IFK Malmö på rätt sida strecket

Dramatiken är långtifrån över för IFK Malmö i Söderettans bottenstrid. Men läget förbättrades avsevärt efter söndagens 3-1 (1-1)-seger mot IFK Värnamo som tog "di gule" över strecket för första gången sedan den elfte omgången.

Det "enda" som nu krävs för att IFK Malmö ska klara sig i division 1 Södra är seger i den sista omgången över värste konkurrenten Husqvarna FF. Med tre poäng spelar det ingen som helst roll hur de andra matcherna slutar.

– Vinner vi är det klart och det känns jävligt skönt att i sådana fall inte behöva lita till de andra resultaten. Det har vi som bekant varit tvungna till en hel del den senaste tiden, sade Bo Mårtensson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.


Som så ofta i sådana här lägen togs inte segern utan en hel del dramatik på vägen. Det hela började med att Jörgen Svensson oturligt trasslade sönder baksidan av låret på uppvärmningen och kan inte spela någon mer fotboll det här året.

Med flera skador och avstängningar var backalternativen slut. Det fick bli en snabbt påkommen nödlösning med att Joakim Persson flyttades ner från mittfältet och Magnus Bönnemark plockades in i startelvan.

En lösning som fungerade alldeles utmärkt och IFK Värnamo kom ingenstans i sina anfallsförsök.


– Joakim Persson gjorde det riktigt bra. Det är en klok spelare och vi skulle kunna låta honom fortsätta där, men hans tyngd behövs även på mittfältet, förklarade Bosse Mårtensson

Med två kreativa bröder Jovanovic, Daniel "Bato" och Zoran, på planen kunde matchen mycket väl ha varit avgjord till IFK Malmös fördel innan pausvilan.


Det var därför fullt logiskt när Blerim Mullici nickade in en ribbretur i den 22:e minuten. Daniel Jovanovic sköt utifrån, bollen tog i ribbans underkant och studsade ner på mållinjen innan den gick fram till målskytten Mullici.

Sju minuter var dock allt som ledningen stod sig. På en kontring träffade Andreas Svenssons skott Joakim Persson och bollen gick in vid närmsta stolpe.


– Det var lite billigt och det gjorde att det också blev halvstirrigt. Vi skulle ha dödat matchen betydligt tidigare än vad vi gjorde. Hela laget ska däremot ha beröm för att de verkligen kämpade och det var starkt att komma tillbaka, menade Bosse Mårtensson.

Den andra halvleken var knappt fyra minuter gammal när IFK Malmö gjorde 2-1. En riktig delikatess som definitivt kandiderar till årets mål på Malmö IP. Daniel "Bato" Jovanovic skar in från kanten, skruvade den över målvakten och fick se bollen gå rätt in i krysset.

Han fick även äran att göra 3-1-målet i den 90:e minuten. Den gången fick han bollen av Blerim Mullici och sedan var det bara att rulla in den i mål.

– En ren lyckoträff vid det första målet och andra gången kom jag lite snett med foten. Det spelade dock ingen större roll för bollen rullade ju trots allt in, sade tvåmålsskytten och matchens lirare i IFK Malmö, Daniel Jovanovic.

Matchens lirare? Enligt ifkmalmo.com bör kanske förtydligas. Det rådde nämligen uppenbarligen delade meningar om vem som var bäst i IFK Malmö. På arenan var det istället Robin "Tomelilla" Nilsson som förärades en blomsterkvast.

En kvartett var snäppet bättre än Tomelilla. Redan nämnde Daniel "Bato" Jovanovic, men även brodern Zoran, samt försvararna Joakim Persson och Robert Kjellin.

STARTELVORNA

IFK Malmö (4-3-3):
Magnus Ringdahl – Dan Mårtensson, Ahmedin Sudic, Joakim Persson (lk), Robert Kjellin – Magnus Bönnemark, Robin Nilsson, Zoran Jovanovic – Blerim Mullici, Måns Sörensson, Daniel Jovanovic. Avbytare: Edis Djugumovic (Måns Sörensson 86), Demokrat Maxhuni, Dzevad Nezirevic, Jörgen Svensson, Festim Bytyqi (målvakt).

IFK Värnamo (4-5-1): Dennis Lööv – Richard Sandström, Martin Maletic, Linus Malmborg (lk), Tommy Petersson – Andreas Svensson, Henrik Johansson, Martin Claesson, Joel Löw, Simon Thern – Bujar Ferizi. Avbytare: Johan Gunnarsson (Simon Thern 70), Enes Ahmetovic (Henrik Johansson 84), Freddy Winst, Mattias Svensson, Tobias Englund.

MATCHENS LIRARE

IFK Malmö: Daniel Jovanovic.

IFK Värnamo: Richard Sandström.