Ribban var i vägen för IFK Malmö

Två klockrena ribbträffar i samma anfall. Så nära var IFK Malmö ett andra mål och därmed minst oavgjort i lördagens division 1-match borta mot Lindome GIF där det något snöpligt blev förlust med uddamålet, 1-2 (0-1).

Den gula tränarduon Jimmi Olsson och Jonas Danielsson var närmast chockade efter matchen. Ett nederlag mot nykomlingen Lindome – låt vara att det skedde på bortaplan – och bara tre poäng på fyra omgångar var definitivt inte vad man hade räknat med.

– Det känns fruktansvärt orättvist. Sett till hela matchen borde vi ha vunnit mot ett sådant här högst mediokert motstånd som Lindome ändå var, särskilt med tanke på att det var spel mot ett mål i andra halvlek, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Uttalandet var kanske att ta i en aning. Det var ett spelövertag för "di gule" under den sista halvtimmen i andra halvlek där det skapades en och annan målchans, men en ganska klar dominans hade Lindome motsvarande halvtimme i första halvlek.

Efter en bra första kvart av IFK Malmö tog nämligen Lindome över taktpinnen i matchen. Lindome ställde om snabbt till anfall, framförallt på vänsterkanten genom Ifeanyi Nwachukwu och Andy Erheriene.

Det var också den sistnämnde som gjorde 1-0-målet i den sista ordinarie minuten i första halvlek. På äkta Kurre Hamrin-manér tog Andy Erheriene sig fram längs kortlinjen, gick förbi två IFK-spelare och satte den i bortre hörnet.

Men att det bara stod 1-0 till Lindome efter den första halvleken ska IFK Malmö nog vara tacksamma för. Förutom målet hade man fem möjligheter ytterligare och Festim Bytyqi i IFK-målet hade några riktiga bra räddningar, såväl från distans, på nära håll och med fötterna.

– Vi gick helt klart ner oss i slutet av första halvlek, de kunde trycka på, dominera lite grann och även få in ett ledningsmål på det övertaget. Det hade varit synd att säga att vi spelade bra i det läget, konstaterade Jonas Danielsson.

Direkt efter pausvilan blev det dock något bättre fart på IFK Malmö. Man hade ett stort bollinnehav under hela andra halvlek då Lindome långa stunder bara verkade gå in för att bevaka sin ledning och inte oroade på samma sätt när man ställde om.

Utdelningen och de där riktigt heta chanserna dröjde däremot för "gulingarna". Men blott fyra minuter efter att Jörgen Svensson, som hade ljumskkänningar och därmed började på bänken, bytts in på topp istället för Blerim Mullici i den 63:e minuten, kom ändå 1-1-målet.

Matchens bäste IFK:are, högerbacken Dan Mårtensson, kom i hög fart ute på kanten. Mårtensson slog ett inlägg in i straffområdet mot Måns Sörensson som stod perfekt placerad och kunde nicka in den efterlängtade kvitteringen.

Istället för 2-1 till IFK Malmö kunde Lindome därefter utnyttja en av fyra hörnor på kort tid i den andra halvleken. Alexander Ask sköt två gånger och det andra skottet träffade Rami Kurdali som nickade in Lindomes andra mål i den 74.e minuten.

– Det var dåligt. Vi tog inte upp vår markering och det gjorde att deras spelare blev helt ren. Tungt att åka på ett sådant mål mitt i vår dominans, suckade Jonas Danielsson.

Sex minuter senare skiljde det inte många centimeter för att det skulle ha varit kvitterat på nytt. Två gånger (!) i samma anfall, först genom Jörgen Svensson och sedan Måns Sörensson, träffade nämligen nickarna ribban.

Det var dock inte slutet på den gula forceringen. För att ytterligare få spets framåt bytte man in Viktor Larsson på topp, gick ner på en trebackslinje och satsade allt i jakten på en kvittering. Förgäves skulle det visa sig.

– De hade ingen chans när vi fick igång vårt passningsspel och det känns som att vi i princip gjorde allting rätt utom mål. Det var för djävligt att vi de tio minuterna skulle behöva gå och hoppas på ett oavgjort resultat mot det här mediokra motståndet, sade Jonas Danielsson.

För IFK Malmö som egentligen bara har fått avsluten att sitta i en match – mot Skövde AIK där det också blev seger med 3-1 – var det den tredje förlusten på fyra omgångar i Söderettan.

En plats i toppen känns förstås avlägsen så länge inte målen kommer, men tränarna Jimmi Olsson och Jonas Danielsson ser ändå ljust på fortsättningen. De är övertygade om att den riktiga islossningen för laget snart bör komma.

– Ifjol rann det bara på. När ett mål kom, kom också nästa. Det har varit tyngre i år med en hel del stolpe ut, men marginalerna brukar jämna ut sig i längden och då vi har de rätta spelartyperna är det inget som vi alls oroar oss för.

Men tre poäng på fyra omgångar?

– Varje gång man förlorar en match måste man vinna desto fler om man ska tillhöra toppen. Det är ren fakta och därför får vi väl nu istället se till att ta en del trepoängare för att rätta till den poängmässigt inte alls lyckade starten.

Kändisspotting: Höjdhopperskan Emma Green, med tränaren och pojkvännen Yannick Tregaro, sågs i vimlet på Lindevi IP. Emma hade dock all anledning till besöket då hennes lillebror, Erik, är mittback i Lindome.

STARTELVORNA

Lindome GIF (4-4-2): Mathias Jevås – Emil Jansson, Jonatan Ask, Erik Green, Robin Eriksson – Erhan Erdogan, Patrick Bernvid (lk), Andy Erheriene, Ifeanyi-Kizito Nwachukwu – Rami Kurdali, Martin Hernerfors. Avbytare: Alexander Ask (Erik Green 46), Daniel Ohlsson (Martin Hernerfors 72), Emil Gunnarsson (Andy Erheriene 83), Daniel Svensson, Jesper Hagman (målvakt).

IFK Malmö (4-4-2): Festim Bytyqi – Dan Mårtensson, Ivan Milosevic, Philip Milenkovic, Ahmedin Sudic – Magnus Bönnemark, Joakim Persson (lk), Zoran Jovanovic, Daniel Jovanovic –  Måns Sörensson, Blerim Mullici. Avbytare: Jörgen Svensson (Blerim Mullici 63), Viktor Larsson (Ahmedin Sudic 79), Dzevad Nezirevic, Joakim Svensson, Magnus Ringdahl (målvakt).

MATCHENS LIRARE

Lindome GIF: Andy Erheriene.

IFK Malmö: Dan Mårtensson.