IFK Malmös P95 bortaslog Husie IF med 2-1 (2-1) i fredagens match i P13 Sydvästra grupp A där "gulingarna" åter tycktes ha hittat sitt snabba anfallsspel.

IFK Malmö hade varit inne i en orolig period fram till dagens segermatch. Spelet hade så här långt inte riktigt stämt, några spelare har haft lite svårt att hantera den något tuffare konkurrensen, några IFK-anhängare har fällt åsikter om precis allt, vilket inte heller skapat den arbetsro både ledare och spelare hade behövt.

En stor del av träningen den senaste veckan hade tillägnats spelglädjen, eftersom det var uppenbart att spelarna (som lag) plågats av prestationsångest. Mot detta finns det inga färdiga recept, utan endast olika metoder att använda i hopp om att komma över blockeringarna.

Uppladdningen inför matchen handlade om att varje spelare skulle lita på varandra och därmed utnyttja varandras fina färdigheter ute på planen genom att låta bollen gå tålmodigt mellan lagdelarna. Detta fick vi se mer eller mindre hela matchen och stundtals var det riktigt lysande spel av "gulingarna".

Knappt halvminuten var spelad innan IFK Malmö kunde vaska fram matchens första riktigt heta målchans, ett distansskott som gick strax utanför den bortre stolpen.

"Di gule" fortsatte i det höga tempo de så skickligt behärskade och hade flera fina chanser till ett ledningsmål innan Dino Mesic pricksköt i den bortre burgaveln i den femte matchminuten, 1-0. Framspelningen svarade Adil Hakimi för, i sin debut som utespelare (red. anm. Adil Hakimi var tidigare målvakt).

"Gulingarna" behöll sitt snabba passningsspel och attackerna avlöste varandra. Husie IF visade däremot upp ett fint försvarsspel, anförda av sin målvakt som ofta var snabbt ute och plockade upp insticken i straffområdet.

Med dryga kvarten spelad drog IFK på sig en något onödig frispark, drygt fem-sex meter utanför straffområdet till vänster. En Husie-spelare skruvade bollen över muren, helt otagbart för Nils Löfberg i IFK-målet – rakt in i krysset, 1-1.

FK Malmö fortsatte sitt fina spel framåt och bakåt växte backlinjen för varje minut. Dardan Behrami, ny mittback för dagen, visade sig få igång ett mycket effektivt samarbete med sin mittbackskollega Shadi Romi. Filip Koffi och Alaa Ahmed på kanterna var stundtals fenomenala.

I den 25:e matchminuten fick Stefan Vagic till ett fantastiskt inlägg som Adam Nordkvist kom högst på och sedan nickade stenhårt upp i nättaket, 2-1. Välförtjänt ledning för IFK Malmö som hade hela 8-2 i avslut på mål under den första halvleken. Många av anfallen iscensattes av trion Joy Hossain, Dino Mesic och Alaa Ahmed.

Under pausvilan pratades det om vilka saker vi kunde göra ännu bättre. Spelarna själv kom med uppslag och för första gången på mycket länge var det nu laget som gjorde klart för varandra, hur mycket de ville vinna, och att vi var IFK Malmö. Flera spelare klev fram, tog ansvar och visade ledaregenskaper.

I den andra halvleken dominerade "di gule" med större övertygelse och det enda avslutet Husie IF hade på mål under de sista trettio minuterna var en farlig frispark under de sju sista sekunderna. Trots IFK:s speldominans föll inga fler mål i matchen, och resultatet var – trots utmärkt Husie-försvar och strålande målvaktsspel – ändå i underkant. Grusunderlaget spelade säkert en viss roll.

Stefan Vagic var mycket bra idag, rörlig, explosiv och fysiskt mycket stark. Han fick fint understöd av Marko Krsmanovic som vann många luftdueller och vars fina form håller i sig. En annan strålande spelare var Dino Mesic som tog stort ansvar ute på planen och dirigerade laget många gånger fram till fina anfall.

De gula spelarna övertygade. Spelet var stundtals riktigt fint att titta på och tänker man tillbaka på onsdagens sorti ur cupen när samtliga spelare tjongade boll i 60 minuter, var denna match ett stort steg i rätt riktning. Mest minnesvärda var flera av "di gules" anfall som genomfördes på ett tillslag, oftast i fina väggspelskombinationer.

Laget är nu i tillfällig serieledning i en något haltande tabell och det bär vi med oss i tanken när vi går in nästa veckas intensiva träningsperiod.

Matchen spelades 2×30 minuter.

Startelvan (4-4-2):
Nils Löfberg – Adil Hakimi, Dardan Behrami, Shadi Romi, Alaa Ahmed – Stefan Vagic, Joy Hossain, Lukas Dahlström, Dino Mesic, – Hassen Lagoun, Marko Krsmanovic. Avbytare: Adam Nordkvist, Benjamin Blomberg, Filip Koffi, Safet Besic, Samim Saadat.

Matchens lirare: Dino Mesic & Stefan Vagic.