Ripoll talar ut om tiden i IFK Malmö

För snart en vecka sedan slutade 29-årige Alvaro Ripoll som tränare för IFK Malmös U-lag. Därför tog ifkmalmo.com på fredagen ett snack med honom om tiden i klubben och vad som händer härnäst.

Efter fyra säsonger, du började i klubben den 10 januari 2005, är det nu slut. Varför blir det ingen fortsättning?

 
– Jag framförde helt enkelt till styrelsen att jag ville uppåt i min karriär, att jag vill jobba med seniorfotboll och komma närmare A-laget, såsom när jag var assisterande tränare till Anders Grimberg 2006. Med tanke på vad jag hade gjort dessförinnan och vad jag har utvecklat sedan dess, har jag inga mer saker att lära utan jag har bara saker att lära ut. De nya tränarna ville dock vara för sig själva och det är den ena anledningen till att jag inte fortsätter. Den andra är att Malmö FF, enligt IFK Malmö, inte vill ha mig kvar i klubben.
 
Och denna förklaring köper du inte?
 
– Det är märkligt för jag tror att Hasse Borg har större problem än om jag är en bra tränare eller inte. Jag har jobbat tillsammans med såväl Anders Palmer som Leif Engqvist, vilka har mest att säga till om i MFF från 16 år och uppåt, därför låter det mest som en bortförklaring att de skulle ligga bakom det. Det är min officiella version, men vad jag sedan tycker och tänker i övrigt, håller jag för mig själv.
 
Hade du annars personligen kunnat tänka dig att stanna?
 
Absolut. Om jag hade fått en viktigare roll hade jag definitivt velat bli kvar, men klubben ansåg att det var bäst att jag inte hade någon roll överhuvudtaget och det får jag respektera.
 
Om vi bortser från denna tråkiga avslutning. Vad minns du bäst under de här fyra åren?
 
De två första åren, 2005 och 2006, som också är de enda åren där det fanns ett ordentligt samarbete mellan A- och U-laget, var härliga. Vi flyttade inte upp lika många spelare under dessa år, men det berodde mer på att A-laget inte hade en lika stor kris med spelare som det har varit under de två senaste åren.
 
Vad var det då som vände trenden?
 
– Att Anders Grimberg lämnade IFK Malmö. Det och den påföljande omorganisationen har definitivt inte gynnat min karriär. Detta har tagit mycket av min motivation och ambition i IFK, som har gjort att jag av vissa har uppfattats som arrogant och med samarbetssvårigheter. Med den nya personalen har det snackats mycket om annat än fotboll och är det någon som kan fotboll så är det jag.
 
Under din tid i klubben har den ene spelaren efter den andre flyttats upp i A-laget. Du måste väl ändå vara ganska nöjd med vad du har åstadkommit.
 
– Det är klart att det är oerhört positivt. Jag vill dock samtidigt understryka att jag aldrig kommer att hävda, eller har hävdat, att jag har uppfostrat någon spelare i IFK Malmö. Däremot har min personlighet och karaktär lockat till sig en del talangfulla spelare som klubben har haft stor nytta av.

Hur ser framtiden ut för din del?
 
– Jag kommer inte att ta på mig några fotbollsuppdrag under det här året som kommer, utan kommer enbart att koncentrera mig på skolan och annan form av utbildning. För att hitta motivation och inspiration inför fortsättningen är det också högst troligt att jag åker utomlands. Jag vill därför samtidigt, för att inte skapa någon oro, försäkra föreningen om jag inte kommer att ta kontakt med någon spelare. Vad som sedan händer för min del år 2010, då tanken är att jag ska vara tillbaka inom fotbollen, återstår dock att se.
 
Några sista reflektioner från de här åren som du vill delge läsarna.
 
– Det gläder mig väldigt mycket att ha fått jobba med Marco Whittle och att han efter denna tid har kunnat gå tillbaka som seniortränare i BK Flagg. Jag hoppas nu att han ska kunna tillämpa de saker som han har lärt sig här och blir framgångsrik. Dessutom vill jag passa på att tacka Jerry Swerkström för det här gångna året. Han har nu inlett sin seniorkarriär med Marco i BK Flagg och det är bara att önska honom lycka till.

Fakta/Alvaro Ripolls tid i IFK Malmö

Under de fyra åren som Alvaro Ripoll har varit tränare i IFK Malmö har följande tolv spelare fått chansen i A-laget: Ahmedin Sudic, Ali Burrniku, Demokrat Maxhuni, Dzevad Nezirevic, Edis Djugumovic, George Safi, Ismail Güven, Johan Elvström, Kristoffer Bertolino, Tobias Rosenlind, Toni Parlov, Walid Shams