IFK Malmö är inte uträknat

Många uppfattar IFK Malmö som ett gäng individualister. Så var det i varje fall knappast i söndagens Malmöderby mot Malmö Anadolu BI där det var den hetare viljan som gav "gulingarna" segern med 1-0 (1-0) i den tuffa kampen för ett nytt kontrakt i Söderettan.

De två senaste matcherna, där "di gule" har haft ledningen sent och ändå tappat, har det känts tungt och därför var det också viktigt att laget nu fick hålla nollan för första gången den här säsongen, även om det tog 21 omgångar.

– Jätteskönt att klara av de tre poängen vi var ute efter och att för en gång skull kunna hålla nollan. Det är värt mycket för självförtroendet när vi har haft en sådan här tung säsong, sade Bo Mårtensson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Och precis som han hade förutspått före matchen var det viljan som kom att fälla avgörandet. IFK Malmö kämpade frenetiskt under samtliga 90 minuter, medan Malmö Anadolu BI saknade det där lilla extra.

– Jag vill hylla kollektivet. Det var härligt att se att vi kunde spela som ett lag och inte bara som ett gäng individualister. Samtidigt hade det hade varit konstigt om vi inte hade haft den hetare viljan i den här situationen, konstaterade Bosse Mårtensson.

Han fick också medhåll av segerskytten Zoran Jovanovic.

– Det var en bra lagkänsla. Hela laget kämpade i 90 minuter, inte i 60-70 minuter som vi har gjort tidigare. Nu ska vi ta med oss känslan från den här matchen, vinna de fem matcherna som är kvar och fixa kontraktet.

Det var mycket inte kvar av den första halvleken när Zoran Jovanovic snyggt satte 1-0 i den andra stopptidsminuten.
Han stod själv för uppspelet, gav bollen till lillebror Daniel "Bato" Jovanovic som snabbt passade tillbaka och sedan var det bara att skjuta. Zorans skott var välplacerat och bollen letade sig in i det bortre hörnet av målet.

– Lillebror drog en gubbe i farten, gav mig bollen och därefter fanns det ingen anledning att tveka. Jag sköt och vad skönt det var att se den gå in, menade Zoran Jovanovic, som ologiskt gjorde målet under den halvtimmen i matchen då MABI låg på som mest.

Det var också Zoran – och lillebrorsan Daniel – som låg bakom det mesta i gul chansväg under matchen. Efter att ha krigat åt sig bollen på stopptid i den andra halvleken hade han lite för bråttom och sköt utanför.

– Den skulle jag ha passat, samt att nog skulle ha gjort ett mål till i en annan situation. Samtidigt kan det kvitta nu eftersom det viktigaste var att vi vann matchen, inte med hur många mål.

En storspelande Magnus Ringdahl i IFK Malmö-målet räddade hemmalaget från att hamna i underläge med ett par mål under den sista halvtimmen i första halvlek. Han fick därmed – även om han släppte in två korrekt bortdömda offsidemål – hålla nollan för första gången den här säsongen.

– Det var roligt att han fick visa sin kapacitet efter att ha haft en del oflyt. Med det här i ryggen kommer han bara att bli bättre, berömde Bosse Mårtensson, som tyckte att hans lag – till punkt och pricka – höll sig till den uppsatta taktiken.

– De har ett betongblock där bak med mittbackarna och defensiven på mittfältet. Vi behövde därför få upp fart i anfallsspelet för att få hål på dem och det lyckades vi med.

En del av eftersnacket handlade annars om hur många poäng som kommer att behövas för att klara sig kvar i division 1. MABI-tränaren Nils-Erik Persson drog till med att de – trots att det redan står på 32 poäng – skulle behöva tre till för att vara på den säkra sidan.

– Ska han göra mig orolig? Det skulle innebära 35 poäng och visst kan det bli så eftersom många bottenlag tar poäng, men 30-31 poäng ska normalt sett räcka för nytt kontrakt och det är dit vi siktar, betonar Bosse Mårtensson.

Många spelare var duktiga i IFK Malmö. En spelare överglänste dock de övriga och det var Robin "Tomelilla" Nilsson som gjorde ett, för att citera IFK-tränaren, "hästjobb" på innermittfältet där Joakim Persson också var tillbaka efter skada.

Närmast väntar ännu en i raden av måstematcher för IFK Malmö som på söndag bortamöter bottenkonkurrenten Torslanda IK.

STARTELVORNA

IFK Malmö (4-4-2): Magnus Ringdahl – Dan Mårtensson, Robert Kjellin, Jörgen Svensson, Carl Philip Brandgård – Daniel Jovanovic, Robin Nilsson, Joakim Persson (lk), Magnus Bönnemark – Zoran Jovanovic, Blerim Mullici. Avbytare: Demokrat Maxhuni (Magnus Bönnemark 80), Ahmedin Sudic, Edis Djugumovic, Karim El hage, Johan Elvström (målvakt).

Malmö Anadolu BI (4-4-2): Phillip Calington – Christian Andersson, Baskim Sopi (lk), Fredrik Jönsson, Erol Demir – Murat Kücükvardar, Andreas Persson, Alvaro Olguin, Alexander Nunez Cona – Fredrik Nilsson, William Tonji Ngounou. Avbytare: Liridon Rrustemaj (Fredrik Nilsson 51), Adem Özay (William Tonji Ngounou 65), Johan Åkesson (Alexander Nunez Cona 79), Medin Zekmani, Daniel Pode (målvakt).

MATCHENS LIRARE

IFK Malmö: Robin Nilsson.

Malmö Anadolu BI: Baskim Sopi.