IFK Malmö skakade FC Trollhättan

Stolpen och ribban var i vägen för bottenkrigande IFK Malmö i söndagens match mot serieledande FC Trollhättan. Mål på ett av de utsökta lägena hade förmodligen räckt till poäng istället för att snöpligt förlora med uddamålet, 0-1 (0-1).

En poäng hade också på alla sätt varit välförtjänt för "gulingarna" som i och med förlusten fortfarande är kvar under nedflyttningsstrecket i Söderettan.

– Det känns surt att inte ens få en poäng med sig. Vi hade ju förutom träträffarna ett antal heta chanser, fler än vad FC Trollhättan hade, och skulle definitivt inte ha förlorat, sade Bo Mårtensson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Efter en trevande start hade IFK Malmö en kvart där man spelade en riktigt bra anfallsfotboll. Det var också här de två träffarna i trävirket, som kunde ha gett "di gule" den starten som man väl hade behövt på matchen, kom.

Först träffade Robert Kjellin ribban efter en hörna i den 20:e minuten och 13 minuter senare var det Blerim Mullicis tur. Mullici kom helt fri, siktade mot det bortre hörnet och fick se bollen rulla mot mål. Det var bara det att istället för 1-0 gick bollen i stolpen och studsade ut.

Fotbollen är inte alltid logisk och i den 35:e minuten var det istället FC Trollhättan som tog ledningen. Lagkaptenen Per Eriksson såg en lucka och sköt i mål från 25 meter, helt otagbart för IFK-målvakten Magnus Ringdahl.

– Vad ska man säga? Det är bara för typiskt. Först hade vi två utsökta lägen och så fort de fick minsta lilla chans kunde de göra ett riktigt skitmål, suckade Bosse Mårtensson.

Under den andra halvleken spelade FC Trollhättan kontrollerat fram till den sista kvarten. Efter det var såväl Zoran Jovanovic, Daniel Jovanovic som Viktor Larsson framme och oroade, dock utan att lyckas få in kvitteringsbollen.

– Vi spelade på chans sista halvtimmen och det blev en del hawaifotboll. Det blev därför några lägen i slutet, till exempel hade Viktor Larsson bara behövt få en tå på en boll för att det skulle ha varit kvitterat, konstaterade Bo Mårtensson.

IFK Malmö presterade inte samma sprudlande anfallsfotboll som förra helgen mot Carlstad United – men det hade sin förklaring.

– Det är förstås lättare att spela anfallsspel mot ett långsamt försvar. Trollhättan hade ett betydligt tätare försvar, även om vi ändå tilläts skapa en hel del lägen, åtminstone fyra mycket vassa chanser, förklarade Bo Mårtensson.

Trollhättan skapade däremot inte mycket mot ett IFK Malmö-försvar som var flera klasser bättre än bara för en dryg vecka sedan. Mittbacksparet Robert Kjellin-Jörgen Svensson var klockrent och släppte inte förbi många bollar.

– Defensivt var det helt klart ett stort steg framåt. Målet de gjorde berodde inte heller på att de spelade sig igenom vårt försvar, utan kom på ett långskott, sade Bo Mårtensson, som trots förlusten hade all anledning att se positivt på fortsättningen.

– Det är bara att spotta i nävarna och ta nya tag. Jag är rejält optimistisk för fortsätter så här kommer vi att plocka många poäng framöver.

Närmast åker IFK Malmö på lördag till Göteborg för bortamatch mot Västra Frölunda IF.

STARTELVORNA

IFK Malmö (4-4-2): Magnus Ringdahl – Philip Milenkovic, Robert Kjellin, Jörgen Svensson, Carl Philip Brandgård – Blerim Mullici, Dan Mårtensson, Joakim Persson (lk), Daniel Jovanovic – Måns Sörensson, Zoran Jovanovic. Avbytare: Viktor Larsson (Dan Mårtensson 62), Demokrat Maxhuni (Blerim Mullici 71), Magnus Bönnemark (Philip Milenkovic 88), Joakim Svensson, Festim Bytyqi (målvakt).

FC Trollhättan (4-4-2): Rickard Johansson – Petter Digneus, Darko Matijevic, Fredrik Olsson, Rickard Nilsson – Kemajl Avdiu, Per Eriksson (lk), Andreas Wiklund, Ali Mohammadian – Martin Scherdin, Kim Roger Strand. Avbytare: Robert Pettersson (Kemajl Avdiu 66), Bilgin Aliosman (Ali Mohammadian 77), Henric Svensson (Kim Roger Strand 88), Daniel Andersson, Rickard Andersson (målvakt).

MATCHENS LIRARE

IFK Malmö: Jörgen Svensson.

FC Trollhättan: Rickard Nilsson.