IFK Malmö har inte tagit lärdom

Det spelar ingen roll hur väl bottenkrigande IFK Malmö är med ute på planen. Släpper man till tre enkla mål – alla på fasta situationer – blir det sällan några poäng och sådant var fallet även i onsdagens 1-3 (0-1)-match borta mot Söderettans tabelltvåa Östers IF.

Den gule tränaren, Bo Mårtenssons, blick var tom när han till ifkmalmo.com och den övriga samlade presskåren skulle summera sina intryck efter matchen i Växjö.

– Jag är jäkligt besviken. Här tycker jag att vi hade goda förhoppningar om poäng, men tyvärr skänkte vi bort de möjligheterna genom att släppa in tre alldeles för enkla mål – igen. Det känns surt att göra det i match efter varje match.

Han hade så rätt. Och likt många matcher släppte IFK Malmö in tidiga mål även den här gången på ett – av regnet – tungsprunget Värendsvallen där linjerna fick kritas om strax före avspark. Ett arbete som försenade matchstarten med drygt fem minuter.

De gula spelarna var inte alls med till en början. Det första baklängesmålet var ett tydligt exempel. En hörna nickades undan, men Jabu Mahlangu kunde få fatt i bollen och spela in till Mario Vasilj som tog sig igenom försvaret och gjorde 1-0 i den åttonde minuten.

IFK Malmö spelade, efter att ha uppträtt svagt under de inledande 20 minuterna, upp sig utan att för den sakens skull komma till några heta målchanser.

En sämre start på den andra halvleken kunde man heller inte ha fått då Öster ökade på till 2-0 efter mindre än två minuters spel. Jabu Mahlangu satte en hörna precist mot första stolpen där Axel Johansson kunde nicka bollen i mål.

Det var då som "di gule" vaknade på allvar. Mittfältaren Magnus Bönnemark, som hade fått hoppa in redan i den 25:e minuten efter att Daniel "Bato" Jovanovic känt sig krasslig, var riktigt pigg och initiativrik ute på kanten.

Emellanåt fick IFK Malmö på en bra press mot Östermålet och i den 57:e minuten gav detta utdelning. Östers målvakt Rasmus Rydén misslyckades i en undanrensning, Magnus Bönnemark fick bollen och spelade fram till Blerim Mullici som, i en tilltrasslad situation, distinkt bredsidade i nät.

Nära, nära kvittering var det en stund senare då vänsterbacken Carl Philip Brandgård provade lyckan med ett skott som tvingade Rasmus Rydén till en mycket bra räddning.

– Det var en riktigt bra period för vår del och vi hade dem under en rejäl press. Men som bekant får man inte många chanser mot bra lag, utan det gäller att sätta dem som man får, menade IFK-tränaren Bosse Mårtensson.

Man blev varse det för i den 76:e minuten kunde Öster sticka upp och avgöra matchen. En frispark av Niclas Olausson lyftes in i straffområdet där Malmöbekante inhopparen Freddy Borg kom bakifrån och kunde vinkla in 3-1-målet.

Tre baklängesmål – samtliga på fasta situationer. Det retade nästan gallfeber på IFK Malmös tränare Bosse Mårtensson som återkom till samma sak – gång på gång – i sin matchanalys.

– Vi har tränat mycket på det och får ändå inte till det. Det hjälper inte att vi tar kampen på planen och spelar jämnt i övrigt, när vi ska falla på sådana enkla mål. Ett topplag som Öster är förstås duktigt när det väl är i medvind.

Målskytten Blerim Mullici, som även drog på sig sitt tredje gula kort för säsongen och därmed är avstängd i nästa match mot Motala AIF, var inne på samma linje.

– Det ville sig inte riktigt. Man har inte råd med enkla misstag om man vill rå på Östers IF som till sist ändå vann den här matchen fullt välförtjänt. Vi gräver dock inte ner oss för det här, är ändå i god form efter segern mot Skärhamn och siktar på tre nya friska poäng på söndag.

Blerim Mullici utsågs av arrangören till matchens lirare i IFK Malmö. Han hade dock – enligt ifkmalmo.coms sätt att se det – flera spelare framför sig och bäst av alla var inhopparen Magnus Bönnemark som därmed också fick hemsidans pris.

På det centrala mittfältet gjorde MFF-lånet Robin "Tomelilla" Nilsson och Zoran Jovanovic en bra match.

En seger i söndagens hemmamatch mot Motala AIF vill nog till för IFK Malmö. Efter att merparten av bottenkonkurrenterna vunnit eller plockat poäng på onsdagen är "gulingarna" nu åter nästjumbo och har två poäng upp till "säker" mark.

STARTELVORNA

Östers IF (4-3-3): Rasmus Rydén – Stefan Karlsson, Mario Vasilj, Fredrik Bild (lk), Tyler Hughes – Jabu Mahlangu, Enes Smajlovic, Fredrik Petersson – Niclas Olausson, Tomas Petry, Axel Johansson. Avbytare: Freddy Borg (Tomas Petry 63), Thorhallur Einarsson (Enes Smajlovic 77), Daniel Petersson (Niclas Olausson 83) Månz Karlsson, Robin Malmkvist (målvakt).

IFK Malmö (4-4-2): Magnus Ringdahl – Dan Mårtensson (lk), Robert Kjellin, Jörgen Svensson, Carl Philip Brandgård – Daniel Jovanovic, Robin Nilsson, Zoran Jovanovic, Demokrat Maxhuni – Blerim Mullici, Måns Sörensson. Avbytare: Magnus Bönnemark (Daniel Jovanovic 25), Edis Djugumovic (Demokrat Maxhuni 64), Ahmedin Sudic (Zoran Jovanovic 81), Joakim Svensson, Festim Bytyqi (målvakt).

MATCHENS LIRARE

Östers IF: Mario Vasilj.

IFK Malmö: Magnus Bönnemark.