IFK Malmö var aldrig nära AIK

Det var aldrig nära att IFK Malmö skulle ta sig vidare till den tredje omgången i Svenska Cupen. Ett ganska ordinarie, men ändå mediokert AIK, kunde vinna med 2-0 (2-0) i en match där "di gule" hade chansen att näta vid flera tillfällen.
 
För IFK Malmö uteblev alltså cupskrällen även den här gången. Under förra året åkte "gulingarna" ut med 0-3 mot ett annat allsvenskt Stockholmslag, Hammarby IF, men liksom då var årets uppgift övermäktig och spänningen infann sig aldrig.
 
– Vi får ta detta som en läxa. Istället för en träning fick vi en bra match och vi stod upp så gott vi kunde. Det var kassaskåpssäkert för dem, men vi behöver i varje fall inte skämmas, sade Jimmi Olsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.
 
Sett till hela matchen var den gula tränarduon relativt nöjd med insatsen även om de såklart hade hoppats på något annat än 0-2. De andra lagen i division 1 Södra var i många fall närmare vinst och något lag lyckades också skrälla.
 
Skillnaden var dock den att AIK kom med ett betydligt mer ordinarie lag än de allsvenska konkurrenterna. Det var bara Dulee Johnson och Ivan Obolo som ställdes över helt av de mer eller mindre ordinarie spelarna.
 
Fyra nya spelare fanns däremot med från start i IFK Malmö bara jämfört med förra helgens match mot IFK Värnamo. Man hade dessutom valt att prova högerbacken Dan Mårtensson i en ny roll på det centrala mittfältet, samtidigt som han hade fått lagkaptensbindeln istället för Joakim Persson.
 
AIK behövde lite mindre än en halvtimme för att ta ledningen. Lagkaptenen Nils-Eric Johansson skickade in en boll i straffområdet till Kahri Stephenson som enkelt bredsidade den i nät. En inte alldeles omöjlig uppgift för IFK-målvakten Magnus Ringdahl.
 
Två minuter senare var det dags igen. Mittbacken Philip Milenkovic drog ner Lucas Valdemarin inne i straffområdet. Valdemarin tog sedan också hand om straffen som han satte säkert i mål utan någon chans för Magnus Ringdahl.
 
– Både det första och andra målet kändes lite onödigt. Det är klart att de hade andra chanser, men två snabba mål gav lugn för dem och det gjorde att de inte precis behövde förta sig för att vinna den här matchen, menade Jimmi Olsson.
 
Efter en offensivt tämligen slätstruken första halvlek för IFK Malmö blev det bättre efter pausvilan. Det tog inte många minuter innan Daniel "Bato" Jovanovic hade ett inlägg som Måns Sörensson nickade strax utanför stolpen.
 
Närmast att näta var till slut Blerim Mullici, som med drygt tio minuter kvar att spela av ordinarie matchtid, träffade ribban med en nick.
 
– Vi höll uppe laget bättre i andra halvlek och vågade betydligt mer. Det hade dock krävts att vi hade gjort första målet i matchen, samt hållit den ledningen ett tag för att det skulle finnas minsta lilla chans till skräll, konstaterade Jimmi Olsson.
 
En hel del fanns det trots allt att glädja sig åt i IFK Malmö. Dan Mårtensson visade att han kan axla rollen som innermittfältare minst lika bra som högerback och blev välförtjänt vald till hemmalagets bäste spelare.
 
– Jag tycker att vi gjorde en bra match precis som vi vanligt när vi rullar boll. Synd bara att vi inte kunde få utdelning på åtminstone någon av våra chanser, sade Dan Mårtensson.
 
Han påpekade samtidigt att klubben visst satsar på att gå långt i Svenska Cupen, men att det täta spelschemat gör att den största fokuseringen ändå måste ligga på serien.
 
– Det är alltid kul att spela mot allsvenskt motstånd och det är klart att vi gick för seger även i den här matchen. Vi har dock bara 45 timmar till nästa match ska starta och efter två inledande förluster måste vi vara noggranna med att serien går först, därav några ändringar i startelvan.

STARTELVORNA

IFK Malmö (4-4-2): Magnus Ringdahl – Ahmedin Sudic, Ivan Milosevic, Philip Milenkovic, Joakim Svensson – Daniel Jovanovic, Dan Mårtensson (lk), Zoran Jovanovic, Edis Djugumovic – Jörgen Svensson, Måns Sörensson. Avbytare: Joakim Persson (Jörgen Svensson 46), Blerim Mullici (Edis Djugumovic 55), Tobias Rosenlind (Måns Sörensson 65), Magnus Bönnemark, Festim Bytyqi (målvakt).

AIK (4-4-2): Nicklas Bergh – Kenny Pavey, Daniel Arnefjord, Nils-Eric Johansson (lk), Pierre Bengtsson – Bojan Djordjic, Jorge Ortiz, Khari Stephenson, Gabriel Özkan – Lucas Valdemarin, Miran Burgic. Avbytare: Mats Rubarth (Gabriel Özkan 46), Walid Atta (Bojan Djordjic 72), Daniel Mendes (Lucas Valdemarin 76), Daniel Tjernström, Daniel Örlund (målvakt). 

MATCHENS LIRARE

IFK Malmö: Dan Mårtensson.

AIK: Pierre Bengtsson.