IFK Malmö lyfter i Söderettan

Två raka segrar och inte en förlust på tre matcher. Det verkar ha lossnat för IFK Malmö som i och med söndagens 2-1 (1-1)-vinst borta mot Motala AIF är över Söderettans nedflyttningsstreck för första gången sedan den sjätte omgången.

Ett trendbrott var det på flera sätt. På de fyra tidigare bortamatcherna i år hade "di gule" plockat en enda poäng och den gula tränarduon Jimmi Olsson-Jonas Danielsson hade all anledning att dra upp smilbanden.

– Det hade varit stöld om det inte hade blivit tre poäng häruppe. Vi var bättre än dem från första minuten och de hade i stort sett inte mer än målet, som heller inte var någon egentlig målchans, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, ifkmalmo.com.

Efter drygt tio minuter kom Andreas Högberg igenom och rullade in bollen för Motala. Det var bara det att målet aldrig godkändes då Tobias Johansson befann sig i offsideposition och därefter tog IFK Malmö över helt.
 
Blerim Mullici och framförallt 16-årige Tobias Rosenlind öppnade upp Motalaförsvaret gång på gång. Det var stora ytor för IFK Malmö att jobba på och man skapade mängder av målchanser.
 
Utdelningen dröjde till den 22:e minuten. Magnus Bönnemark kom med ett precist inlägg från höger in i straffområdet där Måns Sörensson mötte upp och nickade in 1-0-målet, helt utan chans för Motala AIF-målvakten Rickard Göthberg.
 
– Han hade i stort sett bara att böja på huvudet efter Magnus Bönnemarks fina inlägg. Det var således inget svårt läge, men det gäller att göra målen också, påpekade Jonas Danielsson
 
Med det spelet som IFK Malmö hade borde man ha sedan ha kunnat hålla tätt. Arsim Gashi i Motala ville dock annat. Med drygt 26 minuter spelade slet han sig loss och lyfte bollen enkelt – alldeles för enkelt – över Magnus Ringdahl i IFK-målet.
 
Arsim Gashi hade en oerhört snäv vinkel och det var nog mer tur än skicklighet att bollen gick in i det läget.
 
– Målet verkade konstigt. Jag vill inte uttala mig om Magnus Ringdahls ingripande, men det var märkligt hur han lyckades få in bollen ur nästan ingen vinkel alls, konstaterade Jonas Danielsson.
 
Jimmi Olsson och Jonas Danielsson hade, trots ett oavgjort halvtidsresultat, bara positiva saker att säga om den första halvleken.
 
– Det var säsongsbästa. Vi spelade en riktigt bra anfallsfotboll, rullade upp dem och hittade ytorna i deras backlinje på ett bra sätt, sade Jimmi Olsson.
 
Två minuter in på den andra halvleken var Motala inte långtifrån ett ledningsmål, men istället vände matchen åter till IFK Malmös fördel och spelövertaget under den första halvtimmen var stort
 
En knapp kvart tog det innan det stod 2-1 till IFK Malmö. Blerim Mullici tog sig inåt i planen och sköt strax innanför straffområdet. Bollen ändrade riktning på en försvarare och ställde helt Motala AIF-målvakten Rickard Göthberg.
 
Eller? Det rådde en viss förvirring om vem som hade gjort målet. Blerim Mullici fick det först, men efter matchen kom det fram att det i verkligheten var IFK-mittfältaren Demokrat Maxhunis som därmed gjorde sitt andra seriemål i den gula tröjan.
 
– Bollen ändrade inte riktning på en försvarare, utan den touchade faktiskt Demokrat Maxhunis bröst, förklarade Zoran Jovanovic som såg situationen allra bäst och det visade sig också stämma efter kontroll hos domaren Jonas Hagberg.
 
Under den sista kvarten försökte Motala att lyfta laget och lät målvakten Rickard Göthberg följa med upp i några sista desperata försök att nå kvittering. Det var bara det att man aldrig var riktigt nära.
 
– De hade en del boll när vi blev trötta och bara det gjorde att man blev orolig. Det är lätt hänt i röriga situationer att det kan bli straff och därför kunde vi inte vara helt lugna förrän det var över, menade Jonas Danielsson.
 
IFK Malmö var för den sakens skull inte ofarligt och var flera gånger nära att näta på någon av sina snabba omställningar.
 
– Det var riktigt bra omställningar, det var bara någon feltousch som gjorde att vi inte nådde ända fram.
 
Slutkvarten till trots var resultatet i underkant. Sammanlagt hade IFK Malmö tre stolpträffar, en nick av Zoran Jovanovic och ett friläge av Blerim Mullici före pausvilan, samt ett skott av Måns Sörensson i matchens slutskede.
 
Segern var övertygande. Inte bara för spelet utan för att man gjorde det med två juniorer från start, Tobias Rosenlind och Demokrat Maxhuni, som inte ens är permanent uppflyttade i A-truppen.
 
– Som helhet en strålande match och det känns som vi är alltmer på rätt väg. Spelarna har i de tre senaste matcherna ställt upp och jobbat för varandra till hundra procent, vilket har gett resultat, kommenterade Jimmi Olsson.
 
Tobias Rosenlind var dessutom, liksom han var i bortamatchen mot Skärhamns IK, matchens lirare.

– Den lilla skiten, det han gör i match efter match är oerhört imponerade, berömde Jonas Danielsson.

En som alltid är bra är mittbacken Jörgen Svensson. Det var han även i den här matchen där såg till att hålla ihop styrkorna där bak, var stabil och rensade undan de flesta av bollarna som dök ner i backlinjen.

STARTELVORNA

Motala AIF (4-4-2): Rickard Göthberg – John Erlandsson, Thomas Johansson (lk), Mate Dujilo, Simon Svensson – Niklas Högberg, Andreas Högberg, Cheick Diallo, Holm Kühl – Arsim Gashi, Tobias Johansson. Avbytare: Henrik Nilsson (John Erlandsson 46), Jens Götberg (Simon Svensson 85), Shaban Jusufi (Holm Kühl 85), Ola Grändås, Tobias Tesell (målvakt).

IFK Malmö (4-4-2): Magnus Ringdahl – Dan Mårtensson (lk), Ahmedin Sudic, Jörgen Svensson, Joakim Svensson – Magnus Bönnemark, Tobias Rosenlind, Zoran Jovanovic, Demokrat Maxhuni – Måns Sörensson, Blerim Mullici. Avbytare: Tobias Liljewall (Demokrat Maxhuni 68) Ismail Güven (Zoran Jovanovic 79), Karim El hage (Blerim Mullici 85), Dzevad Nezirevic, Festim Bytyqi (målvakt).

MATCHENS LIRARE

Motala AIF: Rickard Göthberg.

IFK Malmö: Tobias Rosenlind.