IFK Malmös P95 var överlägset och vann därmed fullt rättvist söndagens premiär i P13 Sydvästra grupp A mot Trelleborgs FF 1 med 2-1 (0-0). Stor matchhjälte blev målvakten Nils Löfberg som räddade en straff med åtta minuter kvar att spela.

Vi visste på förhand att Trelleborgs FF är skickliga på att försvara sig och de kan göra det svårt för gästande lag. IFK Malmö kom dock väl pålästa och öppnade matchen med en bländande anfallsfotboll.

Laget dominerade stort och förlade spelet till TFF:s planhalva och först i den sjunde minuten kunde TFF röra sig över mittlinjen med bollen under kontroll i ett kort anfall som endast resulterade i en blixtsnabb IFK-kontring.

 
Under den första kvarten hade IFK Malmö sex riktigt heta målchanser, varav två mycket farliga hörnvarianter som sånär resulterade i ett ledningsmål, däribland ett avslut på volley av Shadi Romi som flög strax över ribban. Trelleborg skapade inte en enda målchans på hela första halvlek.
 
I halvtid pratade vi om att det enorma bollinnehavet inte hade gett oss ett ledningsmål, vilket berodde på att vi avslutade den första halvlekens senare del utan att komma till ett enda avslut.

Vi betonade att dribblingskonsterna måste stå tillbaka för ett snabbare passningsspel på färre tillslag och ett aggressivare mittfält, som fram till nu hade sett lite sega ut i sitt agerande. Våra anfall måste leda till avslut var det sista spelarna fick höra innan det var dags för den andra halvleken.

 
Några minuter in i andra halvlek upptäckte vi att Trelleborgs FF spelade med tolv (!) spelare på planen. Vi uppmärksammade domaren om detta regelbrott och följden blev en varning och ett decimerat TFF i fem minuter.
 
Knappt hade TFF hunnit formera om sig förrän IFK hade flyttat fram positionerna och kunde efter ett långt anfall äntligen, och rättvist, ta ledningen genom Marko Krsmanovic efter Safet Besics fina förarbete.

IFK Malmö tryckte på för ett andra mål när TFF slog en lång boll upp mot IFK:s straffområde. Bollen skickades till ett TFF-inkast och kastades in i straffområdet där Christian Addo fint plockade ner bollen med fotens ovansida. Domaren blåste straff (!) för hands.

Nils Löfberg i målet gick till höger och bollen satt säkert i det andra hörnet. TFF hade kvitterat på en felaktig straffspark och tillika deras första målchans i matchen så långt, blott 14 minuter från slutsignalen.

 
Avspark följde och ett nytt fint anfall av IFK Malmö ute till vänster. Domaren blåste plötsligt av och fick direktiv av ledarna i TFF att Marko Krsmanovic skulle ha använt sig av armbågarna för att ta sig förbi deras ytterback. Marko fick en varning – baserat på en händelse domaren inte ens sett – och IFK skulle spela med tio man i fem minuter.

Tre minuter senare kapades Amunda Diasso strax utanför straffområdet i ett fint genombrott och en TFF-spelare fick en varning och lämnade så även planen för att avtjäna sitt fem minuter långa straff. Amunda Diasso tog själv hand om frisparken och skruvade in den i krysset, 2-1. Vackert och rättvist!

 
IFK Malmö formerade om sig till 4-4-1 nu när båda lagen var decimerade med varsin spelare. 

När vår fem minuter långa bestraffning var till ända uppmärksammade vi domaren om detta, men vi fick inte ta in vår spelare igen. TFF-spelaren däremot, som blev utvisad tre minuter efter Marko Krsmanovic, tilläts återinträda i spelet två minuter före vår spelare.

Med andra ord spelade IFK Malmö i nästan elva minuter med en man mindre på planen. Marko Krsmanovic lämnade planen i 47:e minuten och återinträdde först i den 58:e matchminuten. Detta är skandal på denna nivå.

 
Med åtta minuter kvar att spela slog TFF ännu en lång boll upp mot IFK:s straffområde och i en kollision mellan Alexandar Trifkovic och en TFF-spelare blåste domaren återigen straffspark. Inte så mycket att säga om obstruktionen, även om den inte alls var avsiktlig. 

Denna gång läste dock Nils Löfberg straffsparksskyttens intentioner, valde rätt hörn och klistrade bollen. Vilken matchhjälte!

 
Med två minuter kvar och med laget äntligen fulltaligt igen promenerade Dino Mesic ner med bollen i TFF:s högra hörn, höll i bollen och lyckades få värdefull tid att rinna iväg. Slutsignal och segern var ett faktum.
 
Sett till matchbilden borde vi ha avgjort matchen i ett tidigt skede. Bollinnehavet var nog minst 70 procent till vår fördel sett till hela matchen, även då vi var decimerade på planen Vi skapade 13 avslut mot deras två, som båda tillkom på hårt dömda straffsparkar.

Det var viktigt att vinna premiären och med flera viktiga kreatörer borta på mittfältet känns det extra skönt att veta att vi har ett enormt sparkapital i detta IFK Malmö-lag. Tre poäng idag ger oss en god förutsättning inför de kommande omgångarna.

Startelvan (4-3-3): Nils Löfberg – Christian Addo, Alexandar Trifkovic, Shadi Romi, Dardan Behrami – Patchicco Diallo, Blerim Bytyqi, Safet Besic – Dino Mesic, Marko Krsmanovic, Alaa Ahmed. Avbytare: Amunda Diasso, Edwin Adolfsson, Filip Koffi, Lukas Dahlström, Nermin Krupic.