Det gick alldeles för enkelt till när bottenkrigande IFK Malmö på lördagen åkte på sin andra raka förlust i Söderettan. "Gulingarna" stod inte upp i alla moment och fick se tre bollar slinka in i bortamatchen mot Västra Frölunda IF.

Sju minuter, lite drygt. Mer tog det inte för IFK Malmö att släppa in sitt första mål på Ruddalens konstgräs. Efter det klarade "di gule" aldrig av att komma tillbaka målmässigt och föll med klara 0-3 (0-2) i en match som man snarast bör glömma.

– Jag är fruktansvärt besviken, framförallt över att vi gav dem initiativet direkt. Vi visste att de skulle satsa på en aggressiv press från start och ändå vek vi ner oss alldeles för lätt, sade Bo Mårtensson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Således var det viss skillnad på förlusten förra helgen mot serieledande FC Trollhättan och nederlaget mot Västra Frölunda IF.

FC Trollhättan var rejält skakat i den matchen och IFK Malmö borde ha fått minst en poäng med sig. Men mot Västra Frölunda var försvarsspelet över hela planen inte alls på samma nivå och då gick det också rent åt skogen.

Moses Ssewankambo, som var ensam anfallare i Västra Frölunda, såg tidigt till att oroa det gula försvaret. Redan i den åttonde minuten kom också 1-0 efter att Ssewankambo slitit sig fri och placerat bollen till höger om Festim Bytyqi i IFK-målet.

– Det var den uppförsbacken som vi definitivt inte ville ha på den här redan på förhand tuffa bortamatchen. Spelarna visade inte den rätta karaktären och det såg på tok för passivt ut, konstaterade Bosse Mårtensson.

Efter det målet vaknade "di gule" något. En riktigt het kvitteringschans i samband med en tilltrasslad situation inne i straffområdet var dock allt man orkade vaska fram.

Det var då ett andra baklängesmål föll för ett stillastående IFK Malmö. Inhopparen Ivan Ottordahl fick bollen serverad framför fötterna på sig efter en stolpretur och hade därefter bara att enkelt sätta den i det bortre hörnet av målet. Matchen var då bara drygt 27 minuter gammal.

Mitt inne i en bra IFK-period, där Måns Sörensson hade varit nära att reducera på ett friläge, kontrade Västra Frölunda och 3-0 var ett faktum i den 65:e minuten. En hörna nådde in i straffområdet, målvakten Festim Bytyqi boxade ut och på returen kunde Alexander Angelin lobba bollen i mål.

– Vi spelade upp oss efter 0-1, men sedan fortsatte de att få sina mål alldeles för enkelt. Efter att de hade gjort trean kändes det som förgjort för vår del.

Normalt är ett lag som förlorar med 0-3 tämligen underlägset. Det var IFK Malmö inte. Under en halvtimme, den sista kvarten i första halvlek och den första kvarten i andra halvlek, hade de till och med ett visst spelövertag, medan det resterande matchtid var ganska jämnt.

– Vi spelade som vi skulle under en period. Tyvärr var vi däremot alldeles för ojämna och pendlade mellan att spela en väldigt bra och en väldigt dålig fotboll, menade Bosse Mårtensson.

Tio seriematcher återstår och på dessa lär det behövas minst fem gula vinster om det ska bli spel i Söderettan även under nästa säsong. Det är med andra ord inte mycket till marginaler kvar och det är inget som IFK-tränaren hymlar om.

– Spelarna måste upp en nivå och visa karaktär för nu kommer det att bli vinna eller försvinna i stort sett varje match. Närmast är det Skärhamns IK på hemmaplan och i den matchen har vi knappast råd att tappa några poäng.

Få spelare i IFK Malmö kunde kvittera ut något överbetyg efter insatsen på Ruddalen. Dan Mårtensson gjorde dock en bra match på mittfältet, liksom Jörgen Svensson, som sina vana trogen, agerade oerhört stabilt i backlinjen.

STARTELVORNA

Västra Frölunda IF (4-5-1): Erik Dahlin – Anildo Spencer (lk), Petter Björlund, Muhamed Ali Khan, Krister Ucar – Erik Johannessen, Alexander Faltsetas, Vladimir Majdandzic, Fernando Fuentes, Alexander Angelin – Moses Ssewankambo. Avbytare: Ivan Ottordahl (Vladimir Majdandzic 25), Kristian Olausson (Alexander Angelin 77), Kutshi Moilo (Erik Johannessen 80), Hadi Hamzeh, Peter Paananen (målvakt).

IFK Malmö (4-4-2): Festim Bytyqi – Carl Philip Brandgård, Robert Kjellin, Jörgen Svensson, Joakim Svensson – Blerim Mullici, Magnus Bönnemark, Dan Mårtensson (lk), Daniel Jovanovic – Måns Sörensson, Zoran Jovanovic. Avbytare: Ahmedin Sudic, Demokrat Maxhuni (Magnus Bönnemark 46), Viktor Larsson (Blerim Mullici 75), Edis Djugumovic, Magnus Ringdahl (målvakt).

MATCHENS LIRARE

Västra Frölunda IF: Muhamed Ali Khan.

IFK Malmö: Jörgen Svensson.