IFK Malmös P95 fick bara oavgjort, 2-2 (0-0) i söndagens match borta mot Staffanstorps GIF i P13 Sydvästra grupp A och därmed är mästarlaget från i våras med största sannolikhet borta från guldstriden.

Historien skulle komma att upprepa sig – IFK Malmö skulle "bara" få till ett oavgjort resultat mot jumbolaget. Det samma hände i våras när laget endast grejade 2-2 (1-0) borta mot IFK Klagshamn. Då var skillnaden den att laget skapade väldigt lite framåt och spelade med lite fart i spelet. Idag spelade laget med fart och skapade hela 27 (!) målchanser, av vilka man enbart förvaltade två.

Det tog "di gule" bara 52 sekunder att vaska fram den första heta målchansen som en duktig målvakt i "Giffarnas" mål kunde tippa till en resultatlös hörnspark.

IFK Malmö slog an takten och hemmalaget bildade försvarsmur kring det egna straffområdet med samtliga tio utespelare. Trycket mot "Giffarna" var stundtals enormt, men detta blev målsumparnas dag. Hela 15-1 i avslut enbart i den första halvleken, varav 10 skott på mål.

Det blev också en dag med mycket offsideavblåsningar. "Di gule" sprang offside på varannan djupledsboll, hela 13 gånger. De flesta av gångerna hade kunnat undvikas. Tyvärr fick laget ett korrekt mål bortdömt för offside i den 20:e matchminuten.

Hassen Lagoun kom fri med målvakten, slog bollen via målvaktens utsträckta händer mot öppet mål. När bollen var på väg in i mål dök Stefan Vagic upp och petade bollen över mållinjen, men blev avblåst för offside. Det hade varit kul att få reda på vad som rörde sig i huvudet på domaren när han valde att blåsa offside i ett friläge – två "gulingar" mot en ensam hemmamålvakt.

Lagen gick mållösa till halvtidsvila och IFK Malmö visste vad de behövde förbättra inför den andra halvleken: variation, tidigare inlägg och avvaktande löpningar för att undvika offside.

Återigen blev det som i den första halvleken – många och långa bolltransporter där individen satte sig själv många gånger före laget. Valet att dribbla istället för att passa blev än mera påtagligt. Därmed skapades det än färre målchanser. Spelet blev förutsägbart och spelbredden försvann, men inte sånär lika mycket som vårt speldjup eftersom våra anfallare valde att falla ner till mittlinjen gång efter gång.

"Di gule" valde att med kvarten kvar formera om sig eftersom "Giffarna" avstod från att organisera några anfall. Laget bytte snabbt skepnad till 3-4-3 och knappt fyra minuter senare kunde Nigel Jackman trycka in bollen i mål, 1-0. Mycket rättvist med tanke på att det borde ha stått minst 8-0 till "gulingarna".

Ledningen stod sig i cirka 90 sekunder. En tafatt rensning på en hörnspark ledde till att hemmalaget kunde prickskjuta i Nils Löfbergs bortre hörn, 1-1.

IFK Malmö fortsatte att etablera sitt spel på offensiv planhalva och när Dino Mesic minuten senare drogs ner i straffområdet var det bara domaren – placerad tre meter bort – som undvek att se detta.

I den 55:e matchminuten fick så Dino Mesic ta hand om en frispark i hyfsat bra läge. Bollen gick över muren och snyggt in i det bortre krysset, 2-1. Snabbt återgick IFK Malmö till 4-4-2 och hoppades på att de tre rättvisa poängen skulle gå att bärga.

Hemmalaget ville annorlunda och när "di gule" tänkte ställa motståndarna offside – trots tydliga instruktioner om att spela djupt nere med backlinjen den återstående tiden – kunde en bitter kvittering åter inträffa.

"Gulingarnas"  backlinje lyfte och pressen på bollhållaren var obefintlig. Bollen for mot straffområdet mot en offsidestående spelare i Staffanstorp, men domaren lät spelet fortgå. Och då rör det sig om 2-3 meter offside. Nils Löfberg var sedan alldeles för sent ute. "Giffarna" rundande en chanslös IFK-målvakt och kunde göra 2-2.

Med två minuter kvar av matchen fanns det inte mer för IFK Malmö att göra. Årets andra plattmatch var ett faktum. Förvisso kan inte spelarna allena lastas för alla missade målchanser. Laget har trots allt den senaste tiden, på grund av olycklig matchläggning, förpassat åtskilliga gånger till att träna i halvmörker på en gräsplätt utan tillgång till mål. Utan skotträning kan inte ens mästarlaget visa upp bättre avslut än vad laget gjorde idag, då med hela 25 missade målchanser.

Det är enkelt att konstatera att mästarlaget från i våras är borta från guldstriden, trots att endast fyra poäng skiljer tabellettan Malmö FF åt från seriefemman IFK Malmö, nu med fyra omgångar kvar att spela. Klart att vi ännu har en god chans på topp-tre – som är vårt uttalade mål under hösten – men det krävs en bättre kollektiv insats redan på onsdag då laget bortaspelar mot Malmö FF (avspark klockan 18.30).

Matchen spelades 2×30 minuter.

Startelvan (4-4-2):
Nils Löfberg – Christian Addo, Alexandar Trifkovic, Shadi Romi, Dardan Behrami – Adam Nordkvist, Samim Saadat, Joy Hossain, Dino Mesic – Hassen Lagoun, Stefan Vagic. Avbytare: Lukas Dahlström, Marko Krsmanovic, Nigel Jackman, Oscar Hansson, Safet Besic.

Matchens lirare: Stefan Vagic.