IFK Malmös P95, de regerande mästarna i P13 Sydvästra grupp A, vann höstpremiären mot Lunds BK med klara 4-0 (1-0).

Ett avslappnat IFK Malmö kom till spel i söndagens höstpremiär, kanske lite väl avslappnat sett till hur den trevande inledningen såg ut.

– Ja, vi måste ha bättre skärpa redan från start. Det kunde mycket väl ha stått 1-1 om inte Nils (Löfberg) i målet stått i vägen. Vi måste vara på gång direkt och vi måste gå igenom detta på träningen redan nu på måndag. Vi vann trots allt med 4-0 efter att ha spelat upp oss rejält i andra halvlek, sade Robert Sörensson, assisterande tränare för IFK Malmös P95.

Inledningen bjöd inte på något bra spel från "di gule" eftersom flera spelare hade svårt med att hitta sina positioner, både när laget anföll och när laget agerade i försvar. Det blev många och långa löpningar som enkelt hade kunnat undvikas genom att "läsa av spelet" i god tid och att vara rätt plats vid rätt tidpunkt.

Beröm ska spelarna dock ha då de utan att tveka sprang och sprang. I försvarsspelet är det ett fantastiskt kollektiv med elva spelare som hjälps åt med att pressa, ge understöd och kommunicera.

Laget hade också för dagen valt att vila två viktiga mittfältskuggar, Isak Listring och Lukas Dahlström, inför onsdagens viktiga match i Malmömästerskapet mot IF Limhamn Bunkeflo 2007, och den i första kvarten märktes tyvärr detta mycket tydligt.

När så Nils Löfberg svarat för två utmärkta räddningar och när duktiga Adam Nordkvist tog tag i dirigentpinnen på mitten med hjälp av Safet Besic och Joy Hossain kunde "di gule" börja bestämma matchbilden. Några läckra instickare hittade fram till både Dino Mesic och Hassen Lagoun utan att resultera i något ledningsmål.

Nästan 17 minuter var spelade då Safet Besic hittade fram till nyförvärvet Stefan Vagic som fortsätter att leverera i höst, 1-0. Därefter följde en period i knappt tio minuter som var ganska jämn innan IFK Malmö åter tog kontroll över matchen, strax före pausvilan.

Under halvtidsvilan pratade vi om våra positioner, och hur vi skulle kunna bli ännu farligare framåt och säkrare bakåt. Bakåt täppte "di gule" till rejält efter paus då Lunds BK inte noterades för ett enda avslut sedan första halvlek.

Framåt blev det också bättre, med bättre fart, mera precision i passningarna och framförallt att spelarna äntligen hittade sina positioner och därmed blev laget effektivare och rakare i anfallsspelet. Dino Mesic hade bland annat ett skott i stolpens insida efter Nigel Jackmans fina instick.

Tolv minuter in på den andra halvleken stod det ännu 1-0, även om hemmalagets ledning borde ha varit med minst två, tre mål ytterligare. Dino Mesic togs hårt i en duell, protesterade mot en utebliven frispark och fick följaktligen en varning för detta (utvisning i fem minuter).

 
Laget formerade om sig snabbt till 4-4-1 och Lunds BK tilläts fortfarande inte komma till avslut. Tvärtom så var det "di gule" som under utvisningsperioden vaskade fram två riktigt heta chanser.

Först sköt Edwin Adolfsson strax utanför kryssribban och sedan var det dags för Stefan Vagic, ensam med målvakten, att spela rakt till vänster vilket gav Nigel Jackman öppet mål. Tyvärr blåstes målet av för felaktig offside. Det hör till spelet och att spelarna lät bli att protestera innebar att de snabbt dragit lärdom av Dino Mesics varning.

Minuten efter att laget blivit fulltaligt kunde Dino Mesic prickskjuta i den bortre burgaveln efter fin framspelning av Adam Nordkvist, 2-0. Matchen kändes avgjord och IFK Malmö valde att stänga matchen och satsa på snabba omställningar, vilket laget med gjorde med stor framgång.

Två minuter från slutet var det dags för Stefan Vagic att näta för andra gången i matchen, 3-0. Sekunder efter avspark rann Stefan Vagic igenom med bollen, ensam med målvakten kunde han spela rakt till höger och Dino Mesic fick göra ett regelrätt mål, 4-0.

"Di gule" hade fullständig kontroll på matchen efter ledningsmålet i den 17:e minuten och dominerade stort i andra halvlek, utan att glänsa allt för mycket. Det såg stabilt ut och i andra halvlek var samtliga spelare mer eller mindre felfria.

Avsluten stannade vid 16-3 och hela 11-0 i andra halvlek. En gedigen premiärmatch med många mål framåt och noll insläppta. Laget har inte förlorat en match sedan i april. På onsdag ämnar laget förlänga denna fina svit.

Matchen spelades 2×30 minuter.

Startelvan (4-3-3): Nils Löfberg – Dardan Behrami, Edwin Adolfsson, Shadi Romi, Alaa Ahmed – Joy Hossain, Adam Nordkvist, Safet Besic – Stefan Vagic, Nigel Jackman, Dino Mesic. Avbytare: Benjamin Blomberg, Hassen Lagoun, Marko Krsmanovic, Nermin Krupic, Oscar Hansson.
 
Matchens lirare: Adam Nordkvist.