IFK Malmö åter i serietopp

Ett revanschsuget IFK Malmö kunde spela ut efter noter och ta över Österlen FF:s serieledning i Södertrean genom klara 3-0 (3-0) hemma mot IFK Trelleborg.

Under natten drabbades Malmö av ett kraftfullt regnande ""och stora översvämningar som följd. Detta medförde även att matchen mellan de båda IFK-lagen Malmö och Trelleborg fick störningar. Mötet skulle spelats 15.00 på Stadion, men flyttades på grund av vattenmassorna. Ny matchtid 16.00 och spel på en av konstgräsplanerna.

Något vi gynnades utav i IFK Malmö. Med vårt passningsorienterade spel och tekniskt skickliga spelare så var det inget snack om vart poängen skulle ta vägen.  Samtliga tre poäng stannade kvar i Malmö.

I femte minuten kom vi i ett anfall på IFK Trelleborgs vänsterkant och Martin Ingelsson slog ett inspel i offensiv box. Därinne stångades Jörgen Nilsson i luftrummet med bortaförsvaret så pass bra att bollen nickades i mål av egen spelare till 1-0.

lnget av lagen hade väl egentligen något ordnat spel i inledningen, men efterhand tog vi tag i taktpinnen och släppte den aldrig ifrån oss. Det var vi som kontrollerade händelserna från 20:e minuten till sista. IFK Trelleborg uppträdde väldigt lättläst i sitt spel och vi neutraliserade dem rejält.
 
Efter drygt 43 minuters spel hamnade Jörgen Nilsson återigen i en nickduell i offensiv box, men denna gång var han sist på bollen till 2-0.

Före halvtid hann vi även göra 3-0 på straff efter att Jörgen rivits ner i straffområdet. Armin Pasagic steg fram och slog in bollen.

Under pausvilan pratade vi om hur viktigt det var att ligga rätt och fortsätta vara noggranna de första tio minuterna. Samt lite taktiska instruktioner för att neutralisera IFK Trelleborg än mer i deras speluppbyggnad.

Trelleborg såg oerhört blekt och icke konstruktivt ut i sitt spel, men trots det så slarvade vi i vårt agerande de inledande fem minuterna med att kasta bort passningar utan adress, samt hamna fel i press- och positionsspelet.

Gästerna drabbades av flera skador och fick avsluta matchen med tio man. Detta gav oss stora ytor som vi kunde husera fritt på och vi skapade flera tillräckligt bra lägen för att avgöra tillställningen ordentligt.

Men vi har ett syndrom och det är att vi värderar flera situationer fel. Vi väljer alltför många gånger att gå rakt fram med den avgörande passningen istället för att lyfta blicken och finna våra ytterforwards som ofta löper i bra lägen. Samtidigt är vi emellanåt alldeles för egoistiska i många avseenden. Det måste vi förbättra.

Positivt.
* Serieledning.
* Tre mål framåt.
* Tre poäng.
* En ny nolla för Daniel Pode i protokollet.
* En ny stark försvarsinsats trots ny backlinje igen.
* Tim Vinczes försvarsspel förtjänar ett extra plus.
* Martin Ingelssons stora arbetsinsats.
*Jörgen Nilsson ligger bakom alla tre målen.
* Tobias Rosenlinds och Damir Becirovics mittfältsspel.
 
Att förbättra.
* Finns det saker att förbättra efter en 3-0-seger? Absolut!
* Att bättre värdera våra avslutslägen, när vi skall sätta egen spelare i bra lägen eller ta eget avslut.
* Att få med båda kanterna i offensiva spelet.
* Noggrannhet och tydlighet i vårt passningsspel, framför allt i uppspelsfas och sista tredjedel.
 
Forza IFK.

Text: Björn Ågren, tränare
Foto: Michael Lindholm

FAKTA

IFK Malmö -IFK Trelleborg 3-0 (3-0)
Arena:
Malmö Stadion plan 9 (konstgräs).
Publik: 80 (40 betalande).
Domare: Fredrik Rönning, Malmö, Emir Cripljanin, Landskrona, Emil Persson, Landskrona.
Mål: 1-0 (5) Självmål (André Hansson), 2-0 (44) Jörgen Nilsson, 3-0 (45+2) Armin Pasagic (straff)
Assist: 2-0 Martin Ingelsson (inlägg).
Varningar, IFK Malmö: Damir Becirovic (66).
Varningar, IFK Trelleborg: Tobias Hansson (45+2), André Hansson (45+3), Dennis Melander (65), Mattias Andersson (75).
Utvisningar, IFK Malmö:
Utvisningar, IFK Trelleborg:

Mer information kommer senare.

FOTNOT. 3-0-målet kom på straff efter att Jörgen Nilsson blivit fälld av Tobias Hansson i den första stopptidsminuten i första halvlek.