Möller ny målvaktstränare i IFK Malmö

Ingen mindre än 55-årige Jan Möller, den legendariske MFF-målvakten med Europacupfinalen och bragdguldet 1979 på meritlistan, kommer under 2009 att träna seniormålvakterna i division 2-klubben IFK Malmö.

– Jag hoppas kunna dela med mig av min erfarenhet och rutin även i IFK Malmö, konstaterar Janne Möller, som har spelat över 600 matcher, såväl nationellt som internationellt med Malmö FF, till ifkmalmo.com.

Förutom Malmö FF, som Janne Möller representerade under de framgångsrika åren på 1970- och 1980-talet, däribland Europacupfinalen 1979 mot Nottingham Forest, har han spelat i Helsingborgs IF, engelska Bristol City, kanadensiska Toronto Blizzard och Trelleborgs FF.

Det är först de två senaste åren, bortsett från ett gästspel i HIF 1991, som han har varit verksam som målvaktstränare på klubbnivå. Rutin på den fronten är dock ändå ingen bristvara för Janne då han sedan 1998 har varit instruktör för Bollkanonen, en målvaktsskola som varje sommar hålls i Tyringe.

– Min filosofi är att utveckla ungdomar genom att hjälpa dem med såväl träning som själva matchbiten. Det sistnämnda är ofta underskattat, men att få en spelare inspirerad till match är viktigast av allt, säger Janne Möller som allt som allt har 25 målvakter i sitt stall.

Under 2008 har han jobbat i Malmö FF, IF Limhamn Bunkeflo 2007, IFK Klagshamn och Höllvikens GIF. I de två sistnämnda klubbarna, som 2009 spelar i samma serie som IFK Malmö, har det dessutom varit på seniornivå.

– Vi får väl se vad min arbetsgivare, som i det här fallet är Malmö FF, säger om saken att agera i tre klubbar i samma serie. Det fungerade med två 2008, men det är inte jag som avgör det och IFK Malmö är den enda klubben som är klar hittills.

Huvudtränaren Jörgen Ohlsson hade ett kort snack med Janne Möller före fredagskvällens träning och är definitivt nöjd med valet av målvaktstränare.

– Det är ett toppnamn helt klart. Vi är inte klara med exakt alla detaljer, men minst två pass och helst tre pass, kommer det garanterat att bli varje vecka, betonar Jörgen Ohlsson.

Jan Möller var den siste pusselbiten att lösa i ledarstaben kring IFK Malmös A-lagstrupp. Tidigare i veckan blev det nämligen även klart att 31-årige Fredrik Sundblad, som till vardags arbetar med "di blåes" fotbollsakademi, tar över som lagledare.

Fakta/Jan Möller

Ålder: 55 år.
Position: Målvaktstränare.
Familj: Singel. Har en son vid namn Niklas.
Yrke/utbildning: Egen företagare. Målvaktstränare, samt personlig tränare inom friskvårdsbranschen.
Längd: 194 centimeter.
Vikt: 105 kilo.
Klubbar som ledare: Helsingborgs IF (1991), Höllvikens GIF (2007-), Limhamns IF (hösten 2007), IFK Klagshamn (2008-), Malmö FF U (2008-), IF Limhamn Bunkeflo 2007 U (2008-), IFK Malmö (2009-).
Klubbar som spelare: Malmö FF (1965-1979), Bristol City FC (1980-1981), Toronto Blizzard (1982-1983), Malmö FF (1984-1988), Helsingborgs IF (1989-1990), Trelleborgs FF (1992).
Intressen: Friskvård.
Aktuell: Ny målvaktstränare i IFK Malmö där han tar över efter Guy Nordin.