IFK Malmö straffades ur MM

Ett U-betonat IFK Malmö, med endast tre spelare ur A-truppen, åkte för fjärde året i rad ut direkt i MM. Det hjälpte inte att "di gule" hade en spelare mer på planen i 75 minuter mot division 5-klubben Hyllie IK. 2-2 efter full tid gav straffar och förlust med 7-8.

De senaste årens MM-facit talade inte för något annat än att man skulle bli utslaget. Efter slutsegern 2004 har nämligen inte IFK Malmö vunnit en enda match i Malmömästerskapet. Även ifjol var det Hyllie IK (då under namnet Vintrie IK) som blev för svårt.

– Det är klart att det är hemskt tråkigt att åka ur år efter år. Vi har dock oss själva att skylla som inte var fullt koncentrerade då vi hade massor av lägen att avgöra matchen, sade Alvaro Ripoll, tränare för IFK Malmös U-lag, till ifkmalmo.com.

Redan efter fyra minuters spel tog Hyllie ledningen genom Andreas Sjödin. IFK Malmö agerade passivt i försvaret och Sjödin kunde enkelt göra 1-0 bakom årsdebuterande Magnus Ringdahl i IFK-målet.

En utvisning redan efter en kvart på den tidigare ungdomsspelaren i "di gule", Patrik Larsson, öppnade sedan upp för IFK Malmö som tog över matchen, dock utan att skapa de där riktigt heta chanserna.

Med knappa halvtimmen spelad kom ändå kvitteringen. Demokrat Maxhuni stod för förarbetet till Dzevad Nezirevic som helt fri inte hade några som helst problem med att överlista Hyllies målvakt Nezir Mehmeti.

Under den andra halvleken var det ett stort tryck mot Hylliemålet. Det tog en dryg kvart innan Dzevad Nezirevic slog till igen, den här gången efter en tilltrasslad situation inne i straffområdet där Hyllie aldrig lyckades få undan bollen.

Trots flera goda möjligheter att avgöra, bland annat en boll på mållinjen efter avslut från Demokrat Maxhuni, blev det inga fler mål för IFK Malmö.

– Vi skulle förstås ha sett till att sätta spiken i kistan när vi hade mängder av chanser. Det som fallerade var dock att vi inte var tillräckligt koncentrerade i vissa situationer, framförallt i det där lilla sista framför mål, konstaterade Alvaro Ripoll.

Med mindre än minuten kvar av ordinarie tid kvitterade istället Hyllies Rogelio Diaz på nick efter en frispark av Fabian Hernandez. En boll som inte såg alltför omöjlig ut att ta för inbytte Johan Elvström i IFK-målet.

Två mer eller mindre olyckliga ingripanden av de båda IFK-målvakterna, men tränaren Alvaro Ripoll ville inte på något sätt lasta målvakterna, snarare kritiserade han återigen klubben för att de inte klarat av att skaffa fram en ny målvaktstränare.

– Spelarna kan inte få skulden. Vi spelar i division 1 och har inte någon som kan ta hand om målvakterna när det är mindre än en månad kvar till seriestart. Det är fullständigt oacceptabelt att situationen är som den är.

I MM är det straffar direkt om det är oavgjort vid full tid. Lagen satte säkert sina fem första straffar innan Hyllies målvakt, Nezir Mehmeti, räddade Daniel Weclewiczs straff. När sedan Rogelio Diaz gjorde 8-7 var matchen avgjord.

– Det betalar sig dyrt om man missar sina chanser, men det är möjligt att vi hade vunnit ändå om vi bara hade haft målvaktsträning, avrundade Alvaro Ripoll med en passning till IFK-ledningen om att något måste göras snarast på den fronten.

Text: Michael Lindholm

FOTNOT 1. 1-0 (4) Andreas Sjödin, 1-1 (29) Dzevad Nezirevic, 1-2 (61) Dzevad Nezirevic, 2-2 (90) Rogelio Diaz, 2-3 Dzevad Nezirevic (straff), 3-3 Sebatin Avci (straff), 3-4 Ismail Güven (straff), 4-4 Håkan Lindsjö (straff), 4-5 Mohammad Ibrahim (straff), 5-5 Andreas Sjödin (straff), 5-6 Ali Burrniku (straff), 6-6 Fabian Hernandez (straff), 6-7 Demokrat Maxhuni (straff), 7-7 Björn Johansson (straff), 8-7 Rogelio Diaz (straff).

FOTNOT 2. Mateo Mandic kom in igen i den 55:e minuten då han ersatte Walid Shams.

Hometeam: HYLLIE IK
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-5-1
Scorehalf: 2-2, 1-1
Scorefull: 8-7
Arena: Rosengårds Södra IP, konstgräs
Crowd: 30
Referee: Ibrahim Mujadzic, Malmö, Sven-Erik Forsberg, Oxie, Fikri Sahini, Malmö
Goal: Se fotnot 1
Homewarning: Nezir Mehmeti, Sebatin Avci
Home sent of: Patrik Larsson
Homempv: –
Awaympv: Dzevad Nezirevic
Hometeam Squad: –
Hometeam Sub: –
Awayteam Squad: Magnus Ringdahl

Mateo Mandic
Kristoffer Bertolino
Toni Parlov
Daniel Weclewicz

Dzevad Nezirevic
Erol Ali
Tobias Rosenlind
Mohammad Ibrahim
Demokrat Maxhuni

Ismail Güven
Awayteam Sub: Ali Burrniku (Erol Ali 46)
Martin Sosa (Kristoffer Bertolino 46)
Walid Shams (Mateo Mandic 46)
Johan Elvström (målvakt, Magnus Ringdahl 62)