IFK Malmö utspelat i Malmöderbyt

IFK Malmö har hamnat i en tung uppförsbacke i division 1 Södra. Malmöderbyt mot Malmö Anadolu BI skulle bli vändningen, men istället var det "di gule" som blev utspelat och MABI kunde fullt välförtjänt vinna med 3-1 (2-0).

Om det nu var talande för matchen vill säga. Det borde snarare ha blivit ännu större siffror sett till vad MABI åstadkom. Långa stunder var det nämligen spel mot ett mål och därför gör IFK Malmö bäst i att snarast möjligt glömma insatsen. 

– Jag tror inte vi har presterat så dåligt någon gång sedan jag och Jimmi Olsson kom som tränare till IFK Malmö. Vi ska bara vara glada över att det inte stod mer än 0-2 i paus då det mycket väl kunde ha varit 0-6, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Han hade inte alls mycket till övers för vad hans manskap presterade – och konstigt hade det väl annars varit med tanke på vad IFK Malmö visade upp inför de 525 åskådarna, däribland ett hundratal gula supportrar på Rosengårds Södra IP.

Det gick egentligen snett från första början. Redan efter 1.45 hade MABI spelat sig igenom ett darrigt IFK-försvar och gjort 1-0. Liridon Rrustemaj nickade fram bollen till en djupledslöpande Martin Ingelsson som kom fri och satte den högt till vänster om IFK-målvakten Festim Bytyqi.

Och inte blev det bättre i den 14:e minuten. Liridon Rrustemaj tog sig förbi tre man och genom en lucka i försvaret satte han 2-0 i det bortre hörnet av målet. Givetvis en bra prestation, men det var en minst lika stor tavla av Festim Bytyqi som såg ut som ett enda stort frågetecken efter målet.

– Vet inte om det var för att de var bra eller för att vi var dåliga som de kom lätt igenom. Det är dock i varje fall inte svårt att möta en bunt statister med den fruktansvärt stabbiga backlinje som vi hade under de första 20 minuterna, konstaterade Jonas Danielsson.

För att försöka få ordning på försvaret bytte Jonas Danielsson och Jimmi Olsson ut mittbacken Ivan Milosevic redan i den 26:e minuten och satte in Ahmedin Sudic på hans position.

Det blev något bättre då MABI:s sista mål dröjde till den 88:e minuten, men det var ändå synd att säga att det var bra eftersom det vita hemmalaget skapade mängder med chanser och som sagt åtminstone skulle ha haft med sig minst 4-0 in till pausvilan.

– Vi kände att det fortfarande fanns en chans eftersom det bara stod 0-2. Två-tre mål är i normala fall inte alls omöjligt att göra på MABI och det var vad vi försökte ingjuta i spelarna under pausvilan, förklarade Jonas Danielsson.

Men det skulle visa sig vara alldeles för mycket att hoppas på. Under hela matchen var det för stora avstånd mellan lagledarna, särskilt mellan mittfält och anfall, för att det skulle bli riktigt farligt mer än vid några enstaka tillfällen.

Trots detta lyckades IFK Malmö göra ett mål och skapa en viss spänning nästan ända in på slutet. Zoran Jovanovic fick en långboll av Martin Abrahamsson, avancerade någon meter och från 20 meter skruvade han snyggt in 1-2-målet i den 64:e minuten.

Malmö Anadolu valde därefter – istället för att säkra bakåt – att gå för 3-1 och det målet kom med drygt två minuter kvar av ordinarie matchtid. Alexander Nunez Cona slog en frispark in i straffområdet där Erol Demir stod perfekt placerad och kunde nicka bollen i mål.

– Vi kom inte upp i normal standard överhuvudtaget, var alldeles för passiva över hela planen, gick inte in i press och blev överspelade av ett skickligt MABI, sade Jonas Danielsson.

Målvakten Festim Bytyqi fick ta på sig skulden för 0-2-målet, men det var ändå hans räddningar som gjorde att IFK Malmö inte förlorade den här matchen med större siffror. Det var därför självklart att han skulle bli utnämnd till matchens lirare av ifkmalmo.com.

– Visst gjorde han några fina räddningar, det kan man inte ta ifrån honom, Efter en sådan här bedrövlig match har jag annars oerhört svårt att överhuvudtaget kunna berömma någon eller se något som skulle kunna vara positivt, suckade Jonas Danielsson.

Det var alltså inte mycket att glädjas åt i IFK Malmö där det knappast fanns utrymme för någon "Bättre och bättre dag för dag" efteråt.

Hos Malmö Anadolu sjöngs det däremot högt i omklädningsrummet efter matchen. Glad och samtidigt ordentligt stolt var också tränaren Nils-Erik ”Nisse Bagare” Persson som delade ut pluspoäng till både höger och vänster.

– Vi spelade mycket bra, men skulle ha gjort några mål till för att ha sluppit den lilla spänningen som fanns. Så länge vi lirade boll och inte fegade kunde dock inte IFK Malmö göra någonting, sade Nils-Erik Persson, som menade att grunden till segern lades i och med att man vann mittfältet.

– Det gav snabba uppspel till forwards, samtidigt som vår backlinje tyckte om deras långa bollar. Martin Ingelsson bara sprang och sprang, undrar hur många meter det egentligen blev under matchen, funderade MABI-tränaren.

Redan på onsdag spelar IFK Malmö igen hemma mot Öster. Efter att ha fått sitt tredje gula kort är mittfältaren Zoran Jovanovic avstängd i den matchen, men i sin tur är anfallaren Måns Sörensson tillbaka efter avtjänat straff. Något som kan behövas med tanke på det offensiva spelet mot MABI.

STARTELVORNA

Malmö Anadolu BI (4-4-2): Phillip Calington – Christian Andersson, Andréas Persson, Fredrik Nilsson, Erol Demir – Johan Åkesson, Martin Ingelsson, Alvaro Olguin (lk), Alexander Nunez Cona – Niclas Öberg, Liridon Rrustemaj. Avbytare: Murat Kücükvardar (Liridon Rrustemaj 78), Fredrik Jönsson, Medin Zekmani, Sami Güngör, William Tonji Ngounou.

IFK Malmö (4-4-2): Festim Bytyqi – Dan Mårtensson, Ivan Milosevic, Philip Milenkovic, Martin Abrahamsson – Magnus Bönnemark, Joakim Persson (lk), Zoran Jovanovic, Daniel Jovanovic – Jörgen Svensson, Blerim Mullici. Avbytare: Ahmedin Sudic (Ivan Milosevc 26), Joakim Svensson (Joakim Persson 60), Tobias Rosenlind (Magnus Bönnemark 73), Demokrat Maxhuni, Magnus Ringdahl (målvakt).

MATCHENS LIRARE

Malmö Anadolu BI: Martin Ingelsson.

IFK Malmö: Festim Bytyqi.