Snabbt respass för IFK Malmö

Drömmen om vidare cupspel tog snabbt slut för IFK Malmö. Med bara en dryg halvtimme spelad och 0-3 i baken var matchen i Svenska Cupens första omgång mot division 1-nykomlingen Kristianstads FF definitivt körd. Sedan blev det inga fler mål.

För den gule tränaren Jörgen Ohlsson var det, hur krasst det än låter, att bara konstatera att hans lag, aldrig var med i matchen på allvar.

– Det känns självklart trist att vi inte kunde vara riktigt på tårna från start, men det syntes att de spelar en division högre upp än vad vi gör, sade Jörgen Ohlsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com, efter 0-3-förlusten mot Kristianstads FF.

– Vi får istället se till att ta detta som läropengar, att det gäller att vara med i matchen direkt och inte tro att det ska gå att reparera det i efterhand.

Många saknades i den gula startelvan, däribland den rutinerade mittbacken Robert Kjellin som har varit stabiliteten själv under försäsongen och det märktes på flera sätt, framförallt under den första halvleken där det bara fanns ett lag på planen. 

Kristianstads FF, med den tidigare Malmö FF:aren Alexander Malmström i startelvan visade upp ett snabbt och rörligt anfallsspel som ständigt såg till att sätta det gula försvaret på svåra prov.

Med drygt sex minuter spelade tog också bortalaget ledningen i matchen. Yttermittfältaren Alexander Malmström skickade en frispark mot den bortre stolpen där mittbacken Alexander Nilsson, helt utan markering, kunde nicka in 1-0-målet.

Tio minuter senare kom tvåan. Återigen var det Alexander Malmström som svarade för förarbetet, den här gången till Niklas Nordgren som retfullt enkelt skickade bollen över Festim Bytyqi i IFK-målet.

Och med drygt tio minuter kvar till pausvilan ökade Kristianstad på ledningen till 3-0 som också skulle visa sig bli slutresultatet. Det var kalabalik i IFK-försvaret och efter att bollen först tagit i ribban kunde Fredrik Persson nicka in returen.

– Vi bjöd dem på en del enkla mål, det var ingen som snackade och tog tag i det, konstaterade IFK-tränaren Jörgen Ohlsson.

– Det var tydligt att vi kom med lag bestående av många unga och oerfarna spelare. I många situationer handlade vi först och tänkte sedan.

Efter 0-3-målet dog matchen fullständigt och farhågorna om att siffrorna skulle rinna iväg besannades alltså inte.

– Grabbarna vek inte ner sig och förlorade med 0-6, det ska de ha all heder för. Jag tycker nästan att vi hade bättre lägen än dem i den andra halvleken.

Så var det. En dryg minut före full tid träffade mittfältaren Demokrat Maxhuni ribban och fick sedan se bollen dansa på mållinjen.

– Bollen var väl halvt inne, lite synd att det inte blev mål i det läget, sade Jörgen Ohlsson avslutningsvis.

Den gula skadelistan blev ett namn längre på söndagen. Strax efter 0-3-målet åkte högerbacken André Birgersson på en bristning i vaden och tvingades utgå. Det innebar också att Blerim Mullici fick ta steget ner i backlinjen, en uppgift som han klarade med ett fullt godkänt betyg.

STARTELVORNA

IFK Malmö (4-4-2): Festim Bytyqi – André Birgersson, Toni Parlov, Anes Mravac (lk), George Safi – Tobias Rosenlind, Elvir Biberic, Robinn Sander, Demokrat Maxhuni – Dzevad Nezirevic, Blerim Mullici. Avbytare: Marko Knezevic (André Birgersson 35), Ali Burrniku (Robinn Sander 77), Karim El hage, Marco Lindholm-Passanante (målvakt).

Kristianstads FF (4-5-1): Christoffer Eklund – Muhamet Ahmeti, Niclas Fischer, Andreas Nilsson, Viktor Agardius – Alexander Malmström, Fredrik Persson, Fredrik Andersson (lk), Peter Hiir-Salakka, Niklas Nordgren – Adam Kaarle. Avbytare: Jimmy Rossander (Alexander Malmström 65), Nicklas Andersson (Adam Kaarle 71), Rasmus Nilsson (Fredrik Persson 77), Philip Sandgren, Henrik Olsson (målvakt).

MATCHENS LIRARE

IFK Malmö: Elvir Biberic.

Kristianstads FF: Fredrik Andersson.