IFK Malmös P95 spelade riktigt bra, men fick ändå nöja sig med ett oavgjort resultat, 1-1, i lördagens träningsmatch mot Husie IF.

Inför dagens match saknades tre spelare av olika anledningar, Adam Nordkvist (feber), Alaa Ahmed (baksidan lår) och Patchicco Diallo (knä). Efter avslutad match erbjöds de två provspelarna Adil Hakimi (b/mf) och Tugay Yildirim (mf) kontrakt med IFK Malmö. Truppen känns nu oerhört bred och komplett.

IFK Malmö inledde en aning stressat och fortsatte, i motsats till taktikgenomgången, att slå enbart bollarna framåt och utan variation. "Di gules" spel blev lätt att läsa av och anfallen blev korta och förutsägbara.

Husie IF visade, som vanligt, upp en mycket imponerande defensiv. Ytorna stängdes av och pressen på bollhållaren var kraftfull och effektiv. IFK Malmö behövde förändra och förbättra sitt passningsspel, det vill säga variation för att kunna luckra upp gästernas utmärkta defensiv.

"Gulingarna" hade hela sju hörnor i första halvlek, men dessa utnyttjades inte så väl. Dels för att laget inte övat en enda minut på fasta situationer i år och dels för att målvakten i Husie IF storspelade. Husie-målvakten avvärjde de flesta hörnorna på egen hand med sitt djärva målvaktsspel.

Halvvägs in i halvleken hade Safet Besic en frispark från 30 meter som dök ner strax ovanför överliggaren.

I den 23:e matchminuten fick Dino Mesic lämna planen i fem minuter när han varnades för att sparkat bort bollen efter avblåsning. Övertaget kunde inte Husie IF utnyttja, utan "di gule" fortsatte att vara det dominanta laget.

Hemmalaget vaskade också fram fem målchanser varav ett på mål i första halvlek. Det var svårt att komma förbi gästernas defensiv. När några minuter av halvleken återstod började Malmökamraterna få igång ett avsevärt bättre passningsspel – bollen gick på få tillslag och inte bara i en riktning.

I halvtid gjordes några rockader och några fräscha spelare fick chansen att visa upp sig. När andra halvleken var drygt tre minuter gammal varnades en försvarare i Husie IF och fick lämna planen för att avtjäna sin femminutersutvisning. Med en man mer lyckades "gulingarna" skapa fyra heta chanser, varav ett på mål.

Husie IF trycktes tillbaka än mer och IFK Malmös ytterbackar kom allt högre upp i planen. Några farliga kontringsförsök från gästernas sida, men en utmärkt Nils Löfberg, full av självförtroende, var långt utanför det egna straffområdet och räddade backlinjen vid flera tillfällen.

Passningsspelet blev bättre ju längre matchen led och anfallskombinationerna hade bättre variation nu när laget eftersträvade ett enklare spel. I den 43:e minuten tvingades Edwin Adolfsson avbryta matchen efter en kollision.

När drygt tio minuter återstod av matchen missade "di gule" att gå in ordentligt i en närkamp vilket resulterade i fri lejd för den anstormade Husie-spelaren. Fram tills nu hade IFK Malmö 15-0 i avslut. Detta hindrade dock inte Husie-spelaren från att vackert skruva in bollen från distans i Nils Löfbergs högra kryss, 0-1. Fotbollen är dock inte alltid rättvis, men det ska understrykas att det var ett fantastiskt magiskt mål.

Husie IF fick nytt självförtroende och började söka sig allt högre upp i planen. IFK Malmö svarade genast med att frångå en fyrbackslinje och formerade om sig till 3-4-3. Fantastiske Dardan Behrami flyttades upp till mittfältet och "di gule" skapade ett konstant tryck mot Husie-målet.

Fyra kontringsförsök från gästerna sida följde, men Shadi Romi tog två snabba kliv upp i planen och ställde tre man offside. Adil Hakimi, Alexandar Trifkovic och Nils Löfberg avvärjde de andra attackerna.

Dino Mesic slog en frispark från 40 meter som Husie-målvakten inte hade några problem med att klistra.

När matchen gick in på stopptid gick Oscar Hansson upp för att nicka bollen, men tacklades våldsamt bakifrån. Smällen tog illa även om det var tydligt att det aldrig var avsiktligt. Rött kort följde och Dino Mesic stegade fram för att slå den efterföljande straffen. Målvakten räddade och tre IFK-spelare var först på returen medan Stefan Vagic var sist på bollen, 1-1.

Matchen slutade 1-1, kanske inte helt rättvist med tanke på avsluten som blev hela 21-2 till IFK Malmö. Lägg därtill förkrossande 10-0 i hörnstatistiken och man får en viss indikation på IFK Malmös offensiv och Husie IF:s utmärkta försvarsspel.

Den här sortens träningsmatch ger den bästa träningen: bra motstånd som är väl organiserat, disciplinerat och där det ges och tas i varenda närkamp utan att det blir vare sig fult eller någon temposänkning som följd.

Efter slutsignalen visades Safet Besic det röda kortet för en knuff mot en av gästerna. Spelarna tog sedan i hand och kunde sedan skiljas utan vrede. Safet Besic måste dock räkna med en till tre matchers avstängning då utvisningen inte kan räknas som något annat än grov.

Safet Besic är självfallet ångerfull och är beredd på den dom förbundet utfärdar. IFK Malmö tar starkt avstånd från alla möjliga situationer som leder direkt eller indirekt till handgemäng.

Det är bara att önska Husie IF lycka till i framtiden och laget ser verkligen fram emot att få en ny härlig värdemätare i serien till våren. Undertecknad vill också passa på att utnämna lagkaptenen och målvakten i Husie IF till matchens lirare hos gästerna.

Matchen spelades 2×30 minuter.

Startelvan (4-3-3):
Nils Löfberg – Dardan Behrami, Edwin Adolfsson, Shadi Romi, Christian Addo – Joy Hossain, Lukas Dahlström, Safet Besic – Samim Saadat, Stefan Vagic, Nigel Jackman. Avbytare: Adil Hakimi, Alexandar Trifkovic, Dino Mesic, Isak Listring, Oscar Hansson, Tugay Yildirim.

Matchens lirare:
Dardan Behrami & Nils Löfberg.