Åkerman: Detta är det bästa som kunde hända

Det fördjupade samarbetet med Malmö FF är bara till gagn för IFK Malmö och Malmöfotbollen.
– Varför hålla på och bråka när man kan nå större framgångar genom att samarbeta, konstaterar Göran Åkerman, "di gules" ordförande, till ifkmalmo.com.
 
Den senaste veckan har diskussionerna gått heta på diverse forum om IFK Malmö skulle bli allsvenska Malmö FF:s farmarklubb eller inte, men på tisdagen släpptes nyheten att det enbart rör sig om ett samarbete, dock ett djupare än vad som tidigare har varit fallet.
 
– Vi kommer att vara kvar som en självständig klubb och därför kommer det mesta att vara som tidigare. Det enda är att vi har plockat in två tränare, Jörgen Ohlsson och Hans Mattisson, samt att de som inte tar plats i Malmö FF:s A-lag får möjlighet till matchträning hos oss, berättar Göran Åkerman.

Eftersom det inte rör sig om att bli en farmarklubb till Malmö FF kommer man att gå helt enligt Svenska Fotbollförbundets tävlingsbestämmelser.

  • Tre spelare under 23 år, två utespelare och en målvakt, kan fritt gå mellan klubbarna under hela året. Det innebär till exempel att en spelare kan spela match i IFK Malmö på lördagen och i Malmö FF på söndagen.
  • Spelare som har fyllt 23 år kan utan kostnad byta klubb under de två övergångsperioderna, vinter och sommar.

Under de senaste åren har IFK Malmö kunnat låna den ena spelaren efter den andre från Malmö FF. Det började hösten 2006 med Joakim Persson och Niklas Hansson. 2007 fortsatte båda två i klubben och under 2008 har man haft Joakim Persson, Robin "Tomelilla" Nilsson och Philip Milenkovic på lån.

– Duktiga spelare som har kommit hit för att de har behövt speltid, vilket har gynnat både oss, Malmö FF och framförallt individen. Det är där vi hoppas att samarbetet ska vara även framöver, fast som sagt på en lite djupare nivå, säger IFK-ordföranden Göran Åkerman.

Göran Åkerman är glad över att allt gammalt groll mellan klubbarna nu är lagt åt sidan för gott och att man bara kan blicka framåt.
 
– Det är oerhört positivt att två gamla antagonister kan samarbeta på det här sättet. Vi strävar alla efter att utveckla fotbollen i staden och jag är övertygad om att detta är det bästa som kunde hända, inte bara för oss och Malmö FF, utan även för Malmöfotbollen som helhet.