IFK Malmös P95 har radat upp målchanser tack vare sitt fina anfallsspel, men hur effektivt är laget egentligen?

Efter den senaste turneringen (Eskilscupen – se separata matchreferat) stod det klart att det laget allra mest är i behov av är en målskytt. "Di gule" är i stort behov av en målskytt som är lite av en "killer i boxen".

IFK Malmö gjorde 17 mål framåt på fem spelade matcher. Med tanke på att speltiden per match bara var 40 minuter – att jämföra med seriematcherna som spelas i 60 minuter – får väl 17 mål anses vara godkänt.

Jämför man sedan 17 mål med antalet målchanser är det verkligen inte godkänt eftersom laget producerade hela 98 målchanser. Detta gör att "gulingarna" förvaltar 17 procent av sina möjligheter. Plumpt innebär detta att laget sumpar mellan åtta-nio målchanser innan man lyckas näta.

Av de 98 målchanserna var 62 skott på mål varav 17 gick i mål, vilket ger ett snitt på 27 procent i effektivitet. Alltså sumpar man "bara" sju-åtta målchanser innan man nätar.

En enkel jämförelse kan göras med motståndarna som gjort fyra mål på IFK Malmö på sina sammanlagt elva målchanser, alltså ett snitt på 36 procent. Tittar man enbart på antalet skott på mål (åtta avslut på mål) blir snittet hela 50 procent. Vartannat skott mot IFK:s mål går faktiskt i mål.

Självklart kan man dra slutsatsen att försvarsspelet inte är så bra, men med tanke på att man endast släpper till elva målchanser på fem matcher – cirka två målchanser per match – måste man vara nöjd med försvarsarbetet över hela planen.

Är det på målvaktssidan laget inte är starkt nog? Nils Löfberg i IFK-målet är otroligt jämn och många är de som imponerats av den långe och lugne målvakten. Högsta nivån är riktigt hög. Dessutom håller Nils Löfberg "nollan" i ungefär hälften av "di gules" tävlingsmatcher, år efter år.

Alltså är det framåt som IFK Malmö måste förbättra sig om det fina spelövertaget och överlägsna anfallsspelet ska ge någon vinnande utdelning. Laget åkte ur Eskilscupen på straffdrama efter att ha spelat 1-1 under ordinarie tid trots hela 24-2 i avslut (9-1 om man räknar skott på mål).

Desto mer glädjande är att två etablerade målskyttar ska provträna med klubben de kommande två veckorna, Amunda Diasso (skyttekungen från våren 2008 i IFK Malmö) och Rani Alsaad, en mycket duktig avslutare inne i boxen närmast från Husie IF.

Ledarstaben är annars riktigt nöjd med anfallsspelet. Variationen har blivit allt bättre och ju närmare seriepremiären man kommer desto mer kombinationer övas in.

Truppen har annars en god mix av starka anfallare, kreativa mittfältare, bollvinnare, offensiva yttrar, dribblers och små spirande spelgenier. Med andra ord har "di gule" en bred trupp.

Det som ledarstaben nu är på jakt efter för att få ihop en optimal trupp är en försvarsspelare (gärna en ytterback) och en målvakt som kan bjuda Nils Löfberg på lite vettig konkurrens.

FOTNOT. IFK Malmös P95 tränar måndagar och onsdagar klockan 18.00–20.00 och torsdagar 16.45-18.30. Är ni intresserade av en veckas provträning kontakta då någon av ledarna.