IFK Malmö klappade igenom

0-0 och en fullt godkänd första halvlek. Efter pausvilan klappade dock division 1-klubben IFK Malmö igenom och förlorade årets första träningsmatch mot Lunds BK från tvåan med 0-3.

För Lunds BK var det redan den femte träningsmatchen och det märktes att lundensarna låg längre fram i förberedelserna. IFK Malmö, som ska börja träna kondition först under nästa vecka, orkade bara hålla uppe spelet under en halvtimme i första halvlek.

– Det är självklart aldrig bra att förlora med 0-3 mot en lag från en lägre division. Jag hade däremot redan innan kunnat berätta att vi inte skulle orka hela matchen. Det är vi för dåligt tränade för, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Otränade eller inte. Efter en trevande första kvart tog IFK Malmö över matchen och skapade några målchanser som kunde ha gett utdelning.

Nyförvärvet från Falkenbergs FF, anfallaren Måns Sörensson, var närmast då han satte pannan till på ett inlägg i den 18:e minuten. En del trodde att bollen gick i mål innan den rensades undan på mållinjen, men enligt domaren Jörgen Berggren var den aldrig inne.

– Många säger att Sörenssons nick var inne. Det känns dock som att det kan kvitta eftersom det var en träningsmatch, ansåg Jonas Danielsson.

Lunds BK var inte heller ofarliga under den första halvleken och oavgjort, 0-0, var trots allt ett resultat som båda parter kunde vara relativt nöjda med.

– Jag kan inte vara missnöjd med vår första halvlek. Vi kanske borde ha gjort något mål, men det kunde lika gärna Lunds BK ha gjort, därför ska vi inte klaga över säsongens första 45 minuter, menade Jonas Danielsson.

Bortsett från två farliga nickar av Blerim Mullici, varav den ena hade gått i mål om det inte hade varit för en strålande räddning av LBK-målvakten Fredrik Aronsson, ägdes den andra halvleken helt av hemmalaget.

Johan Blomberg skruvade in en frispark fram till 1-0 i den 67:e minuten och elva minuter senare utökade Philip Svensson på ett friläge. På stopptid kunde sedan Jesper Rendin stå helt omarkerad vid den ena stolpen och nicka in 3-0-målet.

IFK Malmö-tränaren Jonas Danielsson, som ansåg att resultatet inte riktigt speglade matchen, var inte heller påtagligt besviken som helhet eftersom han visste var bristerna fanns.

– Jag tyckte mig ändå kunna se vissa linjer till skillnad från fjolårets match mot Lund där vi förlorade med 3-4. Konditionen är den enklaste saken i världen att träna upp. Det hade varit värre om vi inte hade haft några bra fotbollsspelare.

Däremot var han oerhört besviken över att laget tappade konceptet under andra halvan av den andra halvleken.

– Så fort det börjar blåsa motvind måste vi vara starka och inte bara tycka synd om oss själva. Vi måste fortsätta stå upp och kämpa in i det sista. Det var på det viset redan under fjolåret och det är något vi måste arbeta bort.

Måns Sörenssons debut lovade gott. Förutom den farliga nicken i den första halvleken slet den 21-årige Landskrona BoIS-fostrade anfallaren hårt under hela matchen.

– Sörensson tog kloka beslut, spelade in bollarna och gjorde det enkelt, betygsatte Jonas Danielsson, som inte heller tyckte att målvaktsförvärvet Festim Bytyqi kunde lastas för något av de tre baklängesmålen.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: LUNDS BK
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 3-0
Arena: Klostergårdens IP, konstgräs
Crowd: 50
Referee: Jörgen Berggren, Malmö, Toni Kacaniklievski, Malmö, Fatos Lloncari, Lund
Goal: 1-0 (67) Johan Blomberg, 2-0 (78) Philip Svensson, 3-0 (90+1) Jesper Rendin
Homewarning: Henrik Danielsson, Philip Svensson
Home sent of: –
Homempv: –
Awaympv: –
Hometeam Squad: Fredrik Aronsson

Martin Rudolfsson
Tom Hansson
Christoffer Zachrisson
Anders Friberg

Henrik Danielsson
Alexander Steen
Philip Svensson
Johan Blomberg

Fredrik Karlsson
Jesper Rendin
Hometeam Sub: Stefan Lindqvist (Alexander Steen 60)
Fritiof Björkén (Johan Blomberg 70)
Admir Osmancevic
Ahmad Abdelrahman
Mårten Nordbeck
Awayteam Squad: Festim Bytyqi

Dan Mårtensson
Ahmedin Sudic
Philip Milenkovic
Joakim Svensson

Daniel Jovanovic
Joakim Persson
Zoran Jovanovic
Viktor Larsson

Blerim Mullici
Måns Sörensson
Awayteam Sub: Tobias Liljewall (Viktor Larsson 55)
Karim El hage (Zoran Jovanovic 67)
Dzevad Nezirevic (Blerim Mullici 80)
George Safi
Michal Aksamit
Srdjan Remetic
Johan Elvström (målvakt)