Räddningsplankorna blir allt färre för IFK Malmö i division 1 Södra. Trots 2-0-ledning fram till den 73:e minuten förlorade "gulingarna" söndagens viktiga bortamatch mot Norrby IF med 2-3 (1-0) och övertog därmed jumboplatsen i tabellen.

Det hade gått att höra en knappnål falla utanför "di gules" omklädningsrum där besvikelsen var enorm efter matchen. Med sex omgångar kvar att spela har klubben fyra poäng – i praktiken fem med tanke på målskillnaden – upp till en plats ovanför strecket och en degradering är ruskigt nära.

– Vi kan inte lägga av för detta, men visst är det ett tufft läge. Det är dock 18 poäng kvar att spela om och vi måste tro att vi fixar det här, sade Martin Abrahamsson, djupt bedrövad assisterande tränare i IFK Malmö, som i Bosse Mårtenssons semesterfrånvaro hade huvudansvaret, till ifkmalmo.com.

För IFK Malmö var det en förlust som sved ordentligt. Det här var deras match – hade i varje fall varit det den sista kvarten i första halvlek och fram till Norrbys reduceringsmål i den 73:e minuten som sedan gjorde två mål till innan klockan hade nått upp till 80.

Det första målet för "di gule" kom i den tredje stopptidsminuten i en första halvlek som såg ut att sluta mållös. En inövad variant där Daniel "Bato" Jovanovic slog en hörna fram till Robin ”Tomelilla” Nilsson som dök upp vid den bortre stolpen och nickade in 1-0.

Ett psykologiskt mål och direkt efter pausvilan var det IFK Malmö som hade initiativet i matchen. Det var nära flera gånger och i den 68:e minuten gjorde man 2-0. Daniel "Bato" Jovanovic hittade rätt med en djupledsboll till Måns Sörensson som kom fram längs kortlinjen och enkelt kunde sätta tvåan i nät.

Precis därefter bytte IFK Malmö ut nämnde Måns Sörensson, som hade drabbats av en sträckning i baksidan av låret, till förmån för Ahmedin Sudic och i det läget började det gå riktigt snett.

– Det är klart att vi gärna hade haft Måns Sörensson kvar på planen. Han kände dock av sträckningen redan under första halvlek och vi tyckte att det var bra att spara honom för framtida uppgifter, förklarade Martin Abrahamsson

Först reducerade Jimmy Arnesson till 1-2 på ett långskott från 25 till 30 meter i den 73:e minuten. Två minuter senare kvitterade inhopparen Björn Lundgren på en tilltrasslad situation i samband med en hörna och i den 80:e minuten avgjorde Daniel Eres på ett friläge.

Åtta minuter var alltså allt som det den gången tog för IFK Malmö att gå från en till synes stabil 2-0-ledning till förlust med 2-3.

– Tyvärr var den inte särskilt säker, även om det såg ut så ett tag. Vi skapade en hel del målchanser och det var bara det sista som saknades för att vi skulle ha avgjort i början av den andra halvleken, konstaterade IFK-tränaren Martin Abrahamsson.

Men när ifkmalmo.com ställde frågan om vad det egentligen var som hände – och upprinnelsen till detta – hade Martin Abrahamsson inget rakt svar.

– Jag vet inte riktigt, utan det är något som vi får analysera under veckan som kommer. Det var dock en del fötter som slog sig lite grann till ro och slutade springa.

Robin "Tomelilla" Nilsson, höstlånet från Malmö FF, gladde mest tillsammans med Daniel "Bato" Jovanovic. "Tomelilla" för ett hårt jobb under hela matchen och "Bato" för de två målpassen, samt en rätt bra match i övrigt.

Många fler poängtapp har IFK Malmö definitivt inte råd med om det i slutändan ska bli något nytt division 1-kontrakt. En seger i nästa söndags Malmöderby mot toppkrigande Malmö Anadolu BI är ett måste – till att börja med.

STARTELVORNA

Norrby IF (4-1-4-1): Niklas Bryngelsson – Gustav Nordmark, Albin Ohlin, Joakim Andersson, Carl Svensson – Staffan Torstensson (lk) – Anders Magnusson, Martin Arvidsson, Daniel Eres, Jimmy Arnesson – Martin Hansson, Avbytare: Nicklas Karlsson (Staffan Torstensson 32), Björn Lundgren (Martin Arvidsson 46), John Ragnar (Anders Magnusson 81), Vedad Aganovic, Mikael Karlsson (målvakt),

IFK Malmö (4-4-2): Magnus Ringdahl – Dan Mårtensson (lk), Robert Kjellin, Jörgen Svensson, Carl Philip Brandgård – Daniel Jovanovic, Robin Nilsson, Zoran Jovanovic, Magnus Bönnemark – Måns Sörensson, Blerim Mullici. Avbytare: Ahmedin Sudic (Måns Sörensson 69), Demokrat Maxhuni (Magnus Bönnemark 84), Edis Djugumovic (Robin Nilsson 89), Joakim Persson, Johan Elvström (målvakt).

MATCHENS LIRARE

Norrby IF: Daniel Eres.

IFK Malmö: Robin Nilsson.