IFK Malmö förnedrat av Öster

En halvlek klarade nästjumbon IFK Malmö av att spela någorlunda jämnt med Östers IF i Söderettan. Men vad hjälpte det? Efter 0-5 i halvtid var matchen förstås avgjord och med 0-6 som slutresultat var ”di gule” förnedrat inför hemmapubliken på Malmö IP.

Det var dags att plocka fram blåstället och arbeta oerhört hårt mot Öster använde man som klyscha i IFK Malmö före matchen. Hårt jobb var det dock inte tal om förrän efter pausen och då var det sedan länge försent.

– Så här stor skillnad är det inte mellan lagen i normala fall. Visst är Öster ett bra lag, men vi var långtifrån där vi ska vara och tappade vårt koncept helt, sade Jimmi Olsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Med bara drygt tio minuter att samla sina tankar på efter slutsignalen var det inte tal om någon utförligare analys om vad det var som gick snett.

– Vi hade ett snack i måndags då alla var revanschsugna för den bleka insatsen mot MABI och därför är detta både svårt att förklara, och förklara bort. För mig går gränsen vid 0-5 och 0-6 kan man kalla för förnedring.

Förhoppningarna om att "gulingarna" skulle göra en bättre match än i derbyt för bara tre dagar sedan kom av sig redan på ett tidigt stadium.

Spelet var nämligen minst lika uselt som då. Det var bara det att den här gången var Festim Bytyqi i IFK-målet inte lika bra med på noterna, samtidigt som Öster var högeffektivt under de första 45 minuterna av matchen.

Efter dryga kvarten satte försvarare Mario Vasilj 0-1 på en cykelspark – och det var bara början på förnedringen som tog rejäl fart fem minuter senare.

Inom loppet av bara 19 minuter gjorde nämligen argentinaren Tomas Petry tre mål – ett hattrick – i den röda Östertröjan. Det var inte heller vilka mål som helst utan riktiga klassmål, även om han fick god hjälp av ett vidöppet IFK-försvar.

Först nickade han in 2-0 högt utom räckhåll för IFK Malmö-målvakten Festim Bytyqi. Tio minuter senare gjorde han – halvliggandes – 3-0 på volley och fem minuter före pausvilan rullade han in 4-0 på ett friläge.

Med klockan på drygt 40 minuter kom också 5-0. Den här gången var det mittfältaren Daniel Petersson som höll sig framme på en egen retur och lobbade in bollen över Festim Bytyqi som stod alldeles för långt ute.

– De flög förbi oss helt enkelt. Många enkla felbeslut och passningar som vi slog bort om vartannat. Vi ska dock inte skylla allt på fyrbackslinjen utan vi försvarar oss som ett lag, konstaterade Jimmi Olsson med en djup suck.

Efter 0-2 gick Martin Abrahamsson, som startade till vänster i backlinjen, upp på innermittfältet. Samtidigt fick Dan Mårtensson flytta ner som högerback och Ahmedin Sudic gå över till den andra kanten där han var så framgångsrik under fjolåret.

Sudic fick förtroendet halvleken ut då han ersattes av Joakim Svensson. Detta gav en viss förbättring för IFK Malmö som spelade någorlunda jämnt med Öster, som dock givetvis drog ner på tempot och inte var full koncentrerade efter att ha gått upp i ledning med 5-0.

– Vi pratade under pausen om att visa hjärta och att försöka komma ifrån matchen med lite av hedern i behåll. Det tycker jag att vi till viss del lyckades med och killarna ska därför ha heder av att de stod upp i andra halvlek, sade Jimmi Olsson.

Den andra halvleken skulle trots detta vinnas av Öster. Tomas Petry nöjde sig inte med de tre målen i första halvlek utan spädde på med ytterligare ett då han i den 70:e minuten nickade in 6-0 över målvakten Festim Bytyqi.

IFK Malmö var dock nära att reducera. Först träffade Daniel "Bato" Jovanovic ribban med en frispark och med sex minuter kvar sköt Blerim Mullici en straff rakt på Östermålvakten Fredrik Malmkvist som också var talande för matchen som helhet.

Med ett 70-tal samarbetspartners inbjuda till en träff i samband med matchen hade IFK Malmö hoppats kunna bjuda på en seger. Istället fick de vandra hemåt efter den största gula förlusten i seriesammanhang på många år.

– Många var och tittade, eller det var i varje fall fler än vanligt och därför var det tråkigt att det här skulle behöva hända, suckade Jimmi Olsson.

Redan på lördag ska IFK Malmö spela borta mot Skärhamns IK som ligger fyra poäng före och två placeringar ovanför nedflyttningsstrecket.

– Det är ett fysiskt lag som spelar på en liten plan och det kanske passar oss bättre i det här läget. Vi får ta på blåställen, komma mer in på kroppen och helt enkelt arbeta oss fram till en bra match, avrundade Jimmi Olsson.

STARTELVORNA

IFK Malmö (4-4-2): Festim Bytyqi – Ahmedin Sudic, Ivan Milosevic, Philip Milenkovic, Martin Abrahamsson – Magnus Bönnemark, Dan Mårtensson (lk), Måns Sörensson, Daniel Jovanovic – Jörgen Svensson, Blerim Mullici. Avbytare: Joakim Svensson (Ahmedin Sudic 46), Tobias Rosenlind (Martin Abrahamsson 71), Demokrat Maxhuni (Daniel Jovanovic 80), Viktor Larsson, Magnus Ringdahl (målvakt).

Östers IF (4-4-2): Robin Malmkvist – Månz Karlsson, Mario Vasilj, Fredrik Bild (lk), Tyler Hughes – Stefan Karlsson, Enes Smajlovic, Patrick Nilsson, Daniel Petersson – Thorhallur Einarsson, Tomas Petry, Avbytare: Elmin Nurkic (Daniel Petersson 46), Marcus Nobell (Patrick Nilsson 57), Alexander Henningsson (Tomas Petry 73), Fredrik Petersson,  Rasmus Rydén (målvakt).

MATCHENS LIRARE

IFK Malmö: Daniel Jovanovic.

Östers IF: Tomas Petry.