minuten och samme Söderberg fastställde slutresultatet till 5-1 på straff i den 89:e minuten.

– De sista tio minuterna och under vissa perioder tidigare i matchen var det rena autostradan. IFK Värnamo fick göra lite som de ville och utnyttjade verkligen det blöta underlaget, sade Jonas Danielsson.

Före matchen var det IFK Malmö som hade trott att man skulle gynnas av regnet hade öst ner under flera timmar.

Det var dock precis tvärtom. IFK Värnamo var oerhört vassa på det som normalt är "di gules" starka kort, de snabba omställningarna och samtliga fem mål var frukten av att det gick för snabbt för de gula försvararna.

– Vi fullständigt föll ifrån vårt koncept. Det går inte att bara ha medgångsspelare, utan de måste också kunna kämpa vidare om vi hamnar i underläge med två och tre bollar, suckade Jonas Danielsson.

Han var riktigt bedrövad efter förlusten, med sett till spelet som Värnamo presterade så såg han ändå en öppning i kampen med Qviding om den andra direktuppflyttningsplatsen till nästa års Superetta.

– Det är oss själva det hänger på i första hand om det ska gå bra, men jag tror mycket väl att Värnamo kan vinna mot Qviding. Spelar de som i den här matchen så blir de ruskigt farliga för alla lag i den här serien.

Efter sex raka vinster så var det ändå inte så konstigt att det kom en reaktion. Talesättet säger som bekant att för varje seger så kommer man allt närmare en förlust och för eller senare så bryts alltid en svit.

– Vi hade kunnat acceptera en förlust, men inte på det här sättet. Matchen påminde mycket om Skärhamn borta, så nu får vi rannsaka oss själva och komma snabbt tillbaka för redan på söndag är det ju ny match mot Husqvarna, avrundade Jonas Danielsson.

Och till den matchen har IFK Malmö ett nytillskott i form av Patrick Nilsson som under torsdagen lånades in för resten av säsongen från allsvenska Trelleborgs FF.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: IFK VÄRNAMO
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-0
Scorefull: 5-1
Arena: Finnvedsvallen
Crowd: 337
Referee: Martin Olsson, Karlskrona, Henrik Svensson, Karlskrona, Anders Jansson, Huskvarna
Goal: 1-0 (3) Sebastian Göransson, 2-0 (60) Tobias Englund, 2-1 (64) Blerim Mullici (straff), 3-1 (71) Tobias Englund, 4-1 (77) Freddy Söderberg, 5-1 (89) Freddy Söderberg (straff)
Homewarning: Patrik Mildaeus, Tommy Petersson
Home sent of: –
Homempv: Niklas Hult
Awaympv: Ali Jasim
Hometeam Squad: Björn Åkesson

Tommy Petersson
Martin Maletic
Jens Wik
Niklas Hult

Rasmus Högberg
Henrik Johansson
Joel Löw
Sebastian Göransson

Freddy Söderberg
Bujar Ferizi
Hometeam Sub: Tobias Englund (Rasmus Högberg 51)
Patrik Mildaeus (Jens Wik 83)
Mattias Svensson (Bujar Ferizi 86)
Dan Danneman
Ljautrin Alisani
Awayteam Squad: Magnus Ringdahl

Ali Jasim
Niklas Hansson
Philip Brandgård
Ahmedin Sudic

Magnus Bönnemark
Michal Aksamit
Joakim Persson
Zoran Jovanovic

Blerim Mullici
Jörgen Svensson
Awayteam Sub: Robin Nilsson Bogdanovic (Michal Aksamit 37)
Jimmie Hermansen (Magnus Bönnemark 77)
Martin Prahl (Philip Brandgård 77)
Azeem Razwan
Niclas Jeppson (målvakt)