IFK Malmös P95 förlorade onsdagens Malmöderby i P13 Sydvästra grupp A mot Malmö FF med 1-4 (0-4). Detta var "di gules" första förlust i seriesammanhang i år och den skedde i en match med två ansikten.

Matchen inleddes med två lag som direkt ville ta för sig, men det var ändå Malmö FF som efter bara ett par minuter enkelt började finna sin väg genom IFK:s sega försvar, gång efter gång.

I den sjunde matchminuten var försvaret helt överspelat och på en målvaktsretur kunde hemmalaget göra 0-1 från nära håll bakom en chanslös Nils Löfberg i IFK-målet. Två missade markeringar var IFK:s bjudning till matchens första mål.

Knappt två minuter senare kom det, som för många verkade vara en repris av det första målet, ett mycket billigt mål, 0-2. IFK Malmö var redan i brygga och det var snarare en fråga när det tredje målet skulle komma än om. Återigen slarvigt och passivt markeringsspel i försvaret och dessförinnan alldeles för tamt mittfältsspel.

IFK Malmö disponerade om lite i laget, men det ville sig inte riktigt. De tre anfallarna fick få bollar att jobba på, och de bollar de väl fick var svåra. Försvaret började få lite mer ordning, men det var på mittfältet IFK Malmö vägde lätt. Malmö FF var snabbare, mer beslutsamma och hungrigare på tre poäng.

När "di gule" så smått började arbeta sig tillbaka i matchen åkte laget på en kontring. Backlinjen var återigen överspelad och Nils Löfbergs misstro till backarnas förmåga denna dag gjorde att han valde en utrusning istället för att avvakta ett avslut, vilket ledde till en mycket fin lobb i ett tomt mål, 0-3. Ingen kan lasta målvakten eftersom det var glasklart att det var redan på mittfältet laget havererade och därefter i backlinjen.

Tre minuter senare fick vi så se en repris på de två första målen. Återigen dåligt mittfältsspel med alldeles för dålig aggressivitet. Dessutom misslyckad, eller utebliven, kommunikation och brist på ordnat markeringsspel av de två backarna till höger i backlinjen. Något behövde göras och det omgående.

Malmö FF var i stort sett ett lag med få brister och de hade minimerat sina misstag. Först på bollen, aggressiva i närkamperna och en rörlighet som "gulingarna" skulle kunna lära sig mycket av.

IFK Malmö hade släppt in fyra mål på 26 minuter – laget har aldrig tidigare släppt in fyra mål i en och samma match. Än mindre hade laget förlorat en seriematch under hela 2008. Något stod så klart inte rätt till, Och inte hjälpte det när Shadi Romi blev varnad (med femminutersutvisning som följd) i den 29:e matchminuten, drygt 90 sekunder före pausvilan.

"Di gule" såg ut som ett slaget lag i halvtid och spelarna fick också klart och tydligt besked att man alltid följer de fastställda uppgifterna på planen och rättar sig efter sina ledare. Är man inte beredd att göra detta så har man inte på planen att göra. Allt onödigt dribblande och krångel på planen behövde upphöra. Laget behövde aggressivitet, hjärta och en del portion stolthet att visa upp i andra halvlek.

Ut i andra halvlek kom ett nytt IFK Malmö, dock med tio man i ytterligare i tre och en halv minut. Knappt minuten var spelad när Joy Hossain hittade Stefan Vagic med en exakt djupledsboll och den snabbe anfallaren kunde slita sig loss från bevakningen och träffa stolpens utsida. Och så fortsatte spelet under de inledande minuterna. Ytterligare ett avslut för IFK Malmö och ett skott utanför för hemmalaget innan "gulingarna" åter var fulltaliga.

Domaren glömde dock bort femminutersutvisningen och först när spelarna påtalade detta i den 36:e matchminuten kunde IFK Malmö åter bli elva spelare på planen. Femminutersutvisningen hade förvandlats till en sju och en halv minut lång utvisning.

Några sekunder efter det att Shadi Romi hade återvänt in på planen blev det så dags för nästa femminutersutvisning. Denna gång visades Filip Koffi ut.

I drygt tjugo sekunder var IFK Malmö fulltaligt innan Dardan Behrami visades det gula kortet i motståndarnas straffområde med motiveringen: "såg ut som om han tänkte ta bollen med händerna". Spelet var oerhört jämnt och de vassaste målchanserna hade "di gule" hittills haft trots upprepade decimeringar av manskapet.

Dardan Behrami vinkades in av domaren och ytterligare fyra minuter senare ville domaren vinka in honom igen, men då påtalade uppretade IFK-ledare för domaren att de varit fulltaligt i fyra minuter och han behövde ha bättre koll på läget.

Nåväl, med fullt lag kunde IFK Malmö mycket rättvist trycka in bollen i mål. Nermin Krupic hittade fram till Dino Mesic som placerade bollen invid stolpen, 1-4. Tio minuter kvar att spela och "di gule" försökte sig på ytterligare mål.

Om första halvleken bestod av kvickt och smart spel av Malmö FF så var den andra halvleken IFK Malmös, trots att man i nästan 18 minuter spelade med en man kort. "Di gule" gjorde en mycket fin insats i den andra halvleken där både lagspel och hjärta visades upp i stora portioner.

Samim Saadat hade lekstuga på högerkanten i andra halvleken och visade på att många IFK-spelare är individuellt skickligare än många andra spelare i Malmöområdet.

Marko Krsmanovic gick från centerforward till högerback respektive innerback, och gjorde detta mycket bra. Med en ny och tillfällig lösning i backlinjen såg försvaret bättre ut än på länge.

Nils Löfberg i IFK-målet svarade för några fantomräddningar och makalösa vältajmade utrusningar i andra halvlek.

För "di gules" del gäller det att snabbt hitta tillbaka till segertåget igen om höstsäsongen inte helt ska vara förlorad. Tre matcher återstår: Trelleborgs FF (hemma 20/9), Klågerups GIF (hemma 26/9) och Höllviken/Näset (borta 4/10).

Matchen spelades 2×30 minuter.

Startelvan (4-3-3): Nils Löfberg – Dardan Behrami, Alexandar Trifkovic, Shadi Romi, Christian Addo – Samim Saadat, Nermin Krupic, Joy Hossain – Stefan Vagic, Marko Krsmanovic, Dino Mesic. Avbytare: Filip Koffi, Hassen Lagoun, Nigel Jackman, Patchicco Diallo, Safet Besic.

Matchens lirare: Marko Krsmanovic & Samim Saadat.